„Mergem mai departe” este noua noastră secțiune de pe start-up.ro în care vom discuta cu afacerile din România despre modul în care au fost afectate de coronavirus, cum li s-a schimbat afacerea, ce măsuri au luat, care sunt planurile lor și cum se reinventează. În acest proiect suntem susținuți de Banca Transilvania, partener al afacerilor din România, de la cele mai mici la cele mai mari, pentru a transmite mai departe soluțiile pentru mediul de afaceri.


În cazul FintechOS, fiind vorba despre o tehnologie de automatizare, bazată pe Cloud, fondatorii văd două avantaje principale. FintechOS realizează tehnologii Cloud pentru bănci.

”Poate fi implementată de la distanță și, mai mult, ajută la adaptarea companiilor rapid la situația prezentă oferindu-le posibilitatea continuării interacțiunii cu clienții lor de la distanță, dar și de lansare a unor servicii noi, remote, într-un timp foarte scurt”, ne-a precizat Teodor Blidăruș, CEO și cofondator FintechOS.

În cazul startup-ului pe care l-a fondat alături de Sergiu Neguț, Teodor Blidăruș spune că prima decizie pe care au luat-o a fost de a proteja, pe cât posibil, angajații. Astfel, de aproximativ două săptămâni cei mai mulți dintre angajați lucrează de acasă. Asta nu i-a oprit din a se implica într-o serie de inițiative susținere pentru lupta împotriva efectelor coronavirus, atât personal, cât și oferind resursele companiei.

”La nivel de companie avem discuții cu mai multe companii de tehnologie pentru a ajuta mai mult, mai repede autoritățile și instituțiile financiar-bancare, dar anumite soluții nu pot fi gata, din păcate, peste noapte”, spune Teodor.

Echipa FintechOS avea în derulare o serie de proiecte la începutul crizei medicale, cu bănci, asiguratori, precum și cu alte companii.

Avantajul de a activa în mediul digital

În acest moment, proiectele continuă în ritmul obișnuit deoarece, cum menționează Teodor, în mare parte implementările nu depind de prezența cuiva din echipă la sediul clientului.

”Planuri de business continuity au cam toate companiile, dar e foarte greu să prevezi o asemenea situație. În momentul în care ea apare, încerci să adaptezi planurile de continuitate a afacerilor la ceea ce se întâmplă. Repet, avantajul nostru este ca activăm într-un mediu exclusiv digital și ne e mult mai ușor decât altor business-uri să ne adaptăm la situația generată de pandemie”, explică el.

I se pare, totuși, în cazul în care pandemia continuă, greu de estimat care va fi impactul crizei asupra fiecărui business. Din punctul său de vedere, măsurarea impactului depinde nu doar de modelul de business, ci și de evoluția generală a situației și a măsurilor pe care le iau guvernele pentru a sprijini companiile afectate.

Ce așteptări are de la Guvernul nostru?

”În domeniul software / IT în care activăm noi este nevoie de măsuri care să sprijine companiile de tip start-up să supraviețuiască perioadei prin care trecem. Să ne gândim că sunt companii mici care abia au intrat pe piață sau care erau în stadiul de dezvoltare a primului produs și care mizau pe atragerea unor investiții în perioada următoare și care se pot trezi acum fără capital de lucru. Cred că ar fi nevoie de deblocarea unor fonduri pentru a asigura continuitate companiilor mici”, spune Teodor Blidăruș.

Temerea sa este că în acest moment companiile sunt tentate să amâne investițiile în soluții care nu sunt esențiale pentru perioada imediat următoare.

”Totuși, personal consider că exact în acest moment, dacă poți investi într-o soluție care să te ajute să faci business remote, fără contact uman, acum este momentul cel mai potrivit. Mâine s-ar putea să fie prea târziu”, afirmă el.

Investitorii ar putea fi mai selectivi

La începutul lunii decembrie 2019, FintechOS primea o investiție totală de 14 milioane de dolari pentru a-și continua creșterea în Europa și pentru a se extinde în SUA și SE Asiei. Însă ce crede Teodor Blidăruș că s-ar putea întâmpla pe viitor din punct de vedere investițional? Vor mai fi dispuși investitorii instituționali să își ofere suportul financiar?

”Orice perioadă de criză este un moment în care din piață dispar anumiți investitori, mai speculativi, să spunem. Partea bună este că rămân încă suficient de mulți investitori profesioniști, activi, care sunt dispuși să investească încă în proiecte sau companii ce dovedesc că pot ajuta companiile și persoanele individuale nu doar să depășească mai ușor această perioadă, dar și să construiască o bază solidă pentru următorii ani. Totuși, mă aștept la reducerea volumelor investite în perioada următoare, iar investitorii vor fi mai selectivi”.

Tehnologia FintechOS ajută băncile tradiționale și companiile de asigurări să se adapteze la așteptările în continuă schimbare ale clienților pentru a atinge viteza și flexibilitatea companiilor de tip FinTech, concurenții lor noi care mizează pe tehnologie.

Platforma asigură o automatizare digitală end-to-end pentru toate produsele de asigurare și bancare, la prețuri accesibile și funcționând perfect alături de infrastructura tehnologică existentă. Platforma poate fi implementată atât ca parte a SaaS multi-cloud, ajutând clienții în tranziția către cloud, cât și în cazul implementărilor în centrele de date ale clienților.