Am vorbit cu Marius Morra, fondatorul LDV Bank, despre planurile sale privind platforma de tranzacționare a criptomonedelor.

Marius lucrează fără întrerupere de 19 ani, după cum spune. Iar criptomonedele sunt doar o evoluție în cariera sa. A avut și succes, dar a trecut și prin eșecuri.

“Am lucrat în vânzări la Orange, apoi reporter de știri la o televiziune locală, ca reprezentant de vânzări la un dealer Chrysler, account manager pentru un broker de credite, iar în 2010 mi-am făcut curaj să-mi deschid o firmă de publicitate. A supraviețuit doar un an”, spune Morra. Până în 2017 a fost acționar la o firmă de consultanță pentru proiecte cu fonduri europene, în care a finanțat peste 100 de companii din fonduri UE.

De la consultanță la criptomonede

Marius a aflat despre criptomonede doar acum trei ani, dar a văzut o oportunitate mare în această zonă, așa că a decis să-și facă propriul exchange. Pe vremea aceea erau puține în România, dar nici astăzi situația nu e neapărat foarte dezvoltată. În afară de Cryptocoin Pro și Coinflux, sunt puține platforme locale. De asemenea, momentan schimburile valutare au probleme cu blocada băncilor din România, care țin blocați zeci de milioane de dolari în monedă digitală.

Primele tranzacții le-a făcut Marius acum un an, odată cu testele pentru LDV Crypto Bank. “Am vrut să studiez piața, monedele și viitorii concurenți. Am făcut mai mult research și mystery shopping”, explică fondatorul LDV.

LDV Bank, primii pași spre o bancă

Marius consideră că pe piața din România lipseau portofelele online, adică utilizatorii să poată schimba monedă, dar să-și poată și stoca sumele în siguranță.

“Acest tip de servicii ori lipseau cu desăvârșire la unii sau erau incomplete. Noi vrem să aducem un pachet complet. De asemenea, lipsea un comision mic care să ne facă și competitivi pe piața din afară. În plus, lipsea viteza de reacție și comunicarea. Noi vrem să vorbim despre fenomenul crypto fără a fi tehnici, în special pentru cei noi”, spune Marius Morra.

Momentan LDV Bank tranzacționează bitcoin, Ellaism, Ethereum Classic, Ethereum, Expanse, Musicoin, dar se pot face și tranzacții în lei. Urmează adaugate schimburile în euro și dolari.

“Vom introduce și plata cu cardul, care este foarte solicitată, vom mai introduce și noi monede. Vom continua politica de diminuare a comisionului, pentru a ne alinia la standardele internaționale”, spune Marius Morra.

El spune că a gândit proiectul ca unul global din primul moment, deși acționează doar pe piața din România momentan. Pe termen lung, vor să devină o bancă în adevăratul sens al cuvântului.

“Momentan băncile sunt reticente să opereze cu crypto. E nevoie de bănci prietenoase, bănci hibrid cum le spunem noi, care să fie deschise la noile tehnologii”, spune Morra.

În curând, LDV Bank va lansa un ICO și vrea să-și dezvolte și puterea de minare.

Băncile sunt neîncrezătoare în criptomonede, iar multe au blocat accesul la tranzacții. De asemenea, Banca Națională nu susține în niciun fel criptomonedele. Dar Marius are încredere în acest fenomen.

“Avem avantajul că au trecut 10 ani de la nașterea primei monede digitale. În câțiva ani vom deveni adevărați experți în acest domeniu. Nu e un domeniu în care te îmbogățești peste noapte, ci blockchain și acces la resurse pentru proiecte cu adevărat notabile”, spune fondatorul LDV Bank.

Pentru cei care fac trading, adică încearcă să speculeze fluctuațiile de preț ale monedelor virtuale, Marius spune că “trebuie să se informeze înainte de a face orice achiziție, să facă propriul research și să aibă multă răbdare”.

El crede că criptomonedele nu au fost inventate pentru haos și anarhie. “Au fost inventate pentru același motiv ca monedele de metal sau bancnotele. Pentru a ne face viața mai ușoară. Pe termen mediu se va ajunge și la reglementare, așa că vor dispărea multe semne de întrebare”, crede Marius.

LDV Bank a fost fondată de Marius Morra, din postura de CEO, și de Sabin Simionescu, absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din București, care este CTO-ul proiectului.