De fapt, asta a fost și dorința Anei, care a deschis librăria Asteroidul B612 la finalul lunii decembrie 2019: de a crea un spațiu cald și comod în care copiii să poată descoperi cele mai frumoase povești din lume.
”Asteroidul B612 este o librărie pentru copii până în 12 ani, din București. Eu cred că este mai mult decât asta, este un spațiu de explorare, descoperire și conexiune pentru familii”, își începe Ana, mereu cu zâmbetul pe buze, propria poveste, în cazul ei, de antreprenoriat.
”Ce ne diferențiază cred că este spiritul acesta de casă, de home, de comunitate pe care-l avem și care se simte de fiecare dată când intri în spațiu, și asta o știm și de la oamenii care ne vizitează”, spune Ana Sipciu, menționând că Asteroidul este printre puținele librării din București și din țara noastră care este dedicată în totalitate copiilor.
Ajutor de la părinți și copii
Un alt element diferențiator, în opinia ei, este modul în care realizează selecția de titluri pe care le aduc în librărie. La acest lucru fondatoarea Asteroidul B612 adaugă experiența pe care copiii și părinții o au odată ce trec pragul ”sufrageriei ei cu cărți”.
De altfel, părinții sunt și ei cel puțin la fel de pasionați de oferta de cărți pe care Ana a pregătit-o în librărie și o parte dintre ei o ajută cu recomandări. Un lucru foarte util mai ales că ”e foarte greu pentru o singură persoană să fie la curent cu tot ce se întâmplă global în acest domeniu”.
”Părinții ne ajută foarte mult. Sunt câțiva părinți care sunt foarte pasionați de zona aceasta de literatură pentru copii, care este undeva la granița între literatură și artă. Toate cărțile pe care le avem, pentru copii mai mici în special, sunt ilustrate, sunt cărți artistice, sunt lucrate de artiști, pe lângă artistul care scrie povestea este și artistul care dezvoltă povestea vizuală”, completează Ana Sipciu.
De partea cealaltă, copiii sunt imprevizibili. Însă sinceritatea lor este unul dintre lucrurile pe care fondatoarea librăriei Asteroidul B612 le apreciază foarte mult.
”De la copii am învățat cum să primim feedback fără să-l luăm personal și să înțelegem că unele lucruri pur și simplu nu sunt potrivite pentru copilul respectiv”, spune Ana râzând.
Și copiii o ajută în selecția titlurilor pe care le aduce pe rafturi, Ana învățând de la ei cum citesc și ce-i pasionează. Tocmai de aceea, folosește experiența și feedback-ul lor pentru a da mai departe altor mici cititori perspectiva lor.
”Citim foarte mult din segmentul acesta de literatură, dar este diferit cum percepi tu, ca adult, în alt fel percepe un copil de 10 ani. De aceea îi încurajăm să scrie recenzii, să ne trimită recenzii audio, ca să învățăm mai multe despre cum citesc ei, de de fapt”, afirmă Ana.
Spațiu de comunicare și de căldură
”Cred că dacă facilitezi un spațiu de comunicare și de căldură, cumva se creează de la sine comunitatea”, este convingerea ei.
Totodată, Ana crede că o comunitate pentru business se dezvoltă așa cum îți faci prieteni ca persoană, fiind atent la clienții tăi, privindu-i ca pe niște oameni, ascultându-i, vorbind cu ei. De aceea, Ana crede foarte mult în zicala că ”aici nu sunt necunoscuți, ci doar prieteni pe care încă nu i-ai întâlnit”.
Și pentru că pune valoare pe prietenie atât în modul în care relaționează cu clienții librăriei cât și în relațiile de business, Ana consideră și că un oraș potrivit pentru dezvoltarea afacerilor locale este unul foarte prietenos pentru oameni și care facilitează conexiunile.
”Afacerile locale se bazează pe comunitate, pe conexiune, pe sentimentul acesta de apartenență. Atunci, tu ca oraș, dacă pot să spun așa, ai nevoie să creezi aceste spații, ai nevoie de spații prietenoase în care oamenii să poată ieși să se întâlnească în stradă, de piațete, de străzi pietonale, de siguranță stradală, de un mediu confortabil în care să ieși și să descoperi micile business-uri. Un oraș neprietenos este cel care te îndeamnă să stai în capsula ta, în mașina ta, în apartamentul tău”, ne spune ea.
Antreprenoriatul, o chestie fantastică
Pentru a deschide librăria Asteroidul B612 Ana Sipciu a renunțat la un job în corporație și și-a urmat pasiunea. În viziunea ei, antreprenoriatul nu ar trebui încercat de toată lumea, iar pentru a reuși e nevoie de un sistem de suport.
”Un antreprenor ar trebui să se gândească dacă pentru el, ca persoană, este important și-și ia suficientă motivație din proces, din ideea de a face ceva, nu dintr-o recompensă ce ar putea să vină peste 5-10 ani, dacă ar putea să vină vreodată”, adaugă ea.
Având în vedere și experiența ei în dezvoltarea business-ului Asteroidul în acești ani, sfatul Anei pentru un viitor antreprenor este ca acesta să nu se cramponeze de aspectul financiar și de posibilitățile de câștig pe care i le-ar putea aduce lansarea unui business propriu.
”Antreprenoriatul, mai ales cel local, un business mic nu-ți aduce satisfacții materiale decât foarte târziu, e ca și când ai crește un copil. Nu compari copilul de 6 luni cu cel de 10 ani la nivel de abilități. Ai nevoie de mult ajutor, dar obiectivul e să reușești să-l crești până ce el devine independent”.
”I-aș spune că antreprenoriatul este minunat, că este o chestie fantastică să poți să faci ceea ce este în capul tău, să transformi în realitate. Pe de altă parte, este un drum dificil, este un drum în care nu reușești singur, ai nevoie de suport și personal și profesional, ai nevoie de ghid, de un coach, ai nevoie de abilitatea de a rezista la un maraton, este disconfort din multe puncte de vedere”, ține ea să spună și adaugă: ”Dar dacă reușești să găsești acel produs și acea valoare, chiar poți să faci o diferență în viața cuiva și este foarte satisfăcător”.
---
”Afacerile Orașului” este un proiect realizat cu susținerea CEC Bank. CEC Bank este unul dintre susținătorii ecosistemului antreprenorial din România, prin pachetele oferite afacerilor tinere. Prin pachetul Start-Up Localnicii, CEC Bank oferă un pachet de servicii complete pentru startup-uri, cu zero costuri în primul an.