Andreea crede că orice formă de antreprenoriat este un act de creație și pe acesta îl prezintă în podcastul ei, Vast&Curious, format audio pe care l-a transformat într-o experiență live, prin evenimentele puse sub același brand. Aici aduce antreprenorii pe scenă și face interviurile live, ca un spectacol al realității și prin care cei din sală pot pleca un pic mai inspirați, mai curioși și cu mai multă speranță în suflet și-n minte.

A fost redactor-șef la Capital, publisher la trustul Realitatea Cațavencu, a scris o carte în care a adunat poveștile celor mai mari oameni de business din România, ”Cei care schimbă jocul” și a adus poveștile antreprenorilor în casele și viețile oamenilor prin formate pe care anii aceia nu-i știa posibili.

”Nu poți avea o societate care să avanseze fără oameni care-și asumă riscul de a crea lucruri noi. Am vrut să explorez toată această lume, să înțeleg oamenii și acțiunile și deciziile lor. Să înțeleg cum gândesc și cum merg mai departe, chiar când e incredibil de greu. Nu vom fi cu toții antreprenori, dar cu toții ne putem îmbunătăți radical viața”, crede Andreea și prin toate poveștile pe care le adună, fix asta vrea să facă. Să facă viețile ei și pe ale celor care o ascultă, un pic mai bune, oferind ”aer proaspăt pentru minte”.

Mai jos vă invităm s-o cunoașteți pe Andreea Roșca, ”Femeia care aduce poveștile antreprenorilor la scenă deschisă”.

Ce urmează să citești:

  • Chestionar despre Andreea Roșca, de la o carte nepotrivită pentru vârsta ei, care i-a trezit pasiunea pentru povești, și pe care le-a țesut toată cariera ei.
  • Despre bucuria de a oferi oamenilor discuții demne de urmărit cu pixul și carnețelul în mână.
  • Despre cum putem să rămânem mereu curioși și cum ne putem lua inspirație de la cei din jurul nostru.

Andreea Roșca face parte din proiectul "Femeile strigă Bingo", o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui joc interactiv de Bingo, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.

1. Nume și funcție actuală

Andreea Roșca, creator The Vast&The Curious

2. Copilărie

Sunt născută în București și, când eram mică, îmi părea rău că nu am și eu bunici la țară. În vacanțe, colegii mei de școală plecau în tot felul de locuri frumoase, de unde veneau cu tot felul de povești.

Am citit Șeherezada în școala primară - nici nu cred că era o lectură potrivită pentru vârsta mea de atunci - și cred că așa am căpătat ideea că poveștile te pot salva. Eram fascinată de povești și de lumi frumoase sau fantastice, de Jules Verne și albume de artă.

Mai târziu, am vrut să fiu arhitect și artist, dar apetitul meu pentru matematică și geometrie nu era cine știe ce. Și nici nu trăiam atunci într-un context care să încurajeze cariere mai puțin „pragmatice”.

3. Educație:

Am absolvit ASE și, apoi, un MBA la o universitate din Marea Britanie. Am fost prima generație de absolvenți de facultate de după Revoluție și, în contextul acela, ideea de carieră era foarte fluidă și în transformare. Am început să lucrez în media din anul doi de facultate și s-a dovedit a fi o iubire de-o viață.

4. Ce-ți place să faci când nu muncești?

Să călătoresc. Am descoperit acum mult timp că am o fascinație pentru mare, venită poate din faptul că un bunic îndepărtat a fost navigator maltez, stabilit în Sulina. La ea, s-a adăugat recent bucuria navigării cu vele, la care sunt începătoare, dar un elev entuziast. Dar n-am nicio problemă să călătoresc singură oriunde pe uscat și să descopăr locuri noi.

Am o aplecare și o bucurie nespuse pentru a sta de vorbă cu oamenii. Nu suport „small-talk”, dar, altfel, îmi iau energie din discuțiile oneste, intime, reale.

Gătesc și îmi place să încerc fel de fel de chestii noi, improvizate sau mai elaborate. Îmi place să fiu gazdă și să încânt oaspeții, ceva ce cred că am transferat și în viața profesională.

O după-amiază la soare, în liniște, la aer și cu o carte e, pentru mine, o după-amiază ideală.

5. Când ai știut că vrei să te dedici domeniului în care activezi, ce te-a atras către acesta și ce ai simțit nevoia să schimbi la industria de storytelling?

Nu îmi amintesc să fi existat un moment în care să am astfel de claritate. Cumva, domeniul m-a ales pe mine, iar eu nu m-am împotrivit. Ce m-a atras și ținut mereu legată de jurnalism este libertatea: de a cunoaște oameni, de a investiga domenii diverse, de a învăța și înțelege, de a dezvălui bucăți de realitate despre care nu știm nimic. Cred, încă, că este una dintre cele mai frumoase alegeri de carieră.

Eu funcționez mai mult pe bază de dorință de a explora, decât pe nevoie de a schimba. Și ce fac azi s-a născut din curiozitate: pentru că toate poveștile de business mi se păreau (și încă mi se par) seci și parcă croite cu șablonul, am știut mereu că e o mult mai mare bogăție de înțelepciune, experiențe, emoții în lumea antreprenorială. Și am vrut să o descopăr și să o dau mai departe. Inclusiv pentru că are o mare valoare practică și pragmatică.

6. Ai vreun model feminin din familie/ din apropiați care ți-a deschis prima dată orizonturile către zona jurnalismului?

Nu, nimeni din preajma mea nu era conectat cu această lume.

7. Îți amintești de vreun role model feminin de-a lungul vieții tale care să fi avut vreo contribuție la traseul tău profesional?

Da, sunt femei remarcabile de la care am învățat și pe care le admir și cu care mă sfătuiesc azi. Din păcate, nu și în anii care m-au format. Am avut parte de mentori extraordinari, dar toți au fost bărbați. Poate că așa era industria de media, cu mult mai mulți bărbați în poziții de putere și influență.

8. O realizare de care ești tare mândră și ce impact crezi că a avut aceasta în domeniul în care activezi.

Sunt mândră de multe lucruri, de la faptul că am scris istorie cu Revista Capital la începutul anilor 2000, până la cartea „Cei care schimbă jocul”, care e și azi singura carte despre antreprenoriat, antreprenori și capitalism în România.

Sunt mândră că Vast&Curious e un proiect care inspiră și luminează viețile oamenilor, care educă și oferă speranță. Cred că asta ne lipsește azi cel mai mult: speranța și capacitatea de a ne imagina că putem realiza lucruri remarcabile.

9. Un impas din traseul tău profesional: cum ai trecut peste acesta și cu ce lecții ai rămas.

A fost un moment foarte greu, înainte să plec în 2010 din media. Eram responsabilă de un proiect minunat, o echipă excepțională, dar nu aveam nicio putere de a controla direcția și soarta acelui produs. După șase luni de salarii și facturi neplătite, a trebuit să recunosc înfrângerea. Mi-a luat ani să înțeleg că, deși am știut de la bun început că nu avea cum să funcționeze, m-am încăpățânat să cred că pot, chiar fără niciun instrument la îndemână.

A fost o orbire, parte din orgoliu profesional, parte din frică, și am plătit-o scump.

Am învățat că atunci când faci compromisuri cu valorile e foarte simplu să ajungi de la unul mic la dezastru.

10. Dacă s-ar face o carte de istorie a femeilor care au adus schimbare în România, ce ți-ar plăcea să scrie la descrierea ta.

Că am reușit să fac lumea puțin mai bună în jurul meu și că m-am străduit să fiu un om care învață și crește continuu.


Discuțiile de la care oamenii pleacă vrăjiți

Andreea Roșca a vrut să exploreze lumea antreprenoriatului prin prisma actului de creație care stă la baza oricărei afaceri. Ca să facă asta, a simțit nevoia să înțeleagă oamenii, acțiunile și deciziile lor, să înțeleagă cum gândesc și cum merg mai departe. Așa a putut să culeagă lecții din folclorul contemporan al oamenilor de business și să creeze o culegere completă și vie a tot ce înseamnă antreprenoriatul și inovarea în România.

Curiozitatea aceasta a Andreei a mers un pas mai departe în 2017, când i-a venit ideea pentru Vast&Curious, podcast la scenă deschisă, un loc în care jurnalista putea să afle poveștile antreprenorilor și oamenilor inovatori alături de public.

”Vast&Curious s-a născut la un semafor, când stăteam blocată în trafic. Făceam deja interviuri, dar în formă scrisă. Și reflectam la cât de mult învăț eu din proces. Și, bam, mi-a picat în minte tot modelul de interviuri live, ca răspuns la întrebarea - cum fac să deschid ușile acestei experiențe pe viu pentru mai multă lume?”.

Conceptul era complet nou pentru România, astfel că primul an a venit și cu dificultățile aferente oricărui proiect pilot. Le era greu să vândă bilete, aveau o chipă în formare și încă nu funcționau bine și nu se pricepeau la comunicare pentru promovarea unui asemenea eveniment.

Din fericire, însă, au avut parteneri și prieteni alături, iar Andreea și-a păstrat deschiderea pentru a corecta ce era de îmbunătățit și să găsească răbdarea pentru a construi. Și atunci, ca și acum, cei care ajung în sala de la Apollo111, unde are loc discuția live, pleacă vrăjiți, așa că știe că ce a creat alături de echipă e un produs bun. Răbdarea muncii a dat roade.

”Sunt oameni care își iau notițe, care iau idei din interviuri și le discută cu echipa. Sunt oameni care s-au apucat de un business. Mulți dintre ascultători spun că le dăm speranță și că descoperă cu uimire ce de oameni remarcabili sunt în țara asta. Trăim într-o lume plină de negativism și lipsă de speranță și orientare către ceea ce nu merge. Ce facem noi cu Vast&Curious este să creăm o imensă arhivă de bune practici, cunoaștere, strategie, principii despre cum să construiești ceva și cum să te orientezi în lume.”

Acum, dorința Andreei pentru Vast&Curious este să ducă proiectul în țară, dar și ca oamenii să ia modele mentale din interviuri și să ajungă teme de dezbatere în școli.

”Ce e o viață bună?”

Pe scaunul de lângă Andreea, pe scena podcast-ului live, au trecut antreprenori precum Felix Pătrășcanu, Florin Talpeș, Dan Șucu, Dragoș Petrescu sau Iulian Stanciu.

Pe lângă antreprenorii consacrați din România, Andreea găsește subiecte de inspirație și prin interlocutori precum Mircea Micle - fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și profesor de științe cognitive aplicate la UBB, sau Alexandru Stermin, biolog cu o licență în teologie, un master în filozofie și o formare în psihologie pozitivă, profesor de biologie la Universitatea Babes Boylai și autor a bestsellerelor ”Căzuți din Junglă” și ”Călătorie în jurul omului” - jurnale de călătorie și explorări ale naturii umane, ale culturii și relațiilor.

Indiferent cine ajunge în fața ei, Andreea nu ratează o întrebare pentru cei care îi ajung parteneri de conversație: ”Ce e o viață bună?”.

Analizând portretele tuturor celor intervievați, Andreea ne spune și care ar fi cinci calități ai oamenilor care schimbă jocul în România: ”optimism. Capacitate de a învăța și a-ți schimba părerea. Să nu te crezi prea grozav. Să înțelegi cum evaluezi riscul. Drag de oameni.”

Antreprenoarea cu darul de a scoate povești de la oameni învață de la fiecare partener de discuție ce poate face pentru a-și îmbunătăți viața. Ceea ce însemană că și ea, la rândul ei, schimbă jocul în antreprenoriatul din România. Cum o face?

”Ca să putem vedea ceva, acel ceva trebuie pus în lumină. Cred că am pus un pic de lumină, astfel încât alții să vadă mai bine în mintea și sufletele antreprenorilor. Și că, prin întrebările pe care le pun, îi fac pe ei să reflecteze și să devină, poate, mai buni.”


În mediul antreprenorial din România, femeile sunt acționare în 47% dintre firmele active cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de ING Bank România, Impact Hub și Bravva Angels. Una din patru companii este deținută 100% de către femei. Așadar, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie antreprenor, iar 145.000 sunt conduse în întregime de femei. Alături de start-up.ro, vă invităm să cunoașteți o mică parte din poveștile lor de succes.

ING sprijină femeile care schimbă România zi de zi și, în acest an, va lansa un program de mentorat creat special pentru femeia antreprenor.