ElectricUp

Ministerul Energiei anunță că, începând cu anul 2022, investițiile în sectorul energetic pot fi finanțate din mai multe surse disponibile atât din resurse naționale, cât și din fonduri europene nerambursabile.

Conform ministrului Energiei, Virgil Popescu, anul acesta se vor lansa mai multe apeluri de proiecte în vederea accesării fondurilor în domeniul energiei.

Prin Fondul pentru Modernizare se pot finanța programe precum:

  • Program-cheie: SRE și stocarea energiei – Suport pentru realizarea de noi centrale electrice și sisteme de încălzire-răcire bazate pe surse regenerabile de energie și pentru realizarea de capacități de stocare a energiei electrice;
  • Program-cheie: Modernizarea și construcția de noi tronsoane de infrastructură energetică – Suport pentru modernizarea și realizarea de noi tronsoane în rețelele de transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale (inclusiv pentru tranziția la rețele de transport și distribuție a gazelor naturale capabile să preia hidrogen verde) și pentru creșterea nivelului de interconectivitate al rețelei electrice de transport;
  • Program-cheie: Hidrogen verde – Suport pentru producția de hidrogen verde și folosirea acestuia în aplicații industriale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
  • Program-cheie: Biocarburanți – Suport pentru producția de biocarburanți.

În ceea ce privește programul ElectricUp, acesta va avea o nouă etapă anul acesta, prin intermediul căreia întreprinderile mici și mijlocii din domeniul HoReCa vor primi finanțare pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27kWp și 100kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22KW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.

Detalii despre apelurile de proiecte care se vor lansa în 2022 în domeniul energiei puteți afla aici.

Finanțare afaceri 2022 – IMM Invest și Agro IMM Invest

IMM Invest și AGRO IMM Invest sunt programe guvernamentale care ajută microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii să asigure capital de lucru și de investiții în contextul actual.

Pe 28 decembrie 2021, Guvernul României a aprobat ordonanța de urgență elaborată de Ministerul Finanțelor care reglementează prelungirea valabilității până la 30 iunie 2022 a programului IMM Invest, respectiv până la 30 iunie 2023 perioada în care poate fi efectuată plata grantului.

Totodată, au fost majorate plafoanele privind granturile ce pot fi acordate în cadrul programului, în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole, sectorul alimentar și celelalte domenii de activitate.

Astfel, potrivit informațiilor fonduri-structurale.ro, actul normativ aprobat în Guvern prevede un plafon de garanții de stat pentru anul 2022 de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului Agro IMM Invest.

Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.

Detalii despre programele IMM Invest și Agro IMM Invest, și despre cum vă pot ajuta acest programe să vă dezvoltați afacerile și să reduceți din presiunea financiară a firmei, puteți afla din discuția video pe care am avut-o la finalul lunii noiembrie a anului trecut cu Dumitru Nancu, Director General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanțare în cadrul BCR.

Invitații noștri au adresat câteva dintre cele mai importante întrebări pe care le au antrepreprenorii privind accesarea fondurilor programului IMM Invest.

Programul Operațional Competitivitate (POC)

În cadrul Programului Operațional Competitivitate sunt în acest moment 5 finanțări active.

Est vorba despre apelul pentru Clustere de inovare, pentru care dosare pot fi depuse până pe data de 15 ianuarie 2022, Secțiunea e-guvernare și interoperabilitate, unde dosarele pot fi depuse până la finalul anului 2023, la fel ca și dosarele pentru Secțiunea e-guvernare și open data. La Secțiunea e-guvernare și evenimente de viață (unde este vorba despre sisteme informatice dedicate serviciilor de e-guvernare centrate pe evenimente din viața cetățenilor și a întreprinderilor), dosarele pot fi depuse până pe 6 februarie 2023, iar în cadrul secțiunii e-sănătate, apelurile pentru accesarea finanțărilor sunt deschise până pe data de 31 decembrie 2023.

Detalii despre proiecte și ghidurile acestora sunt disponibile aici.

Potrivit informațiilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la finalul lui 2021, MIPE a semnat, în acest an, 556 proiecte, în valoare de 2,77 miliarde lei, cu beneficiarii Programului Operațional Competitivitate.

Finanțare afaceri 2022 – PNRR

Ministerul Economiei pregătește primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare - IPCEI ME-CT, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), estimat în perioada 10 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022.

Uniunea Europeană a definit componentele și sistemele microelectronice ca fiind condiția esențială a unei digitalizări sustenabile. Investițiile prevăzute vor fi implementate, în principal, prin participarea sau asocierea într-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care și-au manifestat intenția de a participa 19 State Membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru a răspunde provocărilor tehnologice, societale și de securitate în Europa.

Aplicațiile, redactate în limba engleză, se vor transmite în perioada 17 ianuarie - 04 februarie 2022 la Ministerul Economiei (conform Metodologiei), urmând ca după recepționare, până la data de 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări.

Mai multe informații puteți afla din acest material.

Kickstart Student

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) implementează în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023 proiectul Kickstart Student.

Grupul țintă vizat de proiect este format dintr-un număr de 350 de persoane din următoarele categorii de grupuri țintă eligibile, definite conform ghidului condiții specificStudenți (nivel ISCED 5-7) și doctoranzi în ciclul de studii universitare de doctorat (studenți doctoranzi, nivel ISCED 8) cu domiciliul/reședința în regiunile mai puțin dezvoltate ale României (respectiv Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest si Centru), cât și în regiunea mai dezvoltata București-Ilfov.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla aici.

Startup Ingenium

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) implementează în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023 proiectul Startup Ingenium.

Grupul țintă vizat de proiect este format dintr-un număr de 350 de persoane din următoarele categorii de grupuri țintă eligibile, definite conform ghidului condiții specifice: studenți (nivel ISCED 5-7) și doctoranzi în ciclul de studii universitare de doctorat (studenți doctoranzi, nivel ISCED 8) cu domiciliul/reședința în regiunile mai puțin dezvoltate ale României (respectiv Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest si Centru), cât și în regiunea mai dezvoltata București-Ilfov.

În cadrul proiectului Startup Ingenium vor fi organizate cursuri de formare profesională, stagii de practică și mentorat și 29 persoane vor participa în cadrul unui concurs de idei de afaceri pentru obținerea unei finanțări cuprinse între 40.000 euro și 60.000 euro (primele 13 planuri de afaceri care propun 2 locuri de muncă vor obține 40.000 euro și primele 13 planuri de afaceri care propun 3 locuri de muncă vor obține 60.000 euro).

Informații suplimentare puteți afla aici.

Alte finanțări active

Și într-un material pe care-l publicam la începutul anului trecut vorbeam despre programe pentru finanțarea afacerilor. Unele dintre ele sunt încă active și în acest an, având ca termen de finalizare anul 2023.

În ceea ce privește schema de ajutor de stat pentru HoReCa și turism, pe data de 17 decembrie, Constantin-Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, anunța faptul că aceasta ar putea fi reluată în 2022 pentru afacerile afectate în 2021.

”Ca element de noutate, în discuţiile pe care le-am avut cu antreprenorii din domeniul turismului, mi-a fost semnalat faptul că industria a fost afectată şi în acest an, prin măsurile de restricţie impuse de evoluţia pandemiei. Este motivul pentru care luăm în considerare ca în 2022 să demarăm o a doua etapă a schemei de ajutor HoReCa. În prezent analizăm oportunitatea, dar ipoteza de lucru este foarte probabilă. Sunt șanse mari. Totuși, nu mi-aș dori să avansez certitudini, însă, repet, o avem în vedere pentru a doua jumătate a anului viitor, în funcţie şi de posibilităţile bugetului”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.