5G e o tehnologie care permite o viteză mai mare a internetului și se bazează pe o densitate mai mare a antenelor. Acest lucru duce la o latență scăzută a vitezei la internet și o stabilitate mai mare, fără consum mare de energie. În momentul de față în România tehnologia 5G funcționează tot pe frecvențele de la 4G și se așteaptă licitația pentru frecvențele dedicate. Din acest motiv, operatorii au implementat tehnologia aceasta doar în marile orașe, dar și în anumite industrii, unde e nevoie de latență mică și consum de energie eficient.

Iată cinci zone unde tehnologia 5G ne va influența viața:

Viteza de internet pentru utilizatorii casnici obișnuiți

În momentul acesta majoritatea telefoanelor de pe piață au conexiuni 4G+, ceea ce e destul de bine deja, calitatea internetului de la noi e bună. Cu toate acestea, dacă folosești o singură dată conexiunea 5G îți vei da seama de diferențe chiar și azi. Streaming-ul este mult mai rapid, browsing-ul instantaneu, iar abonamentele devin din ce în ce mai avantajoase, pentru că oferă internet nelimitat pentru utilizatori.

Conform unui studiu publicat la finalul anului trecut, 48% din oameni ar dori să-și schimbe telefonul pentru a avea acces la unul cu 5G, iar intenția de cumpărare e mai mare în zona de 30-41 de ani, adică oameni care vor telefoane bune, ieftine, dar cu viteze de internet bune.

Iar oferta de pe piață e acum foarte bine dezvoltată pe piață și am scris și ieri de cinci recomandări de telefoane ieftine și bune cu 5G. realme a lansat de curând relame 8 5G pe piață care e la precomandă și va fi disponibil pe piață în curând, care coboară ștacheta până la 880 de lei pentru varianta de 64 de GB. Acest lucru înseană că practic pentru 200 de euro poți avea un telefon pregătit pentru viitor cu 5G.

realme 8 5G vine cu Android 11 și va avea actualizări constante de Android. E important, pentru că ai ultima versiune a sistemului de operare. Telefonul are un procesor Mediatek Dimensity 700 care funcționează fluid din testele noastre, atât în browising, cât și în jocuri. În plus, ecranul este unul Full HD și chiar dacă nu ai 2K sau 4K precum la telefoanele mai scumpe, e suficient cât să ai o calitate a imaginii bună pe ecranul de 6,5 inci.

De asemenea, până în 300 de euro pe piața din România mai are și alte oferte interesante la Xiaomi Redmi Note 9t, Samsung Galaxy A32, Motorola Moto G 5G sau OnePlus Nord.

Poți înlocui routerul din casă

Unul dintre lucrurile importante pentru mulți utilizatori în viitorul în care tehnologia 5G va fi disponibilă pe scară largă e faptul că vor putea trece la ceea ce se numește Fixed Wireless, adică internet wireless la viteze de internet fix. Acest lucru va veni odată cu dezvoltarea 5G și ne vom înlocui internetul din casă care vine dintr-un fir și printr-un router cu internet 5G care poate fi mult mai flexibil și avantajos.

Unul dintre avantajele 5G e că e mult mai adaptabil și pentru tendințele noastre de consum. Folosim în casă mult mai multe dispozitive conectate ca niciodată, de la televizoare, becuri, prize și tot felul de alte gadgeturi. Acestea au nevoie de internet bun și stabil, iar 5G poate aduce acest lucru și înlocuirea routerului tradițional cu unul 5G ne va aduce liniște.

Industrie și Internet of Things

5G e folosit în momentul acesta chiar și în industrie, iar lucrul acesta va fi extins pe termen lung. Practic, fabricile vor folosi senzori care vor oferi în permanență informații despre cum funcționează aparatele, vor monitoriza datele și vor aduce informații pe baza cărora inginerii vor putea lua decizii.

Fabricile inteligente sunt incluse în ceea ce se numește Industry 4.0 și va permite introducerea de roboți software, dar și mecanizați, pentru a înlocui task-urile repetitive ale oamenilor. Astfel, companiile nu vor da afară oameni, ci-i vor recalifica și vor fi mai productive, pentru că vor putea avea un profit mai bun pe termen lung.

Senzorii și liniile de asamblare automatizate nu sunt o noutate, iar 5G va oferi comunicarea instantanee pe termen lung. Anul trecut piața de 5G a ajuns la 41 de miliarde de dolari, iar fabricile trebuie să se adapteze pentru că investițiile actuale în digitalizare vor avea un rezultat bun pe termen lung.

Orașe inteligente

O altă zonă unde 5G este deja testat și unde se va dezvolta e în orașe. Interesul oamenilor pentru calitatea aerului, dar și monitorizarea inteligentă a traficului vor duce la instalarea de senzori, camere web și semafoare inteligente. Odată cu evoluția mașinilor autonome, acestea vor putea fi integrate în acest sistem, iar orașul va putea să fie mai liber și să ofere o calitate a vieții mai bună.

În momentul de față 5G a fost testat în România pentru monitorizarea calității aerului în orașe, dar și pentru senzori privind aprinderea iluminatului public. Acest lucru va duce la economisirea de bani la bugetul local și la investiții mai mari.

Realitate virtuală și medicină de la distanță

O altă zonă unde 5G va fi implementat în viitor, dar se testează și acum e zona de realitate virtuală și medicină de la distanță. Pentru că pentru VR și medicină ai nevoie de precizie foarte mare și de o calitate a conexiunii perfectă, 5G va fi important pentru implementarea telemedicinei chirurgicale. Aceasta va putea fi făcută cu ajutorul realității virtuale sau augmentate, pentru că puterea de procesare a dispozitivelor deja permite.

Dar pentru stabilirea unei conexiuni fără întârziere va fi nevoie de 5G. Astfel se vor putea face operații de către medici din Statele Unite, dar pe pacienți care ar fi într-o sală de operație la București.