Dar ce trece dincolo de CV este curajul acestei femei de a părăsi medicina publică și de a clădi o rețea de clinici specializate în dermatologie și a unui spital dedicat acestei zone, acesta fiind în curs de amenajare.
Dr. Mihaela Leventer are peste 30 de ani de experiență profesională, în tratarea pielii bolnave, cât și în îngrijirea pielii sănătoase. Mai mult, este primul medic dermatolog român acreditat de Academia Americană de Dermatologie să folosească procedura de microchirurgie MOHS. Centrul Dr. Leventer a ajuns în ultimii 5 ani la un număr de 3.500 de intervenții de cancer de piele, cu peste 800 de intervenții MOHS doar în acest an.
Colaborarea cu medici reputați din străinătate în niște anii în care astfel de contacte nu erau atât de facil de realizat, interacțiunea cu personalități profesionale și experți au ajutat-o pe Mihaela Leventer să își dorească să schimbe în bine fața specialității alese, să o modernizeze și să o alinieze la ceea ce se întampla deja la nivel mondial.
Fiecare acțiune pe care a făcut-o de-a lungul carierei au ajutat-o pe Dr. Leventer să dezvolte primul centru de tratament al cancerului de piele la nivel internațional și un centru de dermatologie estetică profesionistă.
”Văzând cât de greu evoluează sistemul medical de stat, mi-am deschis primul cabinet de dermatologie când nu aveam aparate sau bani să plătesc singura mea asistentă. Am început consultând și scriind rețete, iar după 6 luni nu mai aveam loc în micul meu cabinet de o cameră la un subsol. M-am mutat într-un spațiu un pic mai mare, apoi în altul, am început să angajez câteva ajutoare, apoi notorietatea mea a crescut într-o disciplină micuță și considerată neimportantă în lumea medicilor. Cu perseverență și multă dedicație, mânată de gândul de a le fi bine pacienților mei, să fie multumiți, am continuat să ofer servicii medicale dermatologice în nișe profesionale neexplorate încă în România: dermatologia chirurgicală, dermatologia estetică și dermatologia oncologică.”
Vă invităm s-o cunoașteți pe Femeia care se ocupă de sănătatea pielii până la cel mai mic por.
Ce urmează să citești:
- Chestionar despre Mihaela Leventer, doctorul care a dat strălucirea necesară unei arii a medicinei, într-o vreme în care dermatologia nu era considerat un domeniu important.
- Despre evoluția medicinei, despre practica medicală văzută ca un startup care scalează și crește de la un cabinet la subsol într-o rețea de clinici și un spital în construcție.
- Despre șansa de a lucra și de a colabora cu celebrități ale medicinei și despre bucuria de a construi soluții locale, bazate pe povești de succes experimentate pe propria piele.
Dr. Mihaela Leventer face parte din proiectul "Femeile strigă Bingo", o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui joc interactiv de Bingo, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.
1. Nume și funcție actuală
Mihaela Leventer, acționar și director medical în grupul de firme Dr. Leventer.
2. Copilărie:
Sunt dintr-o familie de intelectuali, mama profesoară și tata contabil, am o soră profesoară, iar împreună am trăit fericiți in Sibiu, orașul formării mele. Am visat să ajung scriitoare sau jurnalistă, dar părinții mei m-au îndreptat spre o meserie considerată de ei mai sigură. Pe vremea aceea copiii nu alegeau, ci urmau deciziile familiei și trebuia să faci față unor examene de admitere la facultate extrem de dificile. De exemplu, la medicină erau 5-6 candidați pe un loc.
3. Educație:
Am intrat și absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj Napoca. Fac parte din generația care nu a avut dreptul la rezidențiat o perioadă lungă de timp, mai mult de 6 ani, prin interzicerea examenului la ordinul Elenei Ceaușescu și am lucrat ca medic de întreprindere într-un mic orășel la granița de vest a României, Marghita. Când a fost posibil, am putut să aleg dermatologia și să vin ca rezident în București la Spitalul Colentina. Se întâmpla înainte de Revoluție cu un an și am prins timpuri istorice și posibilitatea să rămân prin concurs în spitalul formării mele.
Am fost foarte mândră de această reușită, un medic “al nimănui” am rămas să lucrez lângă mentorii mei mai mult de 15 ani.
4. Ce vă place să faceți când nu munciți?
Să ascult muzică, în special operă, să gătesc pentru prieteni și să fiu gazdă, să citesc, nimic neobișnuit.
5. Când ați știut că vreți să vă dedicați domeniului în care activați, ce v-a atras către acesta și ce ați simțit nevoia să schimbați la industria în care activați?
Odată dobândită “meseria” nu mai ieși din ea și trebuie doar să te perfecționezi. Am descoperit o ramură a medicinei foarte ofertantă cu multe nișe în care te poți implica și străluci. Pe lângă îngrijirea pielii bolnave, dermatologia permite și îngrijirea pielii sănătoase. În plus are și o dimensiune chirurgicală, asta dacă nu vrei să rămâi în cercetare.
Am avut șansa formării în timp real cu toate procedurile dezvoltate în branșă. De exemplu, am cunoscut-o pe Jean Carruthers în 1996, la un an după ce publicase primul studiu privind reducerea ridurilor cu toxină botulinică; am fost în vizită în Suedia, în clinica lui PerHeden cel care a dezvoltat primele fillere pe bază de acid hialuronic. L-am cunoscut pe doctorul Fournier, părintele lipoaspirației. L-am avut oaspete și pe profesorul Perry Robins, cel care a implementat dermatochirurgia în Europa și a adus procedura de microchirurgie Mohs. Tot el este părintele Skin Cancer Foundation și organizatorul Societății Internaționale de Dermatochirurgie.
Am participat la primul congres European al Academiei Europene de dermato-venerologie în 1993, și apoi la aproape toate congresele lor, ca acum să fiu membru în bord ca reprezentatul României.
Am cunoscut multe din personalitățile profesionale actuale alături de care m-am format încă de la începutul dezvoltării acestor nișe profesionale. Văzând efervescența activității lor, am simțit că pot face același lucru în țara mea și să schimb în bine fața specialității mele, să o modernizez și să o aliniez la ceea ce se întampla deja la nivel mondial.
6. Aveți vreun model feminin din familie/ din apropiați care v-a deschis prima dată orizonturile către zona aceasta?
Modelul meu feminin a fost mama care a sădit în mine seriozitatea, perseverența și ambiția lucrului bine făcut. Mama a fost o profesoară severă și respectată în comunitatea noastră pe care nu puteai să o dezamăgești.
7. Vă amintiți de vreun role model feminin de-a lungul vieții care să fi avut vreo contribuție la traseul dvs profesional?
În zona profesională am avut șansa să am un super-mentor: domnișoară doctor Iosif, foarte cunoscută și respectată dermatoloagă din Colentina. Severă și profesionistă a făcut din noi, rezidenții ei, medici buni care au făcut cu toți cariere stralucite.
8. O realizare de care sunteți tare mândră și ce impact credeți că a avut aceasta în domeniul în care activați.
Cea mai mare realizare din carieră a fost recunoașterea mea ca mentor de către Academia Americană de Dermato-Chirurgie (ASDS) în programul internațional de fellowship de microchirurgie Mohs și dermatologie estetică. Am fost primul centru European supervizat de ei în 2017, la un an după mine fiind aprobat al doilea centru în Olanda. În felul acesta am putut pregăti 5 dermatologi români în microchirurgie Mohs care au primit diploma americană de certificare și un medic în fellowshipul de dermatologie estetică.
Experiența aceasta întinsă pe o perioadă de 5 ani m-a ajutat să-mi îmbunătățesc propria experiență și să dezvolt primul centru de tratament al cancerului de piele la nivel internațional și un centru de dermatologie estetică profesionistă.
Grație acestei experiențe de bune practici monitorizate de ASDS am obținut șiposibilitatea conducerii unui fellowship European, sub egida EADV începând cu 2024. Voi putea să primesc la supraspecializare medici dermatologi din UE doritori să învețe microchirurgie Mohs de data aceasta cu diploma europeană.
9. Un impas din traseul profesional: cum ați trecut peste acesta și cu ce lecții ați rămas.
Cred că fiecare încercare te călește și îți deschide alte oportunități. În 2007 am părăsit Spitalul Colentina în urma unui conflict cu un director abuziv care mi-a reproșat că iau pacientura chirurgiei. A fost o vreme a schimbărilor majore în organizarea spitalelor cu reducerea numărului de paturi, iar clinica de dermatologie era în vizor, fiind considerată neimportantă, deși cunoscută în toată țara, fiind principalul diferențiator al spitalului. Se reducea fără să se permită o transformare utilă comunității și vieții spitalului.
Atunci mi-am spus că îmi voi construi la un moment dat spitalul meu, așa cum cred că ar fi putut să se transforme în bine și spitalul Colentina. Gândul răsărit atunci m-a motivat în creșterea mea treptată de la un cabinet micuț la 3 clinici de specialitate, în prezent și un spital dedicat tumorilor de țesut moale în organizare.
10. Dacă s-ar face o carte de istorie a femeilor care au adus schimbare în România, ce v-ar plăcea să scrie la descrierea dvs.
Un medic în folosul comunități.
credite foto: Dana & Stephane Maitec
Dr. Mihaela Leventer este absolventă a Facultății de Medicină Generală din Cluj, promoția 1982. În 1988 își începe specializarea de dermatologie într-un stagiu la Spitalul Colentina, în București. Din 2007 este doctor în medicină și tot atunci părăsește spitalul de stat pentru a-si construi propria ei rețea de clinici cu misiunea ambițioasă mereu în spatele minții, aceea de a-și face propriul spital.
Pe lângă reușitele și momentele de pionierat marcate de Dr. Leventer, această poveste este și una despre curaj și ambiție.
”Când treci din sistemul de stat în cel privat este o despărțire grea de la salariu sigur lunar la un câștig imprevizibil. În serviciul de sănătate te mai gândești la cazuistică, oare vei mai avea ocazia să vezi atât de multe cazuri dificile ca în spital? Nu te deprofesionalizezi? Oare vor veni pacienții după tine? Răspunsul este că pacienții urmează medicul în care au încredere. Notorietatea medicală se creează din rezultate și pacienți mulțumiți. Sunt sigură că dacă nu livrezi rezultate, mica afacere medicală moare.”
Așa rezumă Dr. Leventer o decizie curajoasă din viața dânsei, aceea de a părăsi spitalul în 2007 în urma unui conflict cu un director abuziv care îi reproșa că devine prea împuternicită pe decizii și acte medicale.
Atunci, medicul decide să meargă pe propriul drum, tratând domeniul ei ca unul specific antreprenoriatului și dezvoltând o ”afacere medicală”, cu toate implicațiile, atât etice, cât și acoperind diferențele majore pe care le are o astfel de afacere față de cele IT sau industriale.
”Afacerea medicală are trăsături foarte diferite de cele din domeniul IT, bancar, industrial pentru că lucrăm cu omul, cel mai dificil material! Ea trebuie să îmbine nevoia cu rezultatul și de aici recompensa. În lipsa asigurarilor private pacientul plătește direct servicul pe care îl alege. Fără rezultate, afacerea medicală moare”, completează Dr. Leventer.
Prin lentila startup-ului, clinicile dezvoltate de Dr. Leventer au crescut organic, din faza de cabinet în cea de clinică de zi, un centru de servicii medicale dermatologice, centru de servicii complexe multidisciplinare centrate pe piele, la care adaugă înca un ambulator și o clinică de estetică, iar acum este în stadiul dezvoltării unui spital.
De la un cabinet de o cameră la subsol, Dr. Leventer a ajuns să conducă un department chirurgical supraspecializat și complementar activității alese, cu 5 chirurgi de microchirurgie MOHS, 14 dermatologi, 3 chirurgi plasticieni, 3 anatomopatologi, 2 chirurgi oncologi si un oncolog terapeut.
”În portofoliu avem și o clinică de estetică echipată cu toată tehnologia valoroasă a momentului și în care lucrează atât dermatologi, cât și plasticieni, adică specialitățile acreditate pentru această activitate în România. Acum conduc o echipă medicală mare, diversificată pe toate ramurile specialității mele: dermatologia, de la laborator de histopatologie cutanată, la chirurgia complexă a tumorilor cutanate, studii clinice, dermatologie medicală și dermatologie estetică.”
credite foto: Dana & Stephane Maitec
Doctor pionier pentru sănătatea pielii
Dr. Mihaela Leventer a fost primul medic dermatolog român acreditat de Academia Americană de Dermatologie să folosească procedura de microchirurgie Mohs, o tehnică chirurgicală pentru a trata cancerele cutanate, cu o rată de vindecare de peste 99,7%.
În prezent Centrul Dr. Leventer are peste 3.500 de intervenții de cancer de piele în ultimii 5 ani, cu peste 800 de intervenții MOHS doar în acest an.
La momente memorabile în cariera dânsei, se adaugă și proceduri de pionierat pentru România, cum ar fi: prima intervenţie de transplant de păr, prima lipoaspiraţie în anestezie locală tumescentă şi primul tratament cu toxină botulinică din țara noastră.
Specializarea aleasă de Dr. Leventer atinge atât tratarea pielii bolnave, cât și retușurile pielii sănătoase, iar aici intervin și acele proceduri estetice, care se transformă și ele cu timpul și cu noțiunile de frumusețe actualizate timpurilor.
”Conceptul de frumusețe evoluează cu societatea. Social media pune o presiune imensă pe percepția chipului. Eu sunt adepta moderației, schimbărilor subtile și naturale, a liniei elegante care urmează trăsăturile native. Există frumusețe la orice vârstă și pe orice chip. Am ajuns la concluzia că mai importantă decât frumusețea este păstrarea sănătății și evitarea exceselor.”
Trei decenii de medicină însemnă și o participare activă la ce înseamnă transformarea domeniului, evoluția acestuia și impactul tehnologiei asupra ramurilor sănătății. Dr. Leventer își amintește că managementul melanomului malign, tumoră de piele gravă, s-a schimbat dramatic față de ceea ce învățase în urmă cu 30 de ani.
”Medicina evoluează și este obligatoriu pentru medic să țină pasul cu evoluția descoperirilor din domeniu. Protocoalele de diagnostic și tratament s-au schimbat major, avem acces la informația medicală de ultimă oră, nu trebuie decât să ne-o însușim. În România încă se perpetuează informații folclorice care au fost de mult abandonate în mediile medicale corecte, ceea ce poate duce la greseli care restricționează accesul pacienților către terapiile moderne.”
Dar mai presus decât acestea, Dr Leventer ne spune că prin reușitele din cariera dânsei, a dovedit că ”se poate trăi și în afara spitalului făcându-și meseria cu seriozitate.”
În mediul antreprenorial din România, femeile sunt acționare în 47% dintre firmele active cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de ING Bank România, Impact Hub și Bravva Angels. Una din patru companii este deținută 100% de către femei. Așadar, peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie antreprenor, iar 145.000 sunt conduse în întregime de femei. Alături de start-up.ro, vă invităm să cunoașteți o mică parte din poveștile lor de succes.
ING sprijină femeile care schimbă România zi de zi și, în acest an, va lansa un program de mentorat creat special pentru femeia antreprenor.