Nu aștepta ideea perfectă pentru a-ți începe propria afacere. Și nici nu te gândi că ai nevoie de o sumă foarte mare pentru a pune pe picioare un mic business. La începutul anului propuneam o listă de afaceri pe care le-ați putea începe cu o investiție de sub 1.000 de dolari. Acum am pregătit pentru voi o nouă listă cu idei de afaceri mici. Iată ce poți începe cu o investiție de sub 5.000 de dolari.

Livrează mâncare proaspătă corporatiștilor

Pentru o bună parte dintre corporatiștii bucureșteni, cel puțin, micul dejun este echivalent cu un covrig sau un pateu cu iaurt. Știm foarte bine cum stau lucrurile, pentru că și noi suntem clienți fideli ai patiseriilor pe care le întâlnim în drumul spre redacție. Cel mult, mai luăm un sandviș care va ține loc și de prânz sau un fruct.

Dacă ai talent la gătit, îți place să faci tot felul de brioșe, salate, sandvișuri, prăjituri, tot felul de mâncăruri proaspăt preparate, ai putea să începi un mic business și să începi să livrezi mâncare proaspătă corporatiștilor și, de fapt, oricărui angajat care își petrece câteva ore bune la birou.

Poți începe să-ți testezi rețetele chiar pe colegii tăi, care, mai mult ca sigur îți vor aprecia talentul și te vor recomanda altor prieteni. Apoi, ai putea trimite mostre către alte companii sau servicii de catering pentru a reuși să începi să-ți creezi un portfoliu de clienți.

Dacă ai un buget de 5.000 de dolari pentru a-i investi în această mică afacere, ar fi indicat ca o parte din această sumă să meargă spre promovare. Poți face fotografii produselor pe care mai apoi să le postezi pe Facebook sau Instagram pentru a-ți mai strânge fani și potențiali clienți. De asemenea, nu uita să-ți creezi un brand puternic.

În cazul în care ideea te tentează, te poți inspira și din povestea Marianei Vlad, fondatoarea Happy Friday, un mic business care livrează un mic dejun sănătos.

Idei de afaceri mici - design floral

Dacă iubești florile și îți place să le combini în tot felul de buchete spectaculoase, poți începe o mică afacere în domeniul designului floral. Și dacă vrei să faci o mică afacere inedită, ai putea să te inspiri din povestea Mariei și a lui Alexandru Suciu, fondatorii Suculent Urban, un business de design floral cu plante suculente început cu o investiție de cel mult 5.000 de euro.

Cei doi au început acest business într-un garaj de 16 metri, iar în 2015 au reușit să transforme Suculent Urban într-un proiect profitabil.

Dacă ai mai mulți bani la dispoziție pentru o investiție într-o florărie, ai putea lua o franciză a unui brand recunoscut pe piață. De exemplu, o franciză FlorideLux poate fi deschisă cu o investiție de circa 45.000 de euro.

Mâncare artizanală – produse făcute în casă

În ultima vreme, tot mai multă lume preferă să-și cumpere alimente produse de mici fermieri sau artizani. Așa pot fi siguri că au mâncare naturală, gustoasă și sănătoasă.

Dacă ai o rețetă secretă care-i face pe apropiați să se lingă pe degete, o idee bună pentru o mică afacere ar fi să începi să vinzi din produsele pe care le faci în casă. Pentru început, până să ajungi să închiriezi o bucătărie mai mare sau un spațiu de depozitare, ai avea nevoie de o investiție de sub 5.000 de dolari.

În București, de exemplu, există Băcănia Rod care vinde produse artizanale de mâncare, făcute la nivel local. La vânzare sunt borcane de zacuscă, dulcețuri, produse din carne, brânză, produse tradițional românești.

Așa că ai putea să încerci să-ți vinzi produsele prin intermediul lor. Sau ai putea face o pagină de Facebook unde să-ți promovezi murăturile, conservele, prăjiturile și toate bunătățurile pe care le faci în bucătăria ta.

Investiția pentru a-ți pune pe picioare această mică afacere ar urma să fie folosită pentru a-ți cumpăra materia primă, niște ambalaje atractive, dar și pentru a te promova.

Pentru mai multă inspirație în deschiderea propriei afaceri poți citi și următoarele materiale:

Idei de afaceri mici: business-uri pe care le poți începe acasă

Idei de afaceri 2018 – cele mai bune industrii pentru lansarea unui startup

Idei de afaceri mici – 5 startup-uri pe care le poți lansa rapid

Idei de afaceri - cum să faci profit în 2018