Anita s-a născut și a crescut în București și a învățat să-l descopere și să-l iubească încă din copilărie. A terminat Facultatea de Istorie de la Universitatea din București, a avut ca temă de cercetare sportul românesc în perioada comunistă, a făcut și un master în studii olimpice la Academia Internațională Olimpică din Olimpia, Grecia. În prezent, predă istoria sportului de aproape 15 ani la Centrul Național de Formare si Perfecționare a Antrenorilor, iar de 6 ani este profesor asociat la Facultatea de Istorie-Universitatea din București unde predă sportul în perioada comunistă în cadrul Masterului de Istorie a Comunismului. Iar de 15 ani plimbă pasionați de cultură și istorie pe străzile și cartierele Bucureștiului pentru a le prezenta unghiuri, unghere și ulițe mai puțin cunoscute din ghidurile de călătorie.
Prin Interesting Times Bureau au fost primii ghizi care au dus un grup străin în Piața Obor și tot ei s-au chinuit în discuțiile cu autoritățile să permită vizite organizate în Cimitirul Bellu. Acum, aceste destinații sunt printre cele solicitate de grupurile care vor să descopere Bucureștiul, atât latura orașului de mahala, cât și latura lui mai întunecată și mai mistică.
Vă invităm s-o descoperiți pe femeia care face istoria cool.
Ce urmează să citești:
- Chestionar despre Anita Sterea, copilăria ei petrecută în București, înconjurată de oameni și bucuria ei de a conecta lucrurile pe care le vede, cu cele care au existat.
- De ce nu e suficientă o școală de ghizi, ce faci mai exact acolo și ce anume îți trebuie ca să devii un ghid cu adevărat bun.
- Cum ar arăta un tur al Bucureștiului antreprenorial și cum ne văd turiștii orașul.
Anita Sterea face parte din proiectul "Femeile strigă Bingo", o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui joc interactiv de Bingo, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.
1. Nume și funcție actuală:
Anita Sterea, președintele Asociației Coolturale Nouă ne pasă.
2. Copilărie:
Născuta și crescută în București. Am petrecut o parte din copilărie în perioada comunistă chiar, iubeam să avem casa plină cu oameni sau să merg în vizită cu părinții pentru că așa cunoșteam oameni noi. Mereu am iubit să fiu înconjurată de oameni.
3. Educație:
Am terminat Facultatea de Istorie de la Universitatea din București, unde am urmat atât masterul de Relații Internaționale, dar și studiile doctorale. Coordonator l-am avut pe Profesorul Dinu Giurescu iar tema de cercetare este despre sportul românesc în perioada comunistă. Am terminat și un master în studii olimpice la Academia Internațională Olimpică din Olimpia, Grecia. Cariera mea are cumva două direcții care, desi par diferite, sunt complementare. Predau istoria sportului de aproape 15 ani la Centrul Național de Formare si Perfecționare a Antrenorilor, iar de 6 ani sunt profesor asociat la Facultatea de Istorie-Universitatea din București unde predau sportul în perioada comunistă în cadrul Masterului de Istorie a Comunismului. A doua direcție are legătură cu domeniul cultural-turistic. De 15 ani, de când am fondat alături de doi buni prieteni Asociația Coolturală Nouă ne pasă! mă ocup zilnic de activități cultural-educative și turistice în același timp pentru publicul străin dar și român, de toate vârstele. O bună prietena mi-a spus că m-aș putea numi și curator de evenimente cultural-educative cool.
4. Ce-ți place să faci când nu muncești?
Iubesc să călătoresc și mereu să descopar locuri noi. Și câteva ore într-un loc nou mă încarcă cât o vacanță de o săptămână. Îmi place și să citesc sau să am casa plina de prieteni cu care să povestesc la un pahar de vin.
5. Când ai știut că vrei să te dedici domeniului în care activezi, ce te-a atras către acesta și ce ai simțit nevoia să schimbi la industria în care activezi?
Nu pot să identific un moment clar, dar încă din copilarie îmi plăcea să călătoresc, aveam jurnale de călătorie și mereu făceam tot felul de legături și le spuneam părinților sau colegilor despre locuri deja viziate sau care urmau să fie vizitate. De mică mi se spunea că am atitudine de profesoară, eram cea care organiza totul și în egală măsură aveam grijă de colegi/prieteni când plecam într-o excursie. Totuși, acum îmi dau seama cât de tare mă consuma asta pentru că singură puneam o presiune suplimentară pe mine însă nu regret deloc, m-a ajutat mult pentru mai târziu.
6. Ai vreun model feminin din familie/ din apropiați care ți-a deschis prima dată orizonturile către zona aceasta?
Mama, omul pe care nu l-am auzit vreodată să se plângă, care își păstrează calmul în orice situație și care, deși nu îmi spune direct, crede în mine. Bunicile de asemenea, că știau să adune familia în jurul lor.
7. Îți amintești de vreun role model feminin de-a lungul vieții tale care să fi avut vreo contribuție la traseul tău profesional?
Da, modelul feminin care pe mine m-a îndrumat, marcat și motivat este, fără discuție, profesoara mea de matematică din liceu. Deși nu am excelat niciodată la matematică, fiind totuși la un profil real, ea mi-a devenit prietenă după anii de liceu. Este omul de la care am învățat verticalitatea, devotamentul, curajul, blândețea și ingeniozitatea. Este omul cu care aș merge alături oricând și aș învăța în fiecare secundă ceva nou.
8. O realizare de care ești tare mândră și ce impact crezi că a avut aceasta în domeniul în care activezi.
Nu pot să identific neapărat doar o realizare, sunt fericită cu tot ce am realizat profesional. Un pic din mine este până la urmă în fiecare proiect pe care l-am făcut. Dar cred că a ajutat foarte mult ce am făcut de-a lungul anilor prin programul asociației - Interesting Times Bureau prin care ne-am dorit să promovăm un București al nostru publicului străin.
9. Un impas din traseul tău profesional: cum ai trecut peste acesta și cu ce lecții ai rămas.
Cred că pandemia a fost cu adevărat un impas. Timp de doi ani, activitatea noastră de zi cu zi- tururi sau evenimente culturale, a fost oprita. Cu toate acestea am reușit să ne reorientăm și să organizăm un număr mare de evenimente online, ceea ce ne-a ținut aproape de public dar și mintea ocupată.
10. Dacă s-ar face o carte de istorie a femeilor care au adus schimbare în România, ce ți-ar plăcea să scrie la descrierea ta.
M-aș bucura să scrie că sunt un om care cu adevărat a iubit Bucureștiul sub toate formele lui și a contribuit un pic în a-l pune pe harta turistică a lumii.
”Mereu am iubit să descopăr și asta se întâmplă mai ales prin călătorii, Când vedeam un muzeu, palat sau mânăstire notam date, ctitori sau ce mă impresiona și reușeam apoi să fac tot felul de legături între cele vizitate. Istoria pentru mine este o poveste despre trecut care are însă legătură cu noi, cei din prezent.”
Întâlnirea Anitei cu istoria are un dram de noroc în baza unei pasiuni care putea să găsească altă reprezentare. Inițial, Anita s-a pregătit pentru admiterea la Facultatea de Științe Politice, dar aici a intervenit tatăl ei, care i-a reamintit de iubirea pentru pasiune și i-a deschis ochii că aceasta îi poate deveni și profesie.
”Tata nu mai este lângă mine fizic, dar îi mulțumesc mereu în gând că a fost părintele care m-a trimis să fac ceva cu sufletul, nu doar la facultate, ci și în viață. Mi-a plăcut mereu istoria și am avut noroc de profesori minunați atât în școala generală, cât și în liceu.”
Pasiunea trecută prin toate filtrele educației și-a găsit materializarea sub forma unei profesii pentru prima dată la Palatul Parlamentului, unde Anita a fost ghid pe timpul faculătții. Apoi, în 2006, a urmat școala de ghizi, dar pe care nu o consideră o etapă revelatoare, ci mai mult un mijloc de a obține o diplomă.
”A fost un curs unde aveam nevoie de diplomă, nu m-a ajutat cu nimic pentru că era un curs comun de agent de turism și ghid de turism iar peste 90% era despre rezervări de avioane sau cum să calculezi diurna pentru un circuit turistic. Am învățat să fiu ghid singură, sincer și încă învăț.”
Pe lângă experiențele academice, ce a mai ajutat-o pe Anita în a dezvolta o echipă și o asociația în jurul istoriei a fost și trupa de teatru din liceu, unde a exersat vorbitul în public și gestionatul emoțiilor exprimării în fața unei audiența. Anii petrecuți ca ghid în Parlament au contribuit și ei, pentru că aici Anita a avut contact cu niște colegi pe care îi admira și de la care a avut ce să învețe.
”Un ghid bun trebuie să fie empatic, să se adapteze nevoilor grupului, să asculte ce îi spun turiștii, să fie flexibil și să iubească ce face, dacă face asta pentru bani sau pentru că este între joburi s-ar putea să transmită asta și atunci nu este ce trebuie. Și mai ales să includă povești personale, asta îl face uman și nu un robot/app care doar reproduce un text.”
Acum aproape 10 ani, Anita, prin asociația pe care o conducea, ”Nouă ne pasă”, creează și proiectul Interesting Times Bureau, unde adună istorici, arhitecți și artiști plastici cu o pasiune comună: Bucureștiul.
Prin tururile create aici și-au propus să arate expaților și localnicilor un oraș altfel, un București alternativ, orașul mahalalelor și al cartierelor Belle Epoque. Prin plimbările și explorările curatoriate la ITB, echipa prezintă Bucureștiul pe fir istoric, dar și prin povești personale sau prin muralele care îi dau viață acum.
”Cele mai cerute tururi sunt: Bohemian Bucharest un tur culinar care combină plimbări prin mahalalele bucureștene și Piața Obor. Am fost primii care am mers în Piața Obor cu străinii acum 10 ani și ne bucurăm să fi pus Oborul pe harta turistică a Bucureștiului. Apoi DarkSide Tour - un tur despre istoria întunecată a orașului: incendii, Holocaust, cutremure, Revoluție, mineriade dar și o vizită în Cimitirul Bellu. Și în cimitirul Bellu am fost primii care am mers cu turiști. Acum 10 ani făceam cerere săptămânal la Administrația cimitirelor ca să ne accepte vizita, azi în Cimitirul Bellu ai QR coduri la unele morminte ceea ce este minunat”, ne mai spune Anita.
La acestea două se adaugă și turul de artă stradală, Alternative Tour. Prin acesta au reușit să cofinanțeze anumite picturi murale și să susțină artiștii de artă stradală.
”Este un impact imens când le explici turiștilor că o parte din biletul cumpărat de ei se duce într-o nouă pictură murală care înfrumusețează orașul, înțeleg astfel că și ei au un impact în dezvoltarea Bucureștiului.”
În aceeași notă au creat un program de ”Artă vs vandalism”, care a ajuns la câteva mii de elevi.
Tururile Interesting times Bureau pot fi făcute la cerere, iar curioșii pot alege dintre traseele disponibile. Mai mult, există și ofertele corporate, despre care Anita ne spune că sunt și ele foarte solicitate. Calitățile pe care ne spune fondatoarea organizației că a ales să le imprime experiențelor istorice sunt pasiunea, originalitatea, autenticitatea și profesionalismul.
De la clienții de până acum, Anita a învățat că: ”oaspeții nostri vin fara așteptări, vin să te descopere așa cum ești. Am învățat să fiu autentică și sinceră cu ei mereu. Întrebările lor sunt mai ales despre tine cel de azi și înțeleg că tu, cel de azi, ești așa pentru că ai avut o istorie grea uneori, precum perioada comunistă, în spate.”
Dacă tot am avut un interlocutor precum Anita, am vrut să facem alături de ea un exercițiu de imaginație: cum ar arăta un tur pentru antreprenori, ce puncte cheie ar include în plimbare.
”Aș gândi un tur unde aș avea poate niște exemple de afaceri/oameni de afaceri din perioada interbelică, să le dau câteva povești motivaționale de atunci, combinat cu niște case frumos restaurate, sedii de companii mari sau mici și 2-3 afaceri locale ce se găsesc într-o asemenea zona. Spre exemplu un asemenea tur ar merge de minune în zona Dorobanți - Capitale.”
Pe lângă un traseu imaginar, am vrut să știm care ar fi top 3 obiective din București unde să ducem un turist străin, acele locuri care l-ar impresiona cel mai mult și de ce?
1. Muzeul Satului este un loc unde cred ca orice străin ar trebui să ajungă. Nu cred că suntem mereu conștienți de valoarea acestui muzeu.
2. Apoi Palatul Parlamentului pentru că, ne convine sau nu, este ceva ce te face unic în Europa ca oraș.
3. Aș încheia la Ferestroika - un livingmuseum- un muzeu privat într-un apartament comunist din anii 80 pentru a înțelege mai bine perioada comunistă și de ce este România și Bucureștiul așa azi.”
În mediul antreprenorial din România, femeile sunt acționare în 47% dintre firmele active cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de ING Bank România, Impact Hub și Bravva Angels. Una din patru companii este deținută 100% de către femei. Așadar, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie antreprenor, iar 145.000 sunt conduse în întregime de femei. Alături de start-up.ro, vă invităm să cunoașteți o mică parte din poveștile lor de succes.
ING sprijină femeile care schimbă România zi de zi și, în acest an, va lansa un program de mentorat creat special pentru femeia antreprenor.