Ce au de făcut băncile ca să țină pasul cu fintech-urile este o poveste mai complexă. Reprezentanți ai Revolut în România spuneau la un moment dat că, dacă băncile ar fi creat ceva cool, ei nu ar fi existat. Și se pare că băncile tradiționale caută soluții prin care să atragă cât mai mulți clienți.

O bancă din Ucraina oferă dobândă mai mare la depozite de 21% pentru clienții care demonstrează că au făcut 10.000 de pași. Până acum, Monobank a oferit rată variabilă pentru aproximativ 1.500 de clienți pe platforma sa mobilă, scrie publicația The Guardian.

Procesul este simplu: clienții folosesc o aplicație mobilă de sănătate pentru a-și monitoriza activitatea fizică, iar banca accesează aceste date zilnic. Cei care reușesc să facă 10.000 de pași se aleg cu o rată a dobânzii de 21% la depozitele bancare. Totuși, utilizatorii trebuie să-și mențină ritmul timp de trei zile consecutive - în caz contrar, rata dobânzii scade la 11%.

Reprezentanții băncii afirmă că au adoptat această strategie și pentru a scădea gradul de obezitate înregistrat în Ucraina, aceasta fiind pe locul doi la rata mortalității din cauza bolillor de inimă, iar aproape 50% dintre bărbați vor fi obezi până în 2030.

În același timp, sunt îngrijorări privind modalitățile prin care poate fi înșelat sistemul. Banca a descoperit că există în vânzare produse care pot manipula aplicația, pentru a înregistra cei 10.000 de pași fără implicare umană.

Foto credit: VadimVasenin / Deposit Photos