De multe ori, singurul motiv pentru care o firmă VC decide să investească într-un startup este că intuiește un potențial succes și speră la o recuperare a investițiilor rapidă și considerabilă. Dar oferta lor nu vine fără un revers. Cei care se uită la serialul american Silicon Valley știu că sunt startup-uri care decid să refuze investiții uriașe pentru că cerințele investitorilor nu se aliniază cu principiile sau obiectivele fondatorilor.

De altfel, asta se poate întâmpla și în regiuni mai mici, cum este România. Mondly este un startup din Brașov care a ajuns să fie premiat de Facebook și Google. Atunci când am vorbit cu ei, ne-au povestit că au primit o propunere de finanțare în valoare de 150.000 de lire. Era o sumă uriașă la momentul respectiv, dar au refuzat pentru că nu erau de-acord cu condițiile impuse. Povestea startup-ului care te învață limbi străine cu ajutorul softurilor, în realitate virtuală și realitate augmentată o citiți aici.

Așadar, înainte să încerci să devii un unicorn în urma unei investiții, asigură-te că aceasta este cea mai bună strategie pe termen lung pentru afacerea ta.

Care este nivelul tău de risc?

Nu toate firmele de VC sunt la fel, așa că este datoria antreprenorilor să cerceteze și să cunoască anumite aspecte: partenerii cu formă de răspundere limitată (SRL), Rata Internă a Rentabilității (IRR), numărul de consilii pe care le au partenerii, stadiul afacerilor pe care se concentrează, industriile la care se pricep cel mai bine și în ce stadiu este fondul, sugerează un articol din Forbes.

De cele mai multe ori, VC-urile nu se mulțumesc să câștige zeci de milioane de dolari în urma investiției, vizând venituri de ordinul sutelor de milioane, fără să se preocupe de șansele de supraviețuire ale fondatorilor. Același articol recomandă ca startup-urile să intervieze firmele de investiții în aceeași măsură în care o fac acestea.

Cât timp poate crește afacerea organic?

Majoritatea antreprenorilor urmăresc elemente care măsoară progresul companiei, dar nu se concentrează pe lucrurile din spatele acestora. Afacerile se mișcă repede și se adaptează pe parcurs, dar ar trebui, mai întâi, să se întrebe care este elementul de validare a conceptului în raport cu factorii implicați: angajați, clienți, finanțe, industrie și restul lumii.

Sincronizarea este crucială în business, iar unele startup-uri își dau seama că au grăbit pașii esențiali în momentul dezvoltării și își stabilesc așteptări nerealiste de creștere cu ajutorul unui investitor.

Cât îți mai rămâne ție din companie?

De obicei, în urma unei investiții Seria A, investitorii așteaptă să primească o cotă de 25% până la 50% din companie. În urma unei runde Seria B, se mai cere încă 33%, ca într-un final să rămână cu vreo 20% din startup-ul pe care l-au construit, spune Zachary Crockett, redactor în cadrul publicației.

Ceea ce trebuie să iei în considerare este faptul că există o mulțime de startup-uri care au ajuns să valoreze milioane fără să se bazeze pe fonduri de investiții, cum ar fi MailChimp sau Shutterstock, companii care au transformat industria lor cu câteva idei și bani suficienți pentru început.

De ce ai pornit o afacere?

Pentru marea majoritate a antreprenorilor, dorința de a schimba lumea și de a oferi soluții la probleme globale este principalul motiv pentru care au pornit pe calea antreprenoriatului. Mulți dintre ei renunță la viața din corporație pentru a deveni propriul lor șef, așa că poate fi surprinzător să vedem că antreprenorii renunță la această libertate ca urmare la cerințele unui grup de investitori.

Este adevărat că un startup are nevoie de bani pentru a supraviețui, dar nu toate canalele de finanțare sunt similare, iar urmările unor acorduri pot avea consecințe negative asupra unui model de business promițător și profitabil. Înainte să acceptați următoarea rundă de investiții, întrebați-vă ce vă doriți pentru startup-ul vostru și ce obiective vreți să atingeți.

Află și care ar fi startup-urile care nu ar trebui să strângă bani de la fonduri de investiții.