Dacă la trecerea dintre ani ți-ai spus în gând că 2019 este anul în care vei lansa propria ta afacere, însă înainte de a te apuca de treabă ai nevoie de puțină inspirație pentru a pune lucrurile în mișcare, avem pentru tine câteva idei de afaceri ieftine. Și dacă ai și ceva bani puși deoparte, fie familia și prietenii sunt alături de tine și te încurajează de devii antreprenor, iată 6 business-uri pe care le începi cu mai puțin de 20.000 de euro.

Șofer de Uber sau Taxify

Anul trecut, când realizam seria de materiale Oameni din Uber, sau de fiecare dată când folosim această aplicație sau cea a estonienilor de la Taxify pentru a ne deplasa prin oraș și mai intrăm în vorbă cu șoferii, am aflat și aflăm tot felul de povești de viață ale acestora.

Tot așa am aflat că sunt destui care preferă să fie întreprinzători și se descurcă doar cu venitul pe care-l fac ca șoferi pe aceste două platforme de ridesharing prezente și în țara noastră. Nu este ușor, însă poate fi un prim pas spre independență financiară. Plus că îți faci programul după cum dorești.

Poți afla de aici cum să devii șofer Uber, însă dacă ai deja o mașină, o bună parte din investiție este deja acoperită. Pentru început mai ai nevoie de bani pentru plinurile de benzină, pentru mentenanța mașinii, asigurări, precum și de un atestat profesional pentru conducătorii auto (pentru a elimina riscul de amendă pentru transport ilegal de persoane).

Idei de afaceri ieftine - agenție imobiliară

Un consultant imobiliar este întotdeauna extrem de căutat și cum guvernul nostru și-a propus să ajute sectorul construcțiilor, este posibil să ne așteptăm la tot mai multe apartamente de vânzare în următoarea perioadă.

Dacă te gândești să faci o afacere din asta, și nu mă refer să construiești un bloc – pentru asta ar fi nevoie de o investiție cu mult mai mare decât de 20.000 de euro -, ai putea lua lua o franciză și să-ți deschizi propria agenție imobiliară.

De exemplu, o idee de afacere ieftină este franciza RE/MAX. Rețeaua de servicii imobiliare este o oportunitate de afacere cu investiție minimă și cu un potențial rapid de creștere. În plus, chiar dacă nu au experiență în domeniul imobiliarelor, francizații beneficiază de susținerea întregii rețele, precum și de programe de training.

În esență, un contract de franciză RE/MAX se încheie pe o perioadă de cinci ani de zile, iar costul de achiziție variază între 6.000 și 8.000 de euro, așa că puteți trece deschiderea unui birou RE/MAX pe lista de francize ieftine în care să investiți. După cum declara Răzvan Cuc, directorul regional al companiei, costul include trainingul, materialele și ajutorul pentru demararea afacerii, la care se adaugă amenajarea unui birou pentru desfășurarea activității. Pe lângă aceste costuri, afilierea la rețeaua RE/MAX necesită certificări pe care agenții le pot obține în urma a minimum 150 de ore de training, ownerii/brokerii având nevoie de 200 de ore de pregătire specifică.

Fotograf

Sunt multe feluri în care poți să-ți transformi pasiunea pentru fotografie într-o afacere. Și nici nu ai nevoie de fonduri prea mari pentru a ajunge să faci bani din pozele tale, așa că fotografia este o idee foarte bună pentru o afacere ieftină.

Totuși, pentru a ajunge să fii căutat și plătit chiar și cu câteva mii de euro pentru ședințe foto (de nuntă, maternitate, botez, trash the dress, evenimente corporate) va trebui, pe lângă talent, să ai și un echipament foto performant.

De exemplu, ai putea cumpăra o cameră foto Sony Alpha A7 III, care oferă acoperire AF de 93%, fotografiere rapidă cu până la 10 cadre pe secundă, atât cu declanșare mecanică, cât și cu declanșare silențioasă, capabilități video 4K diverse.

Costul unei astfel de camere Sony este de 10.399 lei, putând fi achiziționată de la f64. Pentru portrete foarte bune ați putea cumpăra și un obiectiv Sony 50mm f1.8 de aici.

Vânzător de haine vintage

Dacă ai un simț estetic dezvoltat și mai știi să găsești și un chilipir, ai putea să vinzi hainele vintage pe care le descoperi prin șifonierele familiei, prietenilor sau pe la diverse magazine și târguri de profil. Poți să-ți faci un magazin online prin intermediul căruia să vinzi hainele vintage (pentru a realiza acest lucru poți apela la ajutorul programatorilor listați pe platforma BizTool.ro), ori te poți înscrie pentru a le vinde la târguri de fashion care au loc lunar prin București, de exemplu.

În plus, ești și un călător avid, poți descoperi mereu noi piese inedite prin piețele de vechituri care se organizează la final de săptămână în orașele europene și poți pune pe picioare destul de ușor o afacere ieftină.

Profesor de muzică - idei de afaceri

Nu trebuie să cauți prea departe inspirația pentru lansarea unei afaceri ieftine dacă ești pasionat de muzică și știi să folosești un instrument muzical cu măiestrie. Așa că ai putea să pornești o afacere cu mai puțin de 20.000 de euro oferind lecții de muzică.

Poți să-ți chemi elevii chiar la tine acasă, ori te poți deplasa chiar tu în locuințele lor, iar prețul pe care-l poți cere pentru o oră de predare a unui instrument pornește de la 70 de lei.

Idei de afaceri ieftine - firmă de curățenie

E tot mai greu în ziua de azi să jonglăm între muncă, cumpărături, ieșiri cu prietenii la cinema sau o bere ori câteva ore citind o carte bună și curățenia casei, de exemplu. Pentru toți cei care nu mai au timp (sau chef) să își mai facă apartamentul lună, însă nu-și doresc să trăiască în mizerie, ai putea deschide o afacere ieftină de servicii de curățenie ca să le vii în ajutor.

Pentru început o investiție de mai puțin de 20.000 de euro este mai mult decât suficientă, fiind nevoie, pe lângă salariile pe care le plătești angajaților (1-2 pentru început și oricum, poți fi chiar tu unul dintre cei care fac curat) de un aspirator profesional și de câteva alte produse necesare pentru curățenie.

Ori poți spăla covoare – cererea este extrem de mare, mai ales în preajma sărbătorilor. Dacă ai o mașină mică (găsești pe site-urile de second hand chiar și cu un preț ce pornește de la 2.900 de euro) și un parteneriat cu o spălătorie, poți ridica de la locuința clienților covoarele pentru a le aduce, câteva zile mai târziu curate și uscate.

Foto: https://depositphotos.com

Pentru mai multă inspirație de business în 2019, citește și aceste materiale:

Idei de afaceri pentru 2019: cinci metode ca să regăsești fericirea

Idei de afaceri mici – ce poți începe în studenție

Idei de afaceri la 18 ani - ce să faci ca să ai bani de festivaluri

Idei de afaceri mici: ce poți începe cu o investiție de sub 5.000 $

Idei de afaceri mici: business-uri pe care le poți începe acasă

Locurile în care găsești sute de planuri de afaceri pentru ideea ta

Francize ieftine - investiții de cel mult 15.000 de euro