• Autonom s-a extins pe pia╚Ťa local─â inclusiv prin cump─ârarea unor companii mari, precum Banca Transilvania Leasing Opera╚Ťional.
  • Am discutat cu Dan ╚śtefan, Executive Director ╚Öi Owner la Autonom, despre cum cre╚Öte o companie ╚Öi cum schimbi comportamentul de consum din România
  • Cât cost─â cu adev─ârat o ma╚Öin─â de 15.000 de euro dup─â patru ani de folosire ╚Öi de ce ar trebui s─â apelezi la leasing opera╚Ťional
  • Cum manageriezi o companie în continu─â cre╚Ötere.
  • Aboneaz─â-te le canalul de YouTube start-up.ro aici.

Am discutat despre secretele acestui business cu Dan ╚śtefan, Director Executiv ╚Öi ac╚Ťionar al Autonom, în cadrul unui interviu video.

Autonom î╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea de 14 ani, fiind fondat─â de fra╚Ťii Dan ╚Öi Marius ╚śtefan. Au ajuns la mijlocul anului trecut la aproape 400 de angaja╚Ťi, o flot─â de aproximativ 9.000 de autoturisme (6.770 autovehicule în regim de leasing opera╚Ťional ╚Öi 2.200 în regim rent-a-car), 44 de agen╚Ťii în peste 33 de ora╚Öe ╚Öi opera╚Ťiuni în trei ╚Ť─âri, printre care Ungaria ╚Öi Serbia.

Autonom s-a extins progresiv ╚Öi organic ╚Öi la un moment dat au luat în calcul inclusiv achizi╚Ťionarea altor juc─âtori de pe pia╚Ť─â. A╚Öa au ajuns ca în 2015 s─â cumpere VMS (Vehicle Management System), accelerând cre╚Öterea de transferuri cu ╚Öofer pentru o ni╚Ö─â de lux. De asemenea, s-au extins dincolo de închirierea de ma╚Öini, prin leasing-ul pentru echipamente.

2018 a marcat o extindere accelerat─â, prin achizi╚Ťionarea CarCentric, a business-ului de asisten╚Ť─â tehnic─â Proasistta ╚Öi a diviziei de leasing opera╚Ťional din cadrul B─âncii Transilvania. Astfel, ideea de baz─â e s─â ofere servicii integrate care s─â completeze nevoile antreprenorilor care î╚Öi dau seama c─â investi╚Ťia în active prin cump─ârare direct─â poate fi problematic─â pe termen scurt ╚Öi mediu ╚Öi devalorizarea le va afecta business-ul. A╚Öadar, ideea de leasing opera╚Ťional poate fi mai eficient─â pentru cei care vor s─â se dezvolte rapid ╚Öi flexibil ╚Öi apreciaz─â mai degrab─â ideea serviciilor, nu a propriet─â╚Ťii.

Am discutat cu Dan ╚śtefan la finalul anului, în sediul Autonom Rent a Car din Bucure╚Öti, despre avantajele ╚Öi dezavantajele leasing-ului opera╚Ťional, despre cui i se potrive╚Öte, dar ╚Öi despre cum se dezvolt─â un business 100% românesc ajuns la 14 ani de istorie pe pia╚Ť─â.

Urm─âre╚Öte interviul cu Dan ╚śtefan în video-ul de mai sus. Articolul scris continu─â mai jos cu interviul propriu-zis.

De la închirieri tradi╚Ťional la leasing opera╚Ťional

Întrebat cum i-a venit ideea de a începe activitatea de leasing opera╚Ťional, Dan ╚śtefan a explicat: „Firmele de închirieri, pe m─âsur─â ce cresc, se uit─â la tot felul de produse de închirieri. Leasing-ul opera╚Ťional asta este, o închiriere pe o perioad─â mai lung─â. Îi permite s─â fie v─âzut ca un produs de substitu╚Ťie pentru leasing-ul financiar sau chiar ╚Öi un credit sau o achizi╚Ťie cash. Rezolv─â aceea╚Öi problem─â - ai nevoie o ma╚Öin─â ╚Öi externalizezi. Noi ne-am uitat de mult─â vreme. Ne-au cerut clien╚Ťii ╚Öi multe lucruri pe care le-am f─âcut noi au fost la cererea clien╚Ťilor”, a spus Dan ╚śtefan.

Abia recent a început ╚Öi pia╚Ťa româneasc─â de leasing opera╚Ťional s─â se dezvolte: „În Autonom, de╚Öi primele contracte au fost încheiate acum 8-9 ani, serviciul a luat avânt în ultimii 3 ani, cu un boost puternic anul trecut când am preluat divizia de leasing opera╚Ťional de la Banca Transilvania, care ne-a dublat practic portofoliul”, a mai ad─âugat fondatorul Autonom.

Achizi╚Ťia BT - Leasing Opera╚Ťional

Încurajat de succesul primei tranzac╚Ťii de preluare, care a avut loc în 2015, când Autonom a cump─ârat VMS, în 2018 Autonom a finalizat tranzac╚Ťia prin care a cump─ârat divizia de leasing opera╚Ťional de la Banca Transilvania. Valoarea achizi╚Ťiei cu tot cu datoriile asumate a fost de peste 40 de milioane de euro.

Din culisele tranzac╚Ťiei, Dan ╚śtefan a povestit: „Banca Transilvania ╚Öi-a dat seama c─â un business de servicii ╚Öi gestionarea autovehiculelor nu st─â confortabil într-o institu╚Ťie financiar─â clasic─â. Modelele de succes la nivel global sunt de obicei separate de activitatea curenta a b─âncii. Astfel, ne-au abordat pentru c─â eram cea mai mare firm─â local─â ╚Öi li se p─ârea o compatibilitate foarte bun─â. Apoi, aproape de încheierea lui 2017 a fost pornit un proces formal la finalul c─âruia ne-au preferat pe noi, chiar dac─â nu veniser─âm neap─ârat cu cea mai mare ofert─â financiar─â, dar din punct de vedere al parteneriatului a fost compatibilitatea cea mai bun─â.”

Un avantaj al acestei prelu─âri a fost c─â Autonom nu a preluat doar active, clien╚Ťi ╚Öi angaja╚Ťi, dar ╚Öi faptul c─â a semnat un acord cu Banca Transilvania pe o perioad─â foarte lung─â prin care poate avea acces la clien╚Ťii b─âncii, iar BT s─â poat─â oferi mai departe clien╚Ťilor toat─â gama de servicii de mobilitate de la Autonom.

Provoc─ârile business-ului de leasing opera╚Ťional

Vorbind despre cele mai mari provoc─âri din industria leasingului opera╚Ťional, Dan ╚śtefan a explicat: „Nou─â ni se pare serviciul cel mai simplu. În închirierea pe termen scurt ai ni╚Öte asset-uri pe care trebuie s─â le folose╚Öti cât mai bine, gradul de ocupare s─â fie cât mai mare. Dac─â e╚Öti în domeniul corporate la peste 70% grad de închiriere, po╚Ťi s─â zici c─â e╚Öti pe break even. Noi suntem la 80% tradi╚Ťional, din acest motiv facem profit ok. Ca s─â facem asta, care e mai mult decât best in class în Europa, sunt multiple surse. E un business intens, cu foarte multe mii de clien╚Ťi”, a spus Dan ╚śtefan.

Conform datelor, în Europa exist─â aproximativ 20% firme independente de leasing, dintre care peste 90% sunt parte a unor consor╚Ťii industriale. Provocarea la leasing este c─â o firm─â are nevoie de un necesar de capital uria╚Ö pentru dezvoltare. Autonom este în prezent printre excep╚Ťiile pie╚Ťei europene, cu finan╚Ť─âri atrase de peste 100 de milioane de euro.

„Serviciul de leasing opera╚Ťional este practic un business de închiriere pe termen lung, cu grad de ocupare de 100% pe perioada celor 4 ani de contract. În plus fa╚Ť─â de un contract de finan╚Ťare, are o component─â important─â de servicii. Jum─âtate reprezint─â partea de finan╚Ťare, depreciere ╚Öi dobând─â, iar cealalt─â jum─âtate component─â de asigur─âri, mentenan╚Ť─â, servicii de ma╚Öin─â la schimb, anvelope ╚Öi alte servicii incluse.”, explic─â fondatorul Autonom

Portofoliul Autonom

În momentul de fa╚Ť─â, leasing-ul opera╚Ťional este cea mai mare divizie a Autonom. Compania are în prezent peste 1.000 de clien╚Ťi cu o flot─â medie de 6 ma╚Öini. Potrivit lui Dan ╚śtefan, pre╚Ťul nu este totul ╚Öi compania nu s-a concentrat niciodat─â pe competi╚Ťie în ceea ce prive╚Öte pre╚Ťul, ci mai degrab─â pe oferirea unei game variate de servicii ╚Öi a unui contract flexibil.

„Ce facem noi diferit? Canalul de vânzare înseamn─â s─â folosim prezen╚Ťa din teritoriu a noastr─â ╚Öi a partenerilor no╚Ötri. Avem peste 40 de agen╚Ťii în toat─â ╚Ťara, peste tot sunt ╚Öi oameni de vânz─âri, ceea ce ne permite s─â facem o vânzare consultativ─â. Aceasta este un tip de vânzare complex─â, care dureaz─â uneori ani de zile, în care r─âmânem aproape de clien╚Ťi, ace╚Ötia de cele mai multe ori fiindu-ne clien╚Ťi pe alte servicii, ╚Öi treptat vedem când ajungem în acel loc când sunt dispu╚Öi s─â fac─â pasul. Aici men╚Ťionez c─â aproximativ 95% din clien╚Ťii no╚Ötri sunt la primul exerci╚Ťiu de externalizare, pe care il incep cu noi.”, explic─â Dan ╚śtefan.

Provocarea Autonom este s─â conving─â clien╚Ťii c─â au nevoie de un asemenea serviciu, care le ia multe griji de pe cap si include servicii diverse. De exemplu, compania ofer─â posibilitatea l─âs─ârii ma╚Öinii în aeroportul Otopeni ╚Öi preluarea acesteia de c─âtre compania de rental, iar la întoarcerea în ╚Ťar─â s─â fie g─âsit─â în parcare, sp─âlat─â ╚Öi verificat─â tehnic. Practic, spune Dan ╚śtefan, s-au concentrat mult pe interac╚Ťiunea pe care o au cu clientul ╚Öi nevoile acestuia ╚Öi mai pu╚Ťin pe inova╚Ťie doar de dragul inova╚Ťiei.

Costul real al unei mașini de 15.000 de euro

Principalul avantaj al leasingului opera╚Ťional este reducerea costului total de func╚Ťionare pentru un autoturism de╚Ťinut, care este în general mai mare decât pre╚Ťul pl─âtit ini╚Ťial pe ma╚Öin─â.

„Conteaz─â mult utilizarea - fiecare kilometru parcurs cost─â. Ai deprecierea ma╚Öinii, ai mentenan╚Ť─â ╚Öi ai uzura anvelopelor. În plus, trebuie adaugate taxe, impozite, asigur─âri, pachete de mobilitate, cheltuieli administrative... Pe o utilizare medie de flot─â, cel mai probabil costul va fi apropiat de valoarea ma╚Öinii. Chiar dac─â tu mai po╚Ťi s─â vinzi 30-40% din ma╚Öina aceea, tu ai avut costuri suplimentare. Media efectiv─â e de 1,1. Dac─â ma╚Öina a costat 15.000 de euro, pe tine utilizarea acelei ma╚Öini patru ani, cu tot cu depreciere, te cost─â undeva la 17.000 de euro, f─âr─â s─â r─âmâi cu ea la final. Deprecierea ╚Öi finan╚Ťarea reprezint─â practic doar jum─âtate din costurile lunare.”, explic─â Dan ╚śtefan.

Planul de extindere interna╚Ťional─â pentru Autonom

Autonom are o prezen╚Ť─â interna╚Ťional─â deja în Ungaria ╚Öi Serbia, dar au vrut s─â se extind─â ca un test. „Ni s-a propus s─â cump─âr─âm ni╚Öte companii locale. Am zis s─â o lu─âm greenfield ╚Öi s─â în╚Ťelegem. A╚Öa am început în Ungaria acum cinci ani. Business-ul în sine nu pare foarte diferit. Am pornit cu rental de aeroport. Apoi treptat ne-am extins, ne-am dus în al doilea aeroport, dup─â Budapesta, la Debrecen, acum ne ducem ╚Öi la Gyor ╚Öi facem din ce în ce mai mult pe zona corporate, care ne-a consacrat aici, în România”, spune Dan ╚śtefan. În Serbia procesul a fost identic, dar zona interna╚Ťional─â reprezint─â acum sub 5% din cifra de afaceri a grupului.

Compania se uit─â la o extindere în Bulgaria ╚Öi Austria bazându-se pe câteva criterii simple: proximitate, structura pie╚Ťei ╚Öi un loc unde pot veni cu servicii noi, care sa creeze avantaje competitive fa╚Ť─â de concuren╚Ť─â.

Cum lansezi o afacere local─â pe o pia╚Ť─â cu juc─âtori globali mari?

Pia╚Ťa de rent a car înseamn─â ╚Öi c─â te lup╚Ťi cu juc─âtori interna╚Ťionali mari. Dar acest lucru nu sperie Autonom, ci e considerat un avantaj.

„Noi consider─âm c─â e un lucru bun când exist─â juc─âtori globali. Faptul c─â exist─â ni╚Öte juc─âtori globali ╚Öi exist─â o pia╚Ť─â, li se datoreaz─â. Nu ne-am uitat prea mult la ce faci juc─âtorii globali. De multe ori am pornit f─âcând servicii cu ei, folosind infrastructura noastr─â. Unde nu sunt ei buni? Firmele locale nu sunt neap─ârat în ╚Ťinta lor, datorit─â diferen╚Ťelor de riscuri.”, spune Dan ╚śtefan.

De asemenea, el crede c─â în România po╚Ťi s─â ai un mindset de cre╚Ötere, pentru c─â exist─â loc mult pentru dezvoltare ╚Öi noi modele de business.

Cum creezi cultura organiza╚Ťional─â într-o firm─â în permanent─â cre╚Ötere

Autonom arat─â ca o compania atipic─â. În ciuda faptului c─â are aproape 400 de angaja╚Ťi la nivel de grup, nu exist─â cu adev─ârat un departament de resurse umane în companie. Fiecare manager din Autonom este, la rândul s─âu, responsabil pentru oamenii s─âi: „Acesta este rolul unui lider, de a dezvolta o rela╚Ťie cu oamenii lui, cu echipa ╚Öi cu fiecare în parte”, explic─â Dan ╚śtefan la final interviului.

„Un amic foarte priceput ca investitor spunea c─â „obiectivul principal al unei firme în primii ani e s─â supravie╚Ťuiasc─â, iar al doilea e s─â fac─â bani”. La noi la început a fost tot a╚Öa. Am c─âutat un model scalabil, care s─â îndeplineasc─â ni╚Öte criterii precise. Apoi am dezvoltat un model sustenabil, tot mai complex” spune Dan ╚śtefan.

Unul dintre pilonii cheie ai Autonom îl reprezint─â oamenii care lucreaz─â în companie ╚Öi cultura organiza╚Ťional─â în firm─â. Acesta este motivul pentru care Dan ╚śtefan consider─â c─â oamenii din companie sunt principalul atu al Autonom:

„Niciodat─â nu a fost vorba doar despre a face un business mare ╚Öi sustenabil financiar, ci a fost despre cum lucr─âm cu oamenii. Faptul c─â în oameni a fost focusul nostru de peste 7 ani, pe ce se întâmpl─â intern, pe calitatea echipei, a dus la o cultur─â performant─â - restul sunt consecin╚Ťe. De╚Öi am avut resurse s─â cre╚Ötem mai repede, dup─â ce am primit semnale c─â avem un ritm prea accelerat de cre╚Ötere, am decis s─â ne temper─âm, pentru a nu pune presiune prea mare pe echip─â”.