Emilian Gherdan este cunoscut în zona de Nord-Vest a țării mai ales prin prisma firmei Euriteh, un business de inginerie și distribuție sistemelor de colectare, sortare și tratare a deșeurilor municipale.

Însă de prin 2016, Emilian Gherdan a pus pe picioare și o afacere în imobiliare și logistică. În esență, prin Imo Sverg, noua firmă, a început, mai întâi, să caute spații de depozitare pentru fructele din propria livadă (cultivă mere pe o suprafață de 5 hectare), apoi, să închirieze acest gen de spații pentru depozitare frigorifică pentru alți clienți care aveau nevoie de ele. Iar acum plănuiește să investească în dotarea cu o centrală fotovoltaică pentru a produce energia necesară pentru funcționarea acelor spații frigorifice chiar din resurse regenerabile și proprii.

Afacere din reinvestirea dividendelor

Gherdan recunoaște că unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de a lansa afacerea Imo Sverg a fost și unul de ordin financiar: avea nevoie să investească dividendele obținute din alte afaceri, pentru ca, la rândul lor, acestea să producă venituri.

”Atunci când am căutat spații de depozitare pentru fructele din livada nu am găsit disponibile si nici adecvate cerințelor tehnice și de calitate din zilele noastre. Deci, la bază a stat o idee și o observare a unei situații de fapt din piață și anume lipsa spațiilor cu temperatura controlată, coroborat cu statutul orașului Oradea de centru logistic și poartă de intrare dinspre Europa Centrală și de Vest, plecând de la aceste chestiuni am identificat spațiile necesare activităților de logistică și alte spații de birouri pe care le-am achiziționat”, povestește Emilian Gherdan (foto centru).

Și-a făcut strategia după un plan bine pus la punct, cu intenția de a dezvolta proiectul în două faze: mai întâi, să achiziționeze spațiile, să le consolideze și doteze, pentru ca mai apoi să le închirieze către firmele care aveau aceeași problemă ca să el. Astfel, pe lista de chiriași se află nume precum Macromex, Seamar, pe zona de produse din carne congelate sau semi-congelate, Plastic Crișana (producție clăpari ski) – pe segmentul de depozitare-, sau Depo Frig – depozitare și ambalare legume-fructe.

”Până la sfârșitul anului 2018 vom avea un total de 7.900 metri pătrați de spații industriale din care aproximativ 5.000 de metri pătrați spații logistice cu temperatură controlată, 1.800 de metri pătrați sunt spații pentru producție, 600 metri pătrați - spații logistice de depozitare și aproximativ 1.900 metri pătrați de birouri”, afirmă antreprenorul din Oradea.

Credit pentru continuarea investițiilor

În plus, și-a dat seama încă de la început că, pe lângă propriile fonduri pe care le va folosi pentru investițiile imobiliare, va avea nevoie și de ajutor din altă parte. Așa că a decis să lucreze cu banca pentru a avea acces la fonduri ceva mai generoase. Cam de 9,7 milioane de lei.

”Știam foarte bine bugetul și ce fel de investiții urma să fac”, spune Emilian Gherdan, precizând faptul că vor mai urma investiții pentru care estimează un buget necesar de 2,5-3 milioane de lei, mai ales pentru renovarea unei clădiri de birouri în Oradea în viitoarea zonă pietonală.

Numele lui Gherdan nu este lipsit de controverse. De exemplu, la începutul anului trecut, presa locală scria despre o dispută dintre firma care furnizează platforme subterane de colectare a deșeurilor – Euriteh – și o altă firmă concurentă.

Și deși omul de afaceri vede o serie de oportunități în lansarea unei afaceri la nivel local – ”mai ușor de controlat, cunoașterea obiceiurilor locale, observarea mai ușoară și directă a evoluției pieței, costuri reduse de logistică” -, s-a lovit și de câteva limitări – de piață, de ”reticența consumatorului sau clientului la un model nou de business datorită faptului că, în provincie lumea este mai conservatoare, iar lucrurile evoluează mai încet ca într-o metropolă, lipsa unei structuri adecvate unui anumit model de bussines sau idei de afaceri”.

În ciuda reticenței, omul de afaceri are în plan o investiție care l-ar plasa printre pionierii segmentului de clean-tech. ”Am făcut o investiție într-o centrală care produce frig pe bază de CO2, adică agentul care produce frig este CO2, mai prietenos cu mediul. Probabil că este printre primele 2-3 centrale de acest fel și această mărime din România. Renunțăm la agentul de frig produs pe bază de freon respectând astfel și interesul crescut pentru protejarea naturii și încălzirii globale știindu-se bine că agenții de produs frig pe bază de freon sunt foarte dăunători stratului de ozon”, detaliază Gherdan, care estimează ca în acest an, business-ul Imo Sverg să îi aducă venituri în valoare de 700.000 de lei.

”Vor fi mai mari ca în 2017 pentru că am început să închiriem spațiile pe care le-am renovat”, precizează aceasta.

---

Emilian Gherdan este unul dintre antreprenorii incluși în proiectul ”România Poate”. Proiectul “România Poate” s-a născut dintr-o discuție cu Patria Bank în încercarea de a găsi o soluţie comună prin care să promovăm povești ale antreprenorilor care fac lucruri bune în țară. Patria Bank e un partener pentru IMM-uri și afaceri mici. Cu ajutorul serviciilor sale, antreprenorii au parte de finanțare (linii de credit sau credite de investiții) și consultanță bancară în termeni simpli care să-i ajute să-și ducă afacerea mai departe.