O cafea este atât o băutură, cât și o punte de socializare sau pur și simplu un pretext în lumea networking-ului. Astfel că, acest domeniu nu avea cum să nu nască noi demersuri antreprenoriale, spin off-uri pe subiect sau idei de startup-uri.

Ne-am uitat un pic la cei care inovează industria cafelei și mai jos vă oferim o listă cu 4 jucători care au venit cu idei noi, pe care le-au și pus în practică.

Good News Coffee

Good News Coffee este unul dintre cele mai cunoscute startup-uri din zona cafelei.

Misiunea startup-ului creat în Barcelona în 2020?

Să îmbine două elemente care pot contribui la starea generală de bine a oamenilor: să le ofere o cafea bună și accesul la reviste și ziare, ca pe vremuri. Astfel, Good News redă viață chioșcurilor vechi de ziare și le transformă în mici cafenele, de unde oamenii pot cumpăra o cafea to-go și pot răsfoi presa sau își pot lua un album, o revistă, un ziar.

Startup-ul a generat o adevărată mișcare socio-culturală, una care a atras atenția investitorilor, de la care au strâns în total 15,5 milioane de euro până acum. În prezent, Good News Coffee are 30 de cafenele în Spania și Franța.

La lansare, au dat o cafea gratuită clienților care veneau și le spuneau o veste bună din lume. În martie anul acesta, și-au asumat misiunea de a folosi cafea care nu provine de la ferme unde se practică exploatarea minorilor în obținea acelei cafele.

Mai multe despre ei și oportunitatea de a investi în acestă mișcare.

AllCup

O cană de cafea care seamănă cu un waffle și e și comestibilă?

Aceasta este propunerea startup-ului german AllCup, care vrea să reducă producția și consumul cănilor de unică folosință, din plastic, printr-o alternativă inovatoare.

Ei au găsit o formulă prin care să creeze căni rezistene la căldură, dar și la apă, prin inventarea unei napolitane, care devine materialul de bază pentru cești comestibile. Lucrează la această soluție din 2019 pe care au și patentat-o între timp.

Până acum, AllCup a obținut finanțări de 450.000 de euro pentru a duce mai departe eforturile care să aducă sustenabilitate în consumul de cafea.

Mai multe despre AllCup.

Coffeefrom

Resturile de la cafea pot deveni materiale cu multiple întrebuințări.

Coffefrom este un startup cu puternice implicări în economia circulară. Ei iau zațul de cafea din industria alimentară și dezvoltă noi materiale termoplastice reciclate din care fac apoi produse de design.

Primul produs marca Coffeefrom este un set de espresso, creat special pentru degustarea de cafea, care a ajuns să facă parte din selecția celor mai bune piese de design din Italia. La nivel corporate, Coffeefrom vinde peleți din materiale secundare și pune la dispoziție cadouri tip corporate din oferta proprie.

Startup-ul și-a pornit activitatea în Italia în 2021, cu o responsabilitate față de antreprenoriatul social, soluție prin care să contribuie la reducerea deșeurilor alimentare.

Pe lângă misiunea de a colecta și de a da un nou uz deșeurilor din cafea, Coffeefrom merge și către alte paliere ale antreprenoriatului social, integrând persoane din medii marginalizate în procesul logistic.

Mai multe despre Coffeefrom.

Alte startup-uri din industria cafelei încearcă să găsească surse alternative în procesul de cultivare și procesare. Altele încearcă să ofere trasabilitate și tratament echitabil pentru toți reprezentanții din lanț, from farm to cup. Iar alte startup-uri încearcă să aducă o cafea de calitate prin metode cât mai avantajoase pentru consumatorul final. O metodă destul de populară aici este și abonamentul de cafea.

Coffee boxes

Unul dintre cele mai cunoscute modele de ”abonament la cutii de cafea” vine de la olandezul Alex Kitain, care a fondat Coffeevine în 2012. Prin acest serviciu, cafele curatoriate de fondator ajung în peste 70 de țări din lume.

La nivel local, noi avem Pretty Good Coffee, care este tot un serviciu de abonare la o cutie în care cei doi fondatori aleg cafelele de specialitate pe care să le trimită către abonați. Povestea lor am aflat-o și noi și o puteți citi pe larg aici.

Voi ce startupuri din industria cafelei mai știți?