Excepție nu fac nici cei de la Y Combinator care pregătesc, prin programele pe care le derulează, sute de echipe din startup-uri care speră să ajungă la același nivel cu Dropbox, Airbnb sau reddit, unii dintre cei mai notabili alumni ai acceleratorului (din 2005 și până acum, Y Combinator a finanțat peste 1.500 de companii a căror valoare este estimată la 85 de miliarde de dolari).
”Multe dintre ideile pe care le-am finanțat ne-au surprins. De exemplu, în 2008 când Airbnb a aplicat în cadrul Y Combinator, ideea de a dormi prin casele altora nu era cea mai populară, iar nouă nici prin gând nu ne-ar fi trecut că poți face o afacere din așa ceva”, a precizat Kat Manalac, partener în cadrul Y Combinator într-un editorial pentru Quartz.
Potrivit acesteia, la finalul fiecărui an partenerii Y Combinator fac o listă cu idei de afaceri pentru startup-uri care aduc un element de noutate – denumită Request for Startups (RFS) -, idei pe care speră ca antreprenorii să le pună în practică și să vină cu ele în cadrul programelor derulate de Y Combinator.
Iată câteva dintre cele mai noi idei pentru startup-uri de care lumea are nevoie în 2018, dar și în anii următori.
Idei de afaceri - Brick and mortar 2.0
O reinterpretare a magazinelor tradiționale, cu prezență fizică. Reprezentanții Y Combinator spun că și-ar dori să vadă startup-uri care folosesc spațiile de retail într-un mod interesant și eficient. Aduc exemplul Amazon, care a reinventat conceptul de retail prin crearea unui magazin tradițional with a twist: nu există casieri. De asemenea, Tesla, folosește showromm-urile tradiționale ca un canal complementar pentru zona de online.
Mâncare curată, creată din celule
Cele mai noi cercetări din domeniul științific au schimbat modul în care producem mâncarea. Sunt deja startup-uri care vând carne recreată din celule (se fac deja burgeri din această carne), o realizare extrem de importantă atât pentru lumea științei, cât și pentru cei din agricultură și industria alimentară.
Memorie mai bună
Memoria oamenilor este volatilă, comparativ cu cea a computerelor. Creierul nostru este bombardat cu informații constant, iar acest lucru, alături de posibilitatea apariției unor boli degenerative precum demența sau Alzheimer, nu ne face viața mai ușoară.
Dezvoltarea unor soluții simple precum asistenți vocali, dispozitive purtabile care să dea o mână de ajutor memoriei pe termen scurt, sau soluții mai compleze precum crearea unor interfețe neuronale ar soluționa, măcar parțial, problemele. Iar cei de la Y Combinator își doresc să finanțeze startup-uri care găsesc noi căi prin care pot îmbunătăți memoria oamenilor prin intermediul tehnologiei.
Este și un startup românesc care a făcut un produs care se adresează atât bolnavilor de Alzheimer cât și familiilor acestora. Human Link e un ecosistem format dintr-un smartwatch, o aplicație de mobil, dar și o asigurare de viață pentru cei care au grijă de bolnavii de Alzheimer.
Idei de afaceri - tinerețe fără bătrânețe
Dacă tot ajutăm memoria, de ce să nu facem ceva ca să și trăim mai mult? Y Combinator a lansat deja un program pentru startup-urile care dezvoltă produse care au potențialul de a crește durata de viață a oamenilor.
Fără fake-uri
Fenomenul fake news a luat amploare în ultima vreme. Și imaginile, înregistrările auido și video pot fi falsificate extrem de ușor în ziua de azi de orice persoană care dispune de un smartphone.
De exemplu, cercetătorii chinezi de la Baidu, principalul motor de căutare din Asia, au dezvoltat o tehnologie prin care pot clona o voce doar după ascultarea a unui minut de înregistrare.
În acest context, cei de la Y Combinator și-au propus să ajute startup-urile care fac tehnologii ce pot oferi publicului larg uneltele necesare pentru identificarea înregistrărilor falsificate.