Startup-ul Synaptiq lucrează la dezvoltarea platformei Mediq, care reduce timpul de analiză a imaginilor medicale în cadrul procedurilor de tratare prin radioterapie a cancerului.
Compania Synaptiq a fost fondată de Dragoș Dușe, Mihai Căta, Mohsin Raza, Roxana Săbău și Diana Andrițchi. Întreaga echipă este formată din ingineri ori specialiști în business, cu studii și doctorate la facultăți din țară și străinătate, precum Universitatea din București, Amsterdam, Munich, Bristol și Heidelberg.
Startup-ul s-a evidențiat în programul Advancing AI SEE dezvoltat de Techcelerator în parteneriat cu Google for Startups dedicat soluțiilor bazate pe inteligența artificială.
Ulterior startup-ul a primit și 250.000 de euro de la Gapminder prin Techcelerator, Cleverage VC și investitori de tip angel. De asemenea, Synaptiq a participat la acceleratorul InnovX-BCR, unde a fost câștigătoare în grupa de startups.
Tehnologie pentru rezultate medicale mai bune
Synaptiq folosește inteligența artificială pentru a contura mai bine imaginile medicale și pentru a ajuta la eficientizarea radioterapiei. Conform testelor, soluția lor salvează 95% din timpul pe care l-ar petrece un specialist în conturare. Cum au ajuns cei 5 cofondatori la această soluție? Ei bine, identificând o problemă.
„Câțiva colegi din echipa noastră au avut oportunitatea să lucreze la centre internaționale de cercetare a cancerului. Experiența de acolo i-a făcut să realizeze că există unele probleme îngrijorătoare în domeniul radioterapiei (una dintre principalele metode de tratare a cancerului). Poate sună șocant, dar în Europa, 1 din 4 pacienți diagnosticați cu cancer nu au acces la procedurile de radioterapie”, spune Diana Andrițchi.
Din păcate, și cei care au acces la radioterapie pot aștepta și săptămâni întregi pentru că există o lipsă de cadre medicale bine pregătite.
„Soluția pe care o dezvoltăm noi (Mediq) automatizează una dintre cele mai lungi și compleze părți ale radioterapiei – conturarea organelor la risc și a tumorilor. Folosind metodele existente, această procedură poate dura între 2 și 4 ore, iar cu software-ul nostru, ar fi nevoie de câteva minute”, explică Diana.
Totul se rezolvă cu ajutorul unor algoritmi inteligenți care analizează imagistica medicală, adică CT-uri și RMN-uri, pentru a determina și contura tumorile și organele importante din jurul acestora.
„Revoluția a apărut odată cu metodele de inteligență artificială bazate pe Machine Learning. Cu ajutorul unei baze de date foarte mare de imagini, soluția rezolvă aceste probleme cu o precizie similară cu cea umană”, spune cofondatoarea Synaptiq.
Până în momentul de față au dezvoltat produsul folosind seturi de date publice și date anonimizate de la Medeuropa. Dar Synaptiq e într-o continuă căutare de date și parteneri din zona de radioterapie, pentru a putea face produsul și mai bun.
Impactul soluției revoluționare a românilor
Software-ul creat de Synaptiq poate avea impact pentru clinici, prin reducerea costurilor, dar și pentru medici, pentru că aceștia ar fi scutiți de părțile minuțioase ale acestei proceduri.
„Beneficiarii finali sunt pacienții oncologici, care ar avea un timp mai scurt de așteptare pentru tratament și ar beneficia de un plan de tratament obiectiv și cu o precizie înaltă”, spune Diana Andrițchi.
În momentul de față produsul este folosit de echipa medicală din Synaptiq, iar de la jumătatea lui august va fi implementată la centrul de radioterapie Medeuropa.
O echipă multidisciplinară
Zona de healthtech are capacitatea de a schimba lumea, dar este una dintre cele mai dificile nișe pentru startup-uri. Motivele sunt destul de simple. Ai nevoie de date multe, colaborări cu instituții medicale, iar totul trebuie să funcționeze perfect pentru a fi implementat.
Din acest motiv, Synaptiq este o echipă multidisciplinară, formată din ingineri, medici, specialiști de business. Astăzi sunt 17 persoane, dintre are 8 ingineri, unii dintre ei având experiență anterioară în centre de cercetare a cancerului în Germania și Olanda. Toți membri din echipa de cercetare, business și quality management sunt angajași full time al startup-ului, iar medicii oferă suport part-time, lucrând și în clinici.
„Pe lângă echipa de R&D, avem o echipă de business administration, quality management, și de câteva luni bune am pus baza unei echipe medicale formate din 6 specialiști. Radioterapeuții din echipă aduc o valoare imensă pentru noi, întrucât ne ghidează în dezvoltarea produsului și vin cu feedback pentru fiecare implementare sau feature nou”, explică Diana.
Cum a fost experiența InnovX-BCR pentru Synaptiq
Cum spuneam, Synaptiq a participat și la acceleratorul InnovX-BCR pentru a se dezvolta. Diana spune că InnovX a fost una dintre cele mai plăcute experiențe pentru Synaptiq.
„Programul a fost destul de intens, dar, uitându-ne în spate, vedem că avem multe output-uri pentru care le suntem recunoscători. Ei ne-au ajutat să înțelegem mai bine piața, să creăm un Business Plan bine pus la punct, să pitch-uim în diferite contexte și la diferite audiențe. Pe lângă acestea, prin intermediul InnovX ne-am creat legături atât cu investitori, cât și cu alte contacte relevante pentru noi”, a spus Diana Andrițchi.
De asemenea, pitch-ul de 60 de secunde a fost una dintre marile provocări pentru echipa lor. „Unul dintre momentele preferate de la InnovX-BCR a fost și cel care ne-a scos cel mai mult din zona de confort - elevator pitch. Am avut fix un minut să prezentăm viziunea noastră unui posibil investitor într-un lift propriu-zis, după care a urmat o sesiune de Q&A cu executivi, investitori și specialiști”, spune cofondatoarea Synaptiq.
Pentru un startup din zona healthtech, a fost foarte important să treacă prin mai multe programe de accelerare, tocmai pentru a-și face contacte și parteneriate. De exemplu, după participarea la acceleratorul Advancing AI, organizat de Techcelerator și Google for Startups, au reușit să aibă parteneriate cu Microsoft și Nvidia.
Sunt deschiși investitorii la healthtech?
Deși sănătatea oamenilor este un deziderat esențial, e greu să găsești investitori care să înțeleagă potențialul, să aibă expertiză anterioară sau să aibă răbdare pentru dezvoltarea unui startup medical, deoarece timing-ul este mai îndelungat decât în cazul unui produs software obișnuit. Dar, spune Diana Andrițchi, au găsit deschidere de la investitori.
„Ne-am bucurat să vedem că în România există fonduri de investiții care se concentrează doar pe startup-uri MedTech (n.r. - Cleverage VC). De obicei aceste VC-uri au membri cu experiență și rețea în acest domeniu. Pentru noi e important să avem investitori care cunosc și înțeleg bine domeniul, tocmai pentru că parcursul este mai lent și mai complex”, spune Diana Andrițchi.
Pe lângă fonduri de investiții care-i ajută să dezvolte produsul în această fază de test, în aprilie 2022 au început un proiect susținut de Innovation Norway printr-un grant de 158.000 de euro. Dar dincolo de bani, au și un parteneriat cu o companie din Norvegia numită IDN Norway, care oferă suport pe zona de inginerie și acces la piața de acolo, inclusiv pilotarea și testarea într-un spital din Oslo.
Cum arată viitorul pentru produsul Mediq, creat de Synaptiq? În momentul de față sunt în procesul de obținere a certificării la nivel european, care le va permite să-l vândă pe continent, Asia, dar și în Orientul Mijlociu.
„Vom vinde produsul fie on-premise, fie ca o platformă Cloud cu o subscripție anuală sau cu plată per utilizare”, explică Diana. Sunt multe provocări, iar poate cele mai mari sunt cele ale gestionării datelor cu caracter personal, fiind vorba de o industrie în care confidențialitatea este esențială.