Aplicația a fost testată în clinicile Optissima și Bine și poate fi folosită pentru testarea acuității vizuale, urmând a fi dezvoltate și alte teste pentru o consultație completă. Aplicația poate fi descărcată de pe site-ul https://opticare.app/ sau utilizată direct din browser.

„Viziunea noastră centrală la OptiCare este de a democratiza accesul la servicii oftalmologice de înaltă calitate, disponibile universal și la orice oră. În contextul evoluției rapide a telemedicinei, produsul nostru răspunde unei necesități stringente de pe piață, facilitând o abordare proactivă și preventivă în îngrijirea oculară. Colaborarea noastră strânsă cu Dr. Sinziana Istrate, un medic oftalmolog renumit din România, ne-a permis să modelăm și să rafinăm OptiCare în concordanță cu feedback-ul valoros primit atât de la pacienți, cât și de la specialiști în domeniu. Avem convingerea că OptiCare va aduce o schimbare semnificativă în îngrijirea oftalmologică. Așteptăm cu entuziasm răspunsul comunității medicale și al pacienților și ne angajăm să continuăm inovațiile în acest sector vital”, spune Andrei Brodețchi, CEO și cofondator OptiCare.

Cum funcționează aplicația

OptiCare este o soluție accesibilă și cuprinzătoare pentru monitorizarea sănătății oculare pentru toți.

Aplicația funcționează foarte simplu și este similară unui control efectuat în cabinet. Este nevoie doar de laptop și telefonul mobil, și pe baza unui cod QR pe care îl scanezi poți accesa serviciile de măsurare a acuității vizuale.

O dată accesată aplicația te așezi la distanța indicată și în doar câteva minute începi testul verificând atât vederea la distanță, cât și la apropiere. Ulterior, rezultatul poate fi trimis medicului oftalmolog pentru interpretare care va prescrie tratamentul sau, dacă este cazul, persoana primește recomandare de a merge la medic pentru evaluări suplimentare.

Startup-ul OptiCare și-a propus ca în următorii 5 ani aplicația să fie folosită de aproximativ 15% dintre medicii oftalmologi din România.

În România, în anul 2020, peste 3,3 milioane de persoane erau înregistrate cu probleme de acuitate vizuală din care aproximativ 60.000 erau orbi. La nivel global, cel puțin 2,2 miliarde de oameni au o deficiență de vedere.

Dintre aceștia, aproximativ 1 miliard au o problemă oftalmologică care ar fi putut fi prevenită dacă ar fi beneficiat la timp de îngrijiri medicale, potrivit primului raport mondial privind sănătatea ochilor emis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). OptiCare vine în întâmpinarea acestei nevoi, oferind o soluție bazată pe inteligența artificială pentru testarea vederii și monitorizarea sănătății ochilor.

„Testarea vederii prin telemedicină va aduce servicii de calitate în casele oamenilor și va facilita diagnosticarea și intervențiile timpurii, ajutându-ne să ne păstrăm sănătatea ochilor. Este important să ne verificăm periodic sănătatea ochilor chiar dacă nu întâmpinăm probleme de vedere. Acuitatea vizuală, capacitatea ochilor de a percepe detalii fine, este un aspect esențial al sănătății oculare. Problemele de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul și altele, pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și, din păcate, mulți oameni care se confruntă cu aceste probleme ajung uneori prea târziu la medic.”, spune Sînziana Istrate, medic primar oftalmolog, cofondator OptiCare.