Echipa Synaptiq a dezvoltat Mediq, o soluție digitală de mare precizie și performanță, bazată pe procesarea datelor din imagistica medicală cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Proiectată și dezvoltată în colaborare cu medici cu reputație și clinici de prestigiu, soluția reduce timpul necesar pentru identificarea și delimitarea organelor la risc și a tumorilor, de la o medie actuală de 2-4 ore la maximum 5 minute.

Mediq le permite specialiștilor în radioterapie să identifice și să delimiteze într-un timp extrem de scurt tumorile și organele aflate în pericol, pentru a lua rapid cele mai bune decizii de tratament și a crește astfel șansele de supraviețuire pentru milioane de pacienți din întreaga lume.

Anul acesta au avut o rundă de investiții pe care au suprascris-o și au ajuns în pograme de accelerare și networking, dar și la evenimente de specialitate, unde au creat legături și posibile noi piețe.

Echipa fondatoare: Dragoș Dușe (fondator și CEO), Diana Andrițchi (cofondator și CBO), Lucian Bicsi (cofondator și CTO), Roxana Săbău (cofondator și CBO).

Echipa Synaptiq ne povestește cum a fost anul 2023 pentru startup-ul lor medical.

1. Câți oameni aveți în echipă acum și cum e structurat startup-ul?

Echipa noastră, impresionantă atât în mărime cât și în echilibru, e formată din 15 membri. Opt dintre noi sunt angajați full-time, având expertize atât în domeniul tehnic cât și în cel de afaceri. Alți șapte colegi, provenind din sectorul medical, al radioterapiei, contribuie într-un mod part-time, completând activitățile noastre în paralel cu responsabilitățile lor profesionale din cadrul instituțiilor spitalicești.

2. Care e misiunea actuală a startup-ului? Ați pivotat de la lansare până acum?

Ne menținem fidel angajamentul inițial de a optimiza procedurile de tratament al cancerului prin radioterapie. Scopul nostru este de a oferi mai mult timp medicilor pentru interacțiuni valoroase cu pacienții, sporind astfel calitatea îngrijirii. Această abordare ne permite, în ultimă instanță, să oferim șansa medicilor să trateze un număr mai mare de pacienți afectați de cancer.

3. Care a fost cel mai important moment al anului 2023 pentru startup-ul vostru? (un client mare, un coleg nou, o investiție mare, un patent, o nouă piață, etc)

Ar fi greu să ne restrângem la un singur moment, deoarece am fost martorii a cel puțin trei succese semnificative de care suntem mândri. În primul rând, am finalizat cu succes o rundă Seed de investiții, atrăgând participarea atât a unor fonduri de investiții de renume și cât și pe platforma Seedblink, unde am suprascris runda.

În plus, am încheiat parteneriate cu șase clinici de radioterapie din România.

Și nu în ultimul rând, am reușit să întărim echipa noastră cu doi membri de excepție, unul concentrându-se pe certificarea produsului și celălalt pe partea de vânzări, contribuind astfel decisiv la atingerea obiectivelor noastre.

4. Câți clienți numărați în 2023? Aveți niște nume de renume?

Anul acesta avem 12 clinici din România cu care avem semnate contracte de parteneriat.

Aceste clinici au o perioadă de câteva luni de testare gratuită a produsului, iar la finalul perioadei de testare ne vor deveni clienți.

5. Ați luat investiție anul acesta? Dacă da, cum ați folosit banii, dacă nu, care vă sunt soluțiile de finanțare?

Din fericire am reușit să luăm investiție anul acesta, pe care o folosim în mod special pentru certificarea produsului la nivel European, pentru partea de pre-sales și sales și pentru îmbunătățirea produsului bazat pe feedback-ul de la parteneri.

6. Ați trecut printr-un program de accelerare anul acesta? Dacă da care, și cum v-a ajutat?

Anul acesta am fost printre cei 15 norocoși care au fost selectați să participe la programul de accelerare organizat de Vienna Business Agency. Programul „Vienna Start-up Package” invită startup-uri internaționale selectate la Viena care sunt motivate să se extindă în regiunea DACH și să se cufunde în ecosistemul local de startup-uri. Programul intensiv, de patru săptămâni, ajută startup-urile să înțeleagă piața austriacă, să identifice noi oportunități de afaceri și să le conecteze cu părțile interesate relevante din Viena.

7. Ați intrat pe piețe noi în afara României?

Am putea spune că am făcut progrese în această direcție. Progresele s-au datorat în primul rând participării noastre la ESTRO – cea mai renumită conferință pe partea de radioterapie din Europa. Pe lângă aceasta, participarea la Vienna Start-up Package ne-a ajutat să ne creăm relații relevante în Austria. Nu în ultimul rând, piața din Norvegia are un potențial mare pentru noi, întrucât beneficiem de un grant primit de la Innovation Norway și avem parteneri strategici acolo prin cadrul proiectului.

8. La ce evenimente dedicate ecosistemului ați participat și care simțiți că v-au ajutat în dezvoltarea companiei?

În cursul acestui an, am acordat o atenție deosebită participării la evenimente medicale, unde am reușit să stabilim conexiuni semnificative cu multe spitale, clinici și entități relevante din domeniu.

Pe lângă acestea, ne-am implicat și în diverse evenimente dedicate ecosistemului, incluzând How To Web, evenimentele RO AI Alliance, Momentul for AI și diverse mese rotunde și evenimente organizate de InnovX. Considerăm că aceste evenimente sunt cruciale, deoarece reușesc să adune laolaltă persoane „like-minded”, favorizând colaborările și interacțiunile productive. Noi am reușit de fiecare dată să avem discuții valoroase, fie că au fost cu investitori, potențiali parteneri sau alte start-up-uri, facând schimb de idei și perspective.

9. MRR și ARR - cum au arătat acestea în 2023?

Estimăm că vom avea primele venituri in a doua jumătate a anului 2024, după ce reușim să obținem certificarea produsului la nivel European.

10. Un obicei prost de care vreți să scăpați voi în 2024. Un obicei prost la care ar putea renunța reprezentanții din ecosistemul de startup-uri.

Un obicei prost la care reprezentanții din ecosistemul de startup-uri (inclusiv noi) ar putea renunța în 2024 este supraîncărcarea și lipsa focusului.

Noi cei din lumea start-up-urilor, suntem adesea tentați să încercăm să facem prea multe lucruri în același timp, fie din entuziasm, fie din dorința de a inova rapid, fie din presiunea de a îndeplini așteptările pieței. Ce ne-am dat seama anul acesta este că dacă ne concetrăm forțele în câte o direcție bine definită, rezultatele sunt mai mari și mai rapide.

11. Un New Year Resolution pentru 2024.

Obținerea certificării software-ului la nivel European in Q2 2024.

12. Un mesaj pentru fondatorii la început de drum.

Pe măsură ce vă începeți călătoria antreprenorială, este foarte important să vă mențineți pasiunea vie, dar în același să fiți și realiști și adaptați. Păstrați-vă focusul asupra scopului principal al start-up-ului, evitând tentația de a vă supraîncărca cu prea multe obiective simultan.

Investiți în construirea unei echipe talentate și diversificate, care împărtășește viziunea voastră și poate aduce perspective unice. Nu în ultimul rând, aveți grijă de voi înșivă. Echilibrul dintre viața profesională și cea personală este vital pentru a menține energia și creativitatea necesare pentru a conduce un start-up de succes.

Citește și: