De exemplu, startup-urile din Statele Unite au o plajă mai mare de investitori, decât cele din Europa. De exemplu, în 2016, VC-urile din Uniunea Europeană au investit aproximativ 6,5 miliarde de euro, comparativ cu cele 39,4 miliarde din Statele Unite ale Americii. Deși talentul tech european și startup-rile care se lansează au dus la o creștere a valorii continentului nostru, business-urile din Europa se află cu mult în urma celor din Statele Unite sau din Asia. De altfel, poți să vezi și care sunt motivele pentru care te-ai duce cu un startup tech în China.
Deși Europa se menține la un nivel ridicat datorită succesului din economia industrială și de producție, America rămâne liderul mondial la capitolul unicorni, acesta fiind incubatorul pentru giganți globali, remarcă cei de la Entrepreneur.
Europa, veriga slabă la investiții
Global Entrepreneurship Monitor (GEM) a realizat un studiu în care a măsurat ponderea adulților în ultimii 3,5 ani care au fondat sau conduc un business. Au fost analizate două categorii de vârstă: 25 - 34 și 35 - 44. S-a constatat că Europa are cel mai scăzut nivel, de numai 8,1%, în timp ce Statele Unite înregistrează 13,6% din populația adultă.
La capitolul fonduri de capital de risc, în Europa acestea sunt mult mai mici, respectiv, sumele investite sunt mai mici. În același timp, fondurile de VC europene sunt mai reticente să-și asume riscuri și aleg să sprijine, mai degrabă, echipe experimentate, decât fondatori tineri, care nu și-au demonstrat încă abilitățile.
Pe de o parte, acestă lipsă a fondurilor obligă startup-urile din Europa să se maturizeze mai devreme și să se concentreze mai mult pe venituri și profit, nu pe creștere, așa cum se întâmplă în SUA: Pe de altă parte, din această cauză, Europa rămâne în urmă în ceea ce privește inovațiile dezvoltate de antreprenorii începători. Unele dintre cele mai mari tehnologii din SUA, cum este Facebook, au fost fondate de către tineri antrperenori și nu au adus profit mulți ani la început. Tocmai de aceea, există o probabilitate mai mică pentru Europa să producă unicorni, comparativ cu Statele Unite.
Cum intervine UE
Lispa de capital investit în startup-uri determină instituțiile Uniunii Europene să pompeze în piața de VC bani din fonduri publice. Astfel, Comisia Europeană a venit cu mai multe inițiative menite să stimuleze scena de startup-uri prin programe de accelerare, incubatoare, evenimente și instrumente și, desigur, finanțare. De asemenea, UE a anunțat că investește 410 milioane de euro în 6 fonduri private pentru a sprijini startup-uri inovatoare și companii de scalare din Europa. În același timp, statele membre UE găsesc diverse strategii prin care să stimuleze ecosistemul antreprenorial.
Discrepanța dintre piața de startup-uri din Europa și restul lumii a determinat crearea unui plan detaliat pentru a atrage investitori mari care, până acum, au evitat fondurile VC mai mici din Europa. Se așteaptă ca fluxul de capital să fie împărțit între industriile cu tehnologii medicate, energie și tehnologii de comunicații.