Cum v-a fost anul? Aceasta e întrebarea pe care ne-am gândit s-o punem câtorva startup-uri românești. Am ales acele companii care s-au mișcat în 2023, fie au avut o investiție, fie au avut un parteneriat sau au reușit să câștige clienți noi, cert e că am ales acele startup-uri cu vizibilitate în anul care se pregătește de exit.

Am vrut să aflăm de la fondatori cum au simțit acest an, cum au crescut, cum s-au dezvoltat, ce-a fost bine și ce-a fost rău. Răspunsurile lor le citiți în această serie, intitulată cât mai simplu: ”Cum v-a fost anul”.

Dacă vrei să ne povestești și tu cum a fost anul pentru startup-ul tău, te rog să ne scrii la irina@start-up.ro și completăm împreună retrospectiva anului.


MyBenefits este platforma tech care agregă beneficii și mai mulți furnizori de astfel de servicii, unde angajații își pot alege ce îi interesează în bugetul alocat de către angajator.

Adică beneficiile nu mai sunt doar tichete de masă sau abonamente medicale, ci lucruri de care angajații sunt pasionați, de exemplu cursuri, oportunități culturale și nu numai. Astfel, MyBenefits simplifică și eficientizează procesele legate de distribuirea și gestionarea beneficiilor pentru angajați.

MyBenefits vrea să devină acea platformă saas pe care o pot folosi companii de oriunde, planul pentru următorul an fiind internaționalizarea serviciilor.

Echipa fondatoare: Andrei Dumitrel (cofondator și CEO) și Cristian Teodorescu (cofondator).

Echipa MyBenefits ne povestește cum a fost anul 2023 pentru startup-ul lor de motivare a angajaților.

1. Câți oameni aveți în echipă acum și cum e structurat startup-ul MyBenefits?

Echipa MyBenefits numără 16 colegi în prezent și estimăm că vom ajunge la o echipă de 20 de specialiști la finalul primului trimestru din 2024. Avem un grup complementar, format din oameni de vânzări, operațional, product&design, financiar și dev, chiar ne mândrim că avem echipa internă în zona de dezvoltare produs.

2. Care e misiunea actuală a startup-ului? Ați pivotat de la lansare până acum?

Poziționarea noastră s-a schimbat în ultimul an de la un marketplace local la construirea unei platforme SaaS internaționale pentru administrarea beneficiilor. Ne dorim să fim lideri în tehnologie și oferim acum o soluție digitală inovatoare pentru gestionarea beneficiilor angajaților.

Asta înseamnă să transformăm experiența HR-ului și a angajatului într-un proces mai simplu, mai personalizat și mai eficient. E o schimbare îndrăzneață, dar suntem entuziasmați de noua direcție de dezvoltare și de impactul pe care îl putem avea la nivel local și global.

3. Care a fost cel mai important moment al anului 2023 pentru MyBenefits? (un client mare, un coleg nou, o investiție mare, un patent, o nouă piață, etc)

Unul dintre cele mai semnificative momente pentru MyBenefits din 2023 a fost decizia strategică de a ne extinde la nivel internațional.

Această decizie a implicat o analiză riguroasă a concurenței, adaptarea produsului și a strategiilor de parteneriate, pentru a se potrivi cu nevoile și cerințele specifice ale acestor noi regiuni. Extinderea internațională ne aduce oportunități noi de creștere și ar trebui sa consolideze poziția MyBenefits în industrie.

4. Câți clienți numărați în 2023? Aveți niște nume de renume?

Suntem bucuroși că avem alături de noi tot mai mulți clienți care înțeleg importanța flexibilizarii beneficiilor și libertatea pe care o pot oferi colegilor din propriile echipe. Printre numele atrase recent în portofoliul MyBenefits se numără companii ca E.ON Business Solutions și Marelli Cluj.

5. Ați luat investiție anul acesta? Dacă da, cum ați folosit banii, dacă nu, care vă sunt soluțiile de finanțare?

Da, am avut o rundă de finanțare care s-a încheiat cu succes în luna august a anului 2023. Prioritățile noastre au fost consolidarea echipei și a produsului MyBenefits. Iar noiembrie 2023 a marcat startul unei noi runde de finanțare, pentru că produsul este într-o continuă dezvoltare și pregătim testarea pe câteva piețe internaționale.

6. Ați trecut printr-un program de accelerare anul acesta? Dacă da care, și cum v-a ajutat?

Nu am trecut printr-un program de accelerare în anul 2023, dar încurajăm antreprenorii să se implice în astfel de proiecte care ajută firmele românești să scaleze mai repede la nivel local și internațional.

7. Ați intrat pe piețe noi în afara României?

În prezent, pregătim acest pas concret al internaționalizării directe, iar 2024 va fi anul în care vom testa ce înseamnă dezvoltarea MyBenefits în afara României.

8. La ce evenimente dedicate ecosistemului ați participat și care simțiți că v-au ajutat în dezvoltarea companiei?

Am participat la evenimente ca How to web, Techsylvania, Devcamp. În plus, în 2023 am început și noi o serie de evenimente, #sesiunileMyBenefits - în care abordăm diverse teme din zona de interes HR & Benefits, cum este impactul modificărilor de cod fiscal asupra angajaților și angajatorilor.

Credem tot mai mult în rolul evenimentelor specializate pentru crearea și dezvoltarea de comunități.

9. MRR și ARR - cum au arătat acestea în 2023?

MyBenefits a înregistrat o creștere organică și naturală și am reușit să dublăm nivelul MRR de la începutul anului 2023 până în prezent.

10. Un obicei prost de care vreți să scăpați voi în 2024. Un obicei prost la care ar putea renunța reprezentanții din ecosistemul de startup-uri:

Cred că nu spun o noutate pentru fondatorii și specialiștii care activează într-un start-up tech atunci când mă gândesc că vrem să facem totul (cum este și titlul filmului - ”Everything, everywhere, all at once”).

Învățăm să avem o abordare și mai structurată a lucrurilor și să ne concentrăm pe acele elemente care sunt prioritare în mod real.

Am învățat în antreprenoriat o lecție simplă: dacă încercăm să facem totul și să spunem DA prea multor idei nu ne va duce foarte departe.

11. Un New Year Resolution pentru 2024.

Go global! Și credem că această rezoluție - extinderea peste hotare - va fi și mai importantă în 2024 în ierarhia de priorități a fondatorii tech din România.

12. Un mesaj pentru fondatorii la început de drum.

Perseverența sau “grit”'. Găsiți-vă determinarea de a continua și când este greu - și va fi sigur și greu la un moment dat, dar căutați să țineți cârma chiar și atunci și să acceptați că drumul va avea și ocolișuri sau denivelări.

Cred că un alt lucru important pentru oricine pornește un business este să-și caute co-fondatori complementari. Și apoi, cât de repede posibil, să aibă alături (într-un Board of Advisors) oameni cu expertiză diversă care să-l poată ghida.

Mă bucur să spun că, în cazul MyBenefits, am susținerea co-fondatorului Cristian Teodorescu, și am strâns lângă noi un Board of Advisors care ne ajută să navigăm în diversitatea de situații în care te duce un start-up.

Citește și: