Într-un interviu recent publicat de revista Time, Bill Gates a declarat că volumul ”Factfulness. Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi”, scris de Hans Rosling, este una dintre cele mai importante cărți pe care le-a citit vreodată.

La fel ca un alt volum pe care fondatorul Microsoft îl apreciază foarte mult, Enlightenment Now (de Steven Pinker), Factfulness folosește date statistice dintr-o gamă variată de surse pentru a demonstra că lumea devine un loc mai bun grație rațiunii, științei și tehnologiei.

În Factfulness, Hans Rosling, speaker TED și specialist în domeniul sănătății globale, împreună cu doi dintre vechii săi colaboratori, prezintă zece instincte care ne distorsionează modul de a privi lucrurile: de la tendința de a împărți lumea în două tabere (de obicei noi și ei), până la felul în care percepem informațiile oferite de media (dominat de teamă) și la modul în care ne raportăm la progres (credem că majoritatea lucrurilor merg din rău în mai rău).

Problema noastră este că nu știm ceea ce știm și că inclusiv presupunerile pe care le facem sunt determinate de preconcepții inconștiente și predictibile.

Se dovedește că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne-am imaginat, în ciuda tuturor imperfecțiunilor sale. Asta nu înseamnă că nu există îngrijorări reale. Dar când ne facem tot timpul griji în loc să alegem o viziune asupra lumii bazată pe fapte, ne putem pierde abilitatea de a ne concentra pe lucrurile care prezintă cea mai mare amenințare. Factfulness este o carte care îți va schimba modul în care vezi lumea și pentru că te va ajuta să reacționezi la crizele și oportunitățile care vor apărea în viitor.

Gates nu se află la prima recomandare de lectură, listele sale fiind celebre iar volumele pe care le citește acesta fiind cumpărate, mai apoi, de o multitudine de persoane din toată lumea. Așa că poate nu ar strica să aruncăm un ochi și pe Factfulness.

Până ajunge volumul, sau dacă ați apucat deja să-l citiți și doriți să aprofundați ideile lui Hans Rosling, iată o serie de TED Talks susținute de acesta pe care le puteți urmări lângă bradul împodobit.

1. The Best Stats You've Ever Seen

2. How Not to Be Ignorant About the World

3. Global Population Growth: Box by Box

4. Religion and Babies

5. Why the World Population Won't Exceed 11 Billion

6. The Magic Washing Machine

7. New Insights on Poverty

8. Asia's Rise: How and When

9. The River of Myths