Sub deviza aproape devenită mantră ”we are the ones we've been waiting for”, Code for Romania a luat naștere în contextul în care România a văzut apogeul nepăsării, a vulnerabilităților unui sistem corupt și a nevoii de digitalizare când aparatul medical nu mai făcea față tragediei de la Colectiv.

Sentimentul neputinței a adus o mână de oameni să pună umărul la treabă la construirea a ceea ce este astăzi Code for Romania, spațiul care adună programatori care lucrează pro-bono pentru a construi soluții digitale care să ajute lumea.

Din 2016, Code for Romania a creat o comunitate de aproape 3.000 de voluntari care au depus aproximativ 450.000 de ore de muncă pentru România, care au proiectat peste 120 de soluții digitale. Ținta este construirea unei infrastructuri digitale pentru România.

Aici, Olivia Vereha vine cu experiența de UX, adică se asigură că traseul oamenilor prin soluțiile construite de Code4Romania este unul lin, clar și de impact.

Așa cum ne explică chiar ea, ”o aplicație bună rezolvă probleme așa cum ai tu nevoie să-ți fie rezolvate indiferent de constrângeri. Iar pentru mine aici e combustibilul meu: să rezolv probleme și să transform lucrurile din complicate în simple. Am știut că vreau să pun tehnologia la treabă în folosul oamenilor”. Și acum vă spunem mai multe despre femeia care creează comunități civice prin proiecte digitale.

Ce urmează să citești:

  • Chestionar despre Olivia Vereha, care voia să se facă bucătăreasă când era mică, a ajuns să lucreze în jurnalism și apoi a descoperit puterea pe care o are UX-ul alăturat muncii de ONG și cum poate lăsa așa o amprentă în lumea prin care trece.
  • Despre cum soluțiile digitale pot ajuta ONG-urile și echipele lor să nu se mai simtă singure.
  • Despre întreabrea ”cât de greu poate să fie” care i-a dat Oliviei impulsul să încerce, să facă schimbări și să nu spună NU.

Olivia Vereha face parte din proiectul "Femeile strigă Bingo", o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui joc interactiv de Bingo, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.

1. Nume și funcție actuală

Olivia Vereha, VP of Product @Code for Romania and @Commit Global

2. Copilărie:

M-am născut în Botoșani, un oraș pentru care am și astăzi un soft spot și în care am locuit puțină vreme din copilăria mea. Apoi m-am mutat în Suceava unde mi-am petrecut toată viața de copil și adolescent până am plecat spre facultate. Când eram mică se pare că nu am achiesat la trendul prin care trec toți cei mici - de medic, fie de oameni fie veterinar - și eram foarte fermă în a-mi dori să devin bucătăreasă. Chestiunea asta cred că a rămas și astăzi cu mine, simt o bucurie nespusă în a găti și a vedea oamenii că mănâncă cu poftă din bucatele pe care le pun pe masă.

3. Educație:

Parcursul meu educațional a fost un pic alambicat, dar nu l-aș schimba deloc. M-am pregătit în liceu cu gândul că voi ajunge să lucrez în informatică sau în zona tehnică, apoi am descoperit limba română, literatura, media și așa am ajuns la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de unde am ieșit cu specializarea de jurnalism pe care am decorat-o și cu un masterat în producție multimedia și audio-video. Parcursul meu educațional e încă ongoing cu un doctorat de data aceasta aliniat cu munca pe care o fac acum, cu designul produselor digitale din spațiul public.

4. Ce-ți place să faci când nu muncești?

Când nu lucrez îmi place sa fac lucruri simple, deloc spectaculoase, unul dintre ele este croșetatul sau împletitul, altul să fac prăjituri cu prea multe calorii și, recunosc, consum un pic prea mult Netflix și YouTube. Mai folosesc timpul liber să învăț pentru că în meseria mea de digital product manager uneori dacă ai clipit deja ai pierdut ultimele 4-5 runde de noutăți și modificări sau inovări.

5. Când ai știut că vrei să te dedici domeniului în care activezi, ce te-a atras către acesta și ce ai simțit nevoia să schimbi la industria în care activezi?

Am știut după primul proiect în care am îndeplinit rolul de UX designer (circa 2012) că asta vreau să fac toată viața. Să construiesc produse care funcționează bine pentru oameni și care rezolvă probleme reale.

6. Ai vreun model feminin din familie/ din apropiați care ți-a deschis prima dată orizonturile către zona aceasta?

Oameni care mi-au deschis orizonturile cu siguranță am avut și am în jurul meu, dar modul în care am ajuns în profesia asta a fost chiar accidental și mă bucur că așa a fost să fie. Am modele de viață din familie din fericire. Mama, care astăzi nu mai este din păcate, m-a învățat că a face bine este un fel de a fi cu care ea s-a identificat mereu și pe care mi l-a transmis și mie cu vârf și îndesat. Și cred că lumea asta ar fi un loc tare bun dacă am încerca, măcar atunci când ne e nouă bine să dăm mai departe câte un strop din binele acesta. Indiferent că e o îmbrățișare, un “te înțeleg” sau ajutor consistent pentru cineva care are nevoie de el, fie că are tăria de a-l cere sau nu.

7. Îți amintești de vreun role model feminin de-a lungul vieții tale care să fi avut vreo contribuție la traseul tău profesional?

Am multe. Atât de multe că le-am pierdut șirul. Pentru că femei puternice și senzaționale în domeniile lor sunt cu duiumul. Nu cred că e sănătos să pui un nume pe un model pentru că am trăit și momente în care mi-am întâlnit dintre eroi și a fost debusolant să văd că motivația lor stă în locuri străine de valorile pe care mi le imaginam eu că îi ghidează. Așadar eu cred că trebuie să pui un nume aleatoriu pe valorile și abilitățile pe care le vezi la un moment dat în cineva și să vezi cum poți tu, cu propriile tale atuuri să rămâi fidel acelor valori și azimuturi pe care le vezi, din nou, la un moment dat în timp întruchipate într-un om sau altul. Așadar da, am modele feminine, femei care trec prin dificultăți majore fără să își piardă candoarea și empatia, femei care au curajul să conducă organizații, femei care nu au teama de a fi vulnerabile, femei care se raliază unei misiuni și care duc lucrurile la capăt. Sunt foarte multe printre noi. Am foarte multe astfel de femei în propria mea echipă de la care am privilegiul de a învăța și de a deveni un om mai bun.

8. O realizare de care ești tare mândră și ce impact crezi că a avut aceasta în domeniul în care activezi.

În peisajul mai larg al lucrurilor pe care am reușit să le fac cred că un moment de care sunt foarte mândră a fost momentul în care am fost speaker la GitHub Universe, un eveniment foarte important în spațiul tehnologiei și unde am avut ocazia să aduc perspectiva feminină a lucrului în comunități preponderent masculine, slab reglementate și unde cred, din nefericire, că încă e greu pentru tinerele care intră în domeniu. Mai sunt multe momente de care sunt mândră, avem peste 40 de aplicații live la Code for Romania și toate fac un bine mai mare sau mai mic și schimbă lumea, dar acolo nu este meritul meu, ci al unor echipe de oameni full time și voluntari care sunt conduși de aceeași misiune.

9. Un impas din traseul tău profesional: cum ai trecut peste acesta și cu ce lecții ai rămas.

Mi-a fost greu să renunț la presă. Decizia de a ieși complet dintr-un domeniu care m-a format ca om nu a fost deloc simplă. Ultima demisie oficială din presă a fost rezultatul unor ani în care a fost greu pentru sector și implicit pentru mine și echipa mea de atunci. Dar atunci am făcut ce fac de obicei - liste. O listă cu Olivia - jurnalist și o listă cu Olivia - UX designer și toate punctele de pe lista de designer au arătat că abilitățile mele sunt potrivite acestui rol de sus până jos și că bucuria pe care o simt ecran cu ecran când lucrez la o aplicație sunt mixul de ingrediente potrivite ca eu să pot să fac meseria asta bine și, sper eu, într-o bună zi foarte bine. Cred că cea mai importantă lecție pentru mine a fost să nu încerc să merg spre un obiectiv complet inconștientă de abilitățile de care e nevoie ca eu să pot să ajung la acel obiectiv. Uneori e important să îți dai un timp în care să desenezi propria ta diagrama Venn, să descoperi intersecția dintre (a) ce vreau să fac/ce contează pentru mine (b) ce fel de om vreau să fiu (c) ce mă face fericită (d) care sunt cele mai bune abilități ale mele. Zona de suprapunere a acestor planuri este locul în care te vei regăsi cel mai bine.

10. Dacă s-ar face o carte de istorie a femeilor care au adus schimbare în România, ce ți-ar plăcea să scrie la descrierea ta.

Mi-ar plăcea să scrie motto-ul nostru de la Code for Romania - We are the ones we’ve been waiting for. Și mi-ar plăcea să scrie că am inspirat mulți tineri să își construiască o carieră în mediul ONG.


Olivia a avut un traseu diversificat în lumea profesională. A început prin a lucra în jurnalism, pentru publicații precum România Liberă și Academia Cațavencu. Aici e momentul în care s-a intersectat și cu zona de user experience, când trebuia să construiască platformele pe care să pună articolele și analizele la care lucra. Experiența ei din media i-a făcut cunoștință cu design-ul UX, acum 10 ani, și în mod natural a făcut și trecerea către această zonă:

”Mi-a plăcut la nebunie în presă, oamenii, meseria, starea constantă de breaking news și explozia de serotonină atunci când dădeai primul o știre. A devenit foarte repede evident că structura mea și personalitatea mea mă pot ajuta să devin un om de UX foarte bun în timp ce în presă aș putea fi un jurnalist eficient, dar poate cu prea puțin har pentru a produce o schimbare majoră în breasla mea. Și iată-mă azi, conducând departamentul de product development din Code for Romania, o organizație neguvernamentală cu a cărei misiune mă identific 100% și unde am norocul să lucrez zi de zi cu oameni de la care am ce învăța în fiecare clipă.”

Călătoria Oliviei în lumea design-ului user experience i-a întărit niște valori pe care le avea din copilărie. Astfel, și înainte de a intra în mediul ONG, trata orice produs la care lucra ca mai mult decât o simplă comandă de livrare.

”Să reușesc să facilitez și să dau independență în utilizarea unui produs digital oricărui user indiferent de nivelul lui de alfabetizare digitală și să îi dau timp, practic, înapoi… pentru mine e cel mai puternic factor motivant. De multe ori când folosești o aplicație mobilă sau un site anume și totul merge ca uns de la cap la coadă nu realizezi că acest drum este rezultatul a zeci și sute de ore de cercetare, de înțelegere a ta ca nevoi și ca preferințe, de skilluri de a simplifica procese foarte complexe.”

Binele învățat din copilărie

Meseria Oliviei aduce tehnologia în folosul oamenilor și ajută companiile sau organizațiile non-profit să rezolve probleme prin aplicații și platforme digitale.

De când era mică, Olivia învățase să facă bine în jurul ei, atât cât poate. Iar din 2016, ea a devenit parte din echipa Code for Romania, ONG-ul care plănuia multe acțiuni de bine la nivel național. Până atunci, experiența ei cu voluntariatul în spațiul neguvernamental a fost foarte redusă, dar în ultimii ani a recuperat startul prin proiectele la care a contribuit, fie că vorbim de platformele de ajutor din timpul pandemiei, platforma de monitorizare vot, site-ul cu informații e-cutremur sau platforma de sprijin pentru refugiații ucraineni, dopomoha.ro.

Lipsa interesului pentru zona voluntariatului vine din școală, o durere pe care o resimte și Olivia, mai ales gândindu-se la primii anii de educație: ”pe vremea mea, la mine în oraș, unde se agață harta în cui, ora de cultură civică era înlocuită cu matematică atunci când nu era chiulită. În clasa a 12-a aveam 10 ore de internet pe lună printr-un abonament Zapp și nu am navigat destul pe net atunci cât să ajung la paginile de unde aș fi putut afla că a fi ONG-ist este o opțiune profesională sau că pot să voluntariez și în afara unor contribuții ocazionale. Profesional vorbind, nu mi-am pus problema până târziu că pot să transform asta într-un job. Nu știam pe vremea aceea ce înseamnă o organizație neguvernamentală, care e rolul ei și că aș putea și eu să fiu ONG-istă când voi fi mare.”

Acum, Olivia e de părere că suntem norocoși ca societate să avem ONG-uri ca cele pe care le-a descoperit în ultimii 8 ani, cu oameni care mută munții din loc.

La ei în organizație își aleg proiectele la care să lucreze în baza unei cercetări riguroase. Important e ca următorul proiect să se încadreze pe unul dintre cei 5 piloni: educație, sănătate, grupuri vulnerabile, mediu și participare civică.

Iar fiecare an de activitate vine și cu un val de aprecieri, atât în social media, la gale civile sau în rândul beneficiarilor. Dar pentru Olivia există un moment care adăpostește și validarea că fac bine ceea ce fac, pe lângă rapoarte și datele din Google Analytics:

”Un moment în care am simțit că îmi îndeplinesc misiunea a fost când președinta unei organizații neguvernamentale ne-a scris, după ce i-am dat o aplicație construită de noi: NU MĂ MAI SIMT SINGURĂ.

”Organizațiile neguvernamentale sunt practic principalul nostru beneficiar. Aproape tot ce construim are ca scop creșterea capacității acestor organizații să facă mai mult într-un mod mai eficient și să ajute cât mai mulți oameni. Și dacă am reușit printr-o aplicație să aducem liniște, sprijin și să transmitem sentimentul de I’ve got your back cu una dintre soluțiile construite de noi altor organizații, înseamnă că funcționează”, ne explică Olivia.

Code for Romania a devenit spațiul în care oamenii devin cei pe care îi așteptau demult, se transformă în acea versiunea cea mai bună a lor. Iar pentru Olivia, calități precum nerăbdarea, curiozitatea și deschiderea au ajutat-o să fie cea mai bunăă versiunea a ei.

”Sunt o persoană foarte emoțională fără a fi haotică. Înmagazinez frustrarea și nevoile pe care mi le transmite cineva foarte repede. Problemele tale devin problemele mele și mă voi da peste cap să le rezolv. Asta am văzut în fiecare zi la părinții mei și este ceea ce cred că m-a format pe acest calapod. Și mai e o propoziție care cred că m-a ajutat să prind curaj mereu: cât de greu poate să fie?. Este o întrebare care m-a ajutat să descopăr mereu informație nouă, skilluri noi și să îmi deschidă privirea spre subiecte pe care poate altfel nu aș fi avut curaj să mă duc altfel.”

Mediul ONG începe să capete glam-ul pe care nu l-a avut vreodată și să devină o zonă de interes profesional, nu doar de a planta un copac din când în când. Iar Olivia este una dintre femeile care contribuie zi de zi la această transformare.

”Mi-ar plăcea să văd că societatea civilă este un mediu în care tinerii sunt îndemnați să și urmeze un drum profesional, nu doar să voluntarieze încă din gimnaziu sau liceu.Dacă ești femeie și faci product management, UX/UI design, programare, testare, project management, content design, orice, dă un telefon la școala absolvită de tine, la liceul pe care l-ai terminat și vorbește cu fosta ta dirigintă sau cu directorul și mergi să le vorbești fetelor despre asta. Give back to your school.”

În mediul antreprenorial din România, femeile sunt acționare în 47% dintre firmele active cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de ING Bank România, Impact Hub și Bravva Angels. Una din patru companii este deținută 100% de către femei. Așadar, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie antreprenor, iar 145.000 sunt conduse în întregime de femei. Alături de start-up.ro, vă invităm să cunoașteți o mică parte din poveștile lor de succes.

ING sprijină femeile care schimbă România zi de zi și, în acest an, va lansa un program de mentorat creat special pentru femeia antreprenor.