SaaS, adică software as a service, sunt acele aplicații furnizate clienților ca un serviciu: aceștia plătesc un abonament pentru a beneficia de funcționalitățile programului software, iar aplicația poate fi accesată online, fiind stocată fie pe calculatorul dezvoltatorului, în cloud sau într-un data center.

Și cum aplicațiile de tip SaaS vin în ajutorul altor companii, promițând optimizarea proceselor de business sau automatizarea unor operațiuni, fondurile de investiții s-au aruncat ”head first”, cu spun americanii, în susținerea acestui segment.

Aveți mai jos o listă cu 9 dintre cele 25 de fonduri de venture capital care finanțează proiecte SaaS - regăsiți aici lista completă a celor 25 de fonduri de investiții. Ca să știți spre cine vă îndreptați în momentul în care veți considera că aveți nevoie de finanțare suplimentară.

Sequoia Capital

Fondat în 1972, fondul de investiții din Silicon Valley este unul dintre giganți acestui segment. Principalele zone de interes sunt investițiile în companii din domeniul financiar, energie, enterprize, sănătate și internet.

Până acum, Sequoia a investit în 1.222 de companii, printre ele numărându-se și UiPath, primul unicon românesc, companie evaluată la 3 miliarde de dolari (momentan).

SaaStr Fund

Având la dispoziție 90 de milioane de dolari, SaaStr Fund a apărut din blogul SaaStr, care pune accent pe ajutorul acordat fondatorilor de startup-uri SaaS pentru ca aceștia să-și scaleze afacerile.

Andreessen Horowitz

Andreessen Horowitz nu mai are nevoie de o prezentare specială, fiind unul dintre cele mai cunoscute și importante fonduri de investiții din Silicon Valley, chiar dacă aniversează în acest an numai un deceniu de existență.

Andreessen Horowitz pune la bătaie fonduri pentru startup-uri și companii aflate în diverse stadii de dezvoltare și au în prezent sub management fonduri în valoare de 2,7 miliarde de dolari.

Există, totuși, niște zone de investiții pe care se axează cu precădere: inteligență artificială, machine-learning, big data și SaaS.

Point Nine

Nu doar americanii oferă bani pentru dezvoltarea afacerilor SaaS. Point Nine este un fond de investiții din Berlin care susține startup-urile din zona de software as a service, marketplace-urile, precum și producătorii de aplicații mobile.

Bessemer Venture Partners

Fondul are sub management capital de peste 4 miliarde de dolari, investit în mai mult de 130 de companii din întreaga lume. Bessemer Venture Partners (BVP) sunt unul dintre fondurile de investiții care finanțează proiecte SaaS cu predilecție.

Cu o istorie de 50 de ani, cei de la Bessemer au investit, de-a lungul timpului, în branduri extrem de cunoscute, precum Skype, Pinterest, Shopify sau Yelp.

O sută de întrebări pe care ți le vor pune investitorii

Accel

Și Accel este una dintre cele mai cunoscute firme de venture capital. Unde mai pui faptul că în cadrul său sunt și parteneri români.

Accel investește în cele mai ”hot” companii de tehnologie, în portofoliu sunt nume precum Slack, Facebook, Etsy sau Spotify, precum și startup-uri SaaS (Adroll - un software de retargeting pentru industria publicității, Docusign – o platformă de pe segmentul semnăturilor electronice).

Northzone

Este un fond de investiții din Suedia axat pe investiții în proiecte early-stage. A fost lansat în 1996, a investit și în Spotify, iar acum sunt peste 130 de companii în portofoliul investițional.

Term Sheet pentru investiție Series A - cum ar trebui să arate?

500 Startups

500 Startups este o firmă de venture capital din Silicon Valley care investește în startup-uri tehnologice pe care să le ajute să scaleze. 500 Startups e printre cei mai activi investitori în ecosistemul de startup-uri, are peste 2.000 de investiții la activ în 60 de țări, de când a fost fondat în 2010, și dispune de fonduri în valoare de 454 de milioane de dolari.

500 Startups e pe locul 2 în Statele Unite, după Google Ventures, la numărul de exit-uri. Printre companiile în care au investit se află Udemy, Grab, Credit Karma, Sendgrid, Twilio.

În Europa de Est, 500 Startups a investit activ în ultimii ani, cu peste 37 de investiții în ultimii 3 ani. Portofoliul est-european al 500 Startups a reușit să strângă peste 120 de milioane de dolari investiții de la fonduri mai mari, precum Seqoia, Lightspeed, Social Capital sau Google Ventures.

La mijlocul lunii martie, reprezentanții 500 Startups au fost prezenți la București pentru a face cunoștință cu startup-urile locale.

SaaS Venture Capital

Numele cam spune tot. SaaS Venture Capital este un fond de investiții care investește în startup-uri care fac aplicații software încă de când acestea sunt în stadiul de seed.

Totodată, pe lângă banii oferiți pentru dezvoltarea afacerilor, resursele oferite pentru promovarea companiilor, SaaS Venture Capital oferă ajutor fondatorilor și la identificarea altor investitori care pot contribui financiar la următoarele runde de investiții după cea de seed.

Greșeli pe care să le eviți când ții un pitch în fața investitorilor