Visa colaborează în prezent cu 50 dintre cele mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor, care facilitează conversia și utilizarea monedelor digitale pentru plăți la 70 de milioane de comercianți din întreaga lume. Cu peste 1 miliard de dolari cheltuiți pe carduri Visa conectate la criptomonede în prima jumătate a anului 2021, este evidentă importanța pe care comunitatea crypto o acordă colaborării cu rețeaua globală Visa.

Important de precizat – aceste programe nu solicită niciunui comerciant, fie că este o cafenea, o curățătorie de haine sau un magazin alimentar, să accepte direct criptomonedele la plată. Plata este similară oricărei plăți contactless, fără a fi necesară o actualizare a modului în care se face acceptarea la plată a cardurilor acum, fie din punctul de vedere al terminalului utilizat sau al cheilor de criptare folosite.

O privire asupra tendințelor pe care le observăm și a progresului realizat privind planurile Visa cu monedele digitale:

  • Un ecosistem aflat în continuă expansiune și evoluție: am intensificat colaborările cu cele mai importante platforme de monede digitale ale momentului - FTX, Coinbase, Crypto.com și CoinZoom, pentru a numi doar câteva. Datorită expertizei și a infrastructurii de trezorerie pe care le-am construit, Visa este acum rețeaua preferată de către companiile cripto-native. De fapt, un sfert dintre companiile din programul Visa Fintech Fast Track lucrează în prezent la emiterea cardurilor Visa conectate la o platformă de tranzacționare cu criptomonede.

Aceste platforme se diversifică pentru a satisface o serie de nevoi ale consumatorilor, cu noi instrumente și funcționalități care acoperă dobânzi, împrumuturi și depozite directe. În acest context, este esențial ca instituțiile financiare de orice fel să își stabilească o strategie privind criptomonedele.

  • Reinventarea programelor de loialitate: în general consumatorii își doresc să aibă posibilitatea să facă alegeri în toate privințele, iar când vine vorba de loialitate și recompense situația este similară. Programe precum cardul de credit Visa BlockFi Rewards permit utilizatorilor să cheltuiască în monedele tradiționale (fiat) și să câștige recompense cripto într-un mod similar cu alte programe de loialitate, care oferă fie mile la companii aeriene sau puncte la hoteluri. Prin îmbinarea economiei cripto cu avantajele unui card Visa standard, aceste programe au potențialul de a câștiga loialitatea clienților pe termen lung, atât în rândul entuziaștilor cripto, cât și al noilor utilizatori.
  • Monedele stabile (stablecoins) câștigă teren: Cu o valoare de peste 100 de miliarde de dolari și sute de miliarde tranzacționate în fiecare lună pe blockchain-uri publice, monedele stabile în circulație încep să se ridice la înălțimea promisiunii de „monede tradiționale în formă digitală (digital fiat)”, datorită ușurinței cu care dezvoltatorii de programe informatice pot utiliza caracteristicile criptomonedelor combinată cu fiabilitatea rezervelor garantate de monedele tradiționale (fiat). Vedem din ce în ce mai multe portofele digitale și platforme de tranzacționare cu criptomonede care dezvoltă produse de plată ce folosesc exclusiv monedă digitală. De exemplu, platforma FTX, parte a Visa Fintech Fast Track, își plătește în USDC cincizeci la sută dintre angajații la distanță. Scopul nostru este să facem mai accesibilă rețeaua Visa pentru acest ecosistem în dezvoltare, adăugând funcționalități precum decontarea USDC sau parteneriate noi precum Circle. Pe măsură ce privim spre viitor, considerăm că monedele stabile vor fi parte importantă a transformării digitale a serviciilor financiare, iar Visa este gata să contribuie la modelarea și susținerea acestei dezvoltări.