Unul dintre panel-urile de la BCR-InnovX Tech Conference a avut ca temă colaborarea dintre startup-uri și corporații, iar concluzia speakerilor a fost, în unanimitate, că startup-urile trebuie să aibă răbdare cu marile companii, întrucât procesele celor din urmă sunt destul de complicate.

În primul rând, Maria Monica Bratu, Program Manager Oracle Startup Ecosystem, EMEA, spune că startup-urilor nu trebuie să le fie teamă de faptul că aceste corporații ar putea să le fure ideile în timpul colaborării, întrucât există contracte N/A care previn acest lucru. Iar în cazul în care încă nu a fost încheiat un astfel de contract, acest lucru trebuie făcut.

Apoi, recunoaște că procesul de colaborare dintre corporații și startup-uri este unul foarte îndelungat. „Dacă ai o oportunitate și vrei să colaborezi cu o coporație, apucă-te de yoga, pentru că procesul durează foarte mult timp”, afirmă ea, mai în glumă, mai în serios. Bratu spune că startup-urile trebuie să fie realiste în această privință și să aibă răbdare.

De aceeași părere este și Andrei Răzvan Văcuț, Vice President of Pre-Sales, EMEA la UiPath, care consideră că răbdarea este cheia. „Din experiența noastră, inovația nu este decât multă muncă. Trebuie să alegi unde să-ți concentrezi eforturile. Este vorba despre alegerea direcției și să ai răbdare. Știu că noi încercam mereu să avem colaborări cu tot felul de corporații, dar adevărul este că acestea au procese foarte complicate.”

La început, 80% dintre încercările startup-urilor vor eșua, dar cele 20% sunt cele care le aduc succesul. - Andrei Răzvan Văcuț

Văcuț spune că sunt multe feluri în care startup-urile pot aborda o corporație. „Pot trimite un mail, pot să mă bată pe umăr dacă mă văd undeva sau ne pot contacta pe social media. Știm cât de greu este. Nouă ne-a luat 10 ani până au început să meargă lucrurile.” El precizează că startup-urile trebuie să găsească o cale prin care să le arate corporațiilor că dacă vor lucra cu ele, le vor rezolva o problemă.