Sunt 26 de ani de când am jucat prima oară FIFA. Aveam 8 ani și vărul meu avea un calculator adus din Germania pe care avea o versiune trial de FIFA 97. Era miraculos. Sunt 25 de ani de jucat FIFA în fiecare an. Iar acum e primul an în care joc EA FC. Nume nou, fără branding oficial, dar schimbări majore? Nu am vrut să fac un review imediat după lansare, am stat un pic să mă gândesc. Aceasta e o călătorie mai mult în universul fotbalului digital, decât un review. Hai să vedem.

EA FC este primul titlu din această seria de la EA Sports care nu mai poartă numele FIFA. Sincer, nu e o mare schimbare, e doar una de drepturi și licențe. Dar care sunt adevăratele schimbări?

EA FC vine cu Hypermotion V Technology, care e prezentată ca o nouă inovație ce aduce mișcările din realitate și le transpune mai bine în joc, cu ajutorul datelor volumetrice și a inteligenței artificiale.

De asemenea, la nivel de tehnolgie EA a adăugat modele SAPIEN pentru a simula mai bine cutele tricourilor, materialele acestora, modul în care ele arată atunci când le vezi în joc. Practic, să nu pară un NPC.

Așadar, EA FC promite o grafică mai bună și un realism mai dezvoltat. Dar am promis că acesta nu e un review, așa că voi vorbi despre schimbări și despre trecut.

Problema unui joc anual

EA FC e un joc cu recurență anuală. E avantajul și blestemul titlurilor care sunt inspirate de sporturi. Pentru că vrei nu vrei, trebuie să aduci ceva în fiecare an. Și fiecare titlu din această serie a evoluat, dar dacă joci ca mine de 26 de ani, începi să nu mai vezi cu adevărat lucrurile în schimbare.

De ce joci FIFA sau EA FC? Pentru mine sunt două scenarii. Unul în care mă relaxez în Career Mode și unul în care te întâlnești cu un prieten sau doi în fața televizorului și jucați împotriva celuilalt. Realitatea este că pentru fiecare dintre aceste două lucruri, nu ai nevoie de îmbunătățirile anuale.

Ceea ce menționam mai devreme, cu tehnologiile aduse de EA Sports, pot fi vizibile, dar nu au impact asupra experienței tale. Pentru că pentru a le vedea trebuie să ai răbdare ca după un gol să vezi reluări, să vezi scenele cinematice, iar înainte de joc sau după el să se afunzi în poveste. Poate că vârsta nu-mi mai permite aceeași reluare, dar pentru mine EA FC nu a fost vreodată un joc de story, chiar dacă au fost încercări diverse, unele mai simpatice decât celelalte.

Așa că vei vedea Hypermotion în reluări, înainte de joc, vei vedea noi camere, inclusiv una din perspectiva arbitrului atunci când primești cartonaș galben sau roșu, vei vedea lucrurile atunci când intri pe teren. Dar câți dintre voi nu dați skip? Eu o fac. Un meci-două să-mi dau seama despre ce e vorba și apoi vrei doar să mergi mai departe cu jocul.

Așadar, aici e problema unui joc anual, că sunt lucruri care sunt adăugate, dar de cele mai multe ori vei face același lucru precum anul trecut.

Dar ce am făcut eu?

Hai să fiu din nou sincer. Pentru mine FIFA înseamnă Career Mode sau Unu vs Unu, nimic mai mult. Nu am înțeles niciodată Ultimate Team și pasiunea cartonașelor colecționabile din joc. Sunt prea bătrân și prea cinic ca să mă enutuziasmeze așa ceva. Pentru mine EA FC rămâne aceeași senzație de la 8 ani atunci când pasiunea pentru fotbal se transpunea pe ecran și puteai să-ți imaginezi că ești oricine dorești. E sunetul din căști de la sala de jocuri Voodoo din Iași când auzeai ”EA Sports, it’s in the game” și știau că toate problemele tale de la școală sau de acasă dispăreau.

Așa că și azi joc tot Career Mode. Iar aici chiar au fost aduse îmbunătățiri față de anul trecut. În primul rând, poți să joci cu un antrenor real. Evident, l-am ales pe Gheorghe Hagi și am început să antrenez Parma în Serie B dn Italia. Față de anii precedenți, ai o capacitate mai mare de personalizare a echipei și a stilului de joc, pentru că poți să pui autobaza în poartă, să joci un Tiki Taka, ai personalizări mai mari de stil de joc, ceea ce e important și chiar se vede.

De asemenea, s-a adăugat mai multă complexitate în management. Calitățile echipei tale sunt îmbunătățite dacă angajezi un staff care să îmbunătățească fiecare parte a echipei, iar pentru acest lucru va trebui să investești. De asemenea, antrenamentele jucătorilor sunt mai interesante decât în trecut, cu un focus pe Performanță sau conservarea Energiei. Aceste lucruri au impact asupra performanței acestora și dacă nu ești atent te poți trezi cu un jucător epuizat din cauza antrenamentelor. În plus, odată ce cumperi un jucător va trebui să fii atent la antrenamente pentru că îi vor trebui câteva jocuri pentru a intra în formă. Sunt detalii care nu sunt o pierdere de vreme și care arată o atenție din partea EA Sports să adauge cât mai multe lucruri aproape de realitate.

Față de anii precedenți mie personal mi s-a părut că jocul a devenit un pic mai simplu. Aveam mereu această dilemă între Semi Pro și Professional. Semi Pro era prea ușor, băteam cu 8-0. La Professional aveam dificultăți de a scoate un egal. Anul acesta pot să domin la Professional cu Parma fără să am mari probleme - am promovat în prima ligă italiană, am câștigat Europa League, am câștigat titlul în Italia. Și acum mă gândesc să mă duc un nivel mai sus, ceea ce nu aș fi făcut anul trecut.

Altfel, în joc vei observa câteva detalii suplimentare de design. Terenul arată mai realist, vremea are un impact mai mare asupra sa, tackling-urile lasă urme adânci în iarbă. Și dacă mai sus ziceam că jocul pare că a devenit mai simplu, anumite aspecte au devenit mult mai complicate. Nu am fost vreodată un om care să știe să bată lovituri libere în FIFA. În EA FC nivelul meu a devenit de Liga a 5-a din România. La fel, penalty-urile au devenit mai dificile de bătut și mai ușor de ratat.

Personal, pentru pasiunea de a juca EA FC în fiecare an, Career Mode aduce câteva lucruri care nu te fac să stai pe loc.

Ce aș mai adăuga pe viitor, deși probabil devine din ce în ce mai greu, e o diversitate mai mare a stadioanelor. Cred că au rămas aceleași stadioane de ani de zile. Aș vrea câteva stadioane exotice, opțiuni mai numeroase. Dar partea de licențiere probabil e și mai dificilă ca în trecut. Momentan am identificat două echipe din Italia care nu au fost licențiate - AS Roma și Atalanta Bergamo din Serie A, dar și câteva din Serie B.

Altfel, Volta Football a rămas la fel de fun și entertaining dacă te pasionează partea aceasta de multiplayer. Partea de meniuri a rămas la fel de familiară.

În concluzie, sunt mari îmbunătățiri? Ai câteva detalii de design - la teren, la tribune, la modul în care se mișcă plasa atunci când dai gol. Dar majoritatea schimbărilor sunt în ceea ce se numește Broadcast Mode, adică reluări și impresia că te uiți la TV. Adică acele aspecte care de multe ori se duc la skip ca să treci mai repede peste ele.

Merită să cumperi EA FC? Aici am dubii. Eu sunt norocos. Primesc coduri de review. Dar să plătești 200 de lei din nou an de an? Cam greu. Personal, aș vedea o metodă de upgrade preferențial pentru cei care vin de la generația anterioară. Da, dacă faci upgrade din 2 în 2 ani, plătești cost integral. Dar dacă ai avut FIFA 23, e o propunere grea să upgradezi la EA FC.

Sunt 26 de ani distanță. Când deschid EA FC mă întorc acolo. Într-un moment de iluzie și imaginație în care sunt antrenorul unei echipe de fotbal reale care câștigă Liga Campionilor. Și tocmai pentru acest motiv, e foarte greu să analizez jocul ca într-un review. Mai ales că am văzut toate bug-urile apărute de-a lungul timpului pentru oameni. Dar eu nu le-am avut de niciun fel.