”Sunt un venture capitalist, e obligatoriu să fiu deschis la nou. Cred că suntem deschiși la nou în meseria asta, în fiecare zi ne întâlnim mereu cu startup-uri, ne întâlnim cu oameni care încearcă să facă ceva nou. Oameni foarte inovatori, oameni foarte curajoși, oameni foarte dedicați. Îmi place mult să cred că noi suntem un echivalent de partea cealaltă a mesei, în zona de investiții, pentru acești oameni”, ne-a spus Cristian Munteanu, managing partner în cadrul early game Ventures.
Cristian Munteanu a fost și unul dintre mentorii primului bootcamp Deschis la Nou. Deschis la Tehnologie, organizat de Vodafone Business pentru 50 de antreprenori din toată țara. Aceștia au venit la București în weekendul 23-24 martie din 9 orașe din toată România pentru a afla cele mai actuale soluții de digitalizare pentru afacerile lor și cum le pot accesa pentru a-și dezvolta business-urile.
Comunitatea Deschis la nou. Deschis la Tehnologie încurajează antreprenorii să înțeleagă, să adopte soluții digitale și să îmbrățișeze soluțiile pe care Vodafone le pune la dispoziția lor pentru modernizarea afacerii astfel încât business-ul să fie competitiv în ziua de azi. Prin digitalizare antreprenorii pot ajunge mai departe decât ar putea să o facă prin metode tradiționale.
În comunitatea Deschis la Nou. Deschis la Tehnologie, antreprenori români de succes, alături de specialiști Vodafone oferă participanților sfaturi și soluții încercate pentru dezvoltarea unui business.
Din punctul de vedere al lui Cristian Munteanu, tehnologia vine la pachet cu puterea de a schimba industrii și de a le remodela pentru realitatea actuală, dar și pentru a le pregăti pentru viitor.
”Uitați-vă ce se întâmplă cu inteligența artificială acum, o tehnologie extraordinară care schimbă din temelie întreaga întreaga lume”, afirmă el, sfătuindu-i pe antreprenori să se gândească la tehnologie ca la un set de instrumente.
”Un om care merge pe jos, versus un om care merge pe bicicletă. Asta este de deosebirea dintre o companie care e complet netehnologizată și o companie care începe să folosească tehnologia. Îți deschide niște perspective pe care doar tehnologia le poate deschide. Îți deschide niște orizonturi noi. Îți accelerează foarte mult niște procese de business care sunt fundamentale. Nu poți în 2024 să faci business fără să ai tehnologie integrată”, este concluzia sa.
Temele interviului cu Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures:
- Mai vezi un viitor în business pentru antreprenorii care nu folosesc tehnologia în business-ul lor?
- Dacă ai fi astăzi antreprenor la început de drum, care sunt 3 lucruri pe care ai vrea să le afli?
- Cum vă ajută pe voi, în lumea de venture capital, digitalizarea?
- Când ai fost ultima dată deschis la nou în business și cum a fost?
- Cum se îmbină zona aceasta de venture capital și lumea startup-urilor cu tehnologia. Este o cerință să fii tehnologizat, digitalizat în acest moment?
- Dacă ar fi să descrii digitalizarea simplu pentru un business la început de drum sau care nu este digital, cum ai face-o?
- Ai simțit vreodată tu sau cineva apropiat că ați ratat ratat o oportunitate din cauza reticenței, pentru că nu ați fost deschis la nou și n-ați spus ”da” în business, în viața personală?
- Ce greșeală ai vrea să evite antreprenorii din România și pe care o vezi des făcută?
Iată ideile principale pe care le vei descoperi din interviul cu Cristian Munteanu
”Când am fost ultima dată deschis la nou? Probabil, azi de dimineață, când deși e sâmbătă (n.r. - Interviul a fost realizat sâmbătă, 23 martie, în cadrul Vodafone Bootcamp), evident, am citit toate mailurile și am dat deja două răspunsuri către startup-uri care au aplicat la noi pentru finanțare. Din păcate, au fost negative, dar se mai întâmplă”.
”Cred că în lumea de startup-uri tehnologia are o putere uriașă de a schimba industrii, de a demola niște zone care par foarte împământenite, par să fie acolo pentru totdeauna. Startup-urile, acești jucători mici care vin de nicăieri, practic, sunt capabili să distrupă, cum spunem noi, întregi industrii. Uitați-vă ce se întâmplă cu AI-ul acum, o tehnologie extraordinară care schimbă din temelie întreaga întreaga lume.”
”Eu pun semnul egal între startup-uri și tehnologie. Pentru mine nu există startup cu potențial de scalare global fără să fie un startup tehnologic în inima sa.”
”M-am întors acum 2 zile de la Varșovia de la un summit de venture capital axat pe Europa Centrală și de Est și am fost speaker într-un panel exact pe tema data driven VC: cum folosește VC-ul tehnologia în ziua de astăzi. E o discuție veche. Îmi amintesc că acum 15 ani, în San Francisco, pitchuiam - pe vremea aceea eram fondator de startup-uri - către fonduri precum Correlation Ventures, unul între primele fonduri care a venit cu ideea de a delega, într-un fel sau altul, decizia de investiție către algoritmi. Aud de mult timp de lucrul acesta. VC-urile integrează tehnologie, VC-urile își reinventează stack-ul tehnologic zilele astea, din cauza AI-ului. Sunt foarte multe întrebări pe care ni le punem despre ce putem să automatizăm, ce nu putem să automatizăm. Gândește-te la VC ca la un startup, ca la o companie care are nevoie de aceste lucruri.”
”Cred că antreprenorii ar trebui să se gândească la tehnologie ca la niște instrumente: un om care merge pe jos, versus un om care merge pe bicicletă. Asta este de deosebirea dintre o companie care e complet netehnologizată și o companie care începe să folosească tehnologia. Îți deschide niște perspective pe care doar tehnologia le poate deschide. Îți deschide niște orizonturi noi. Îți accelerează foarte mult niște procese de business care sunt fundamentale. Nu poți în 2024 să faci business fără să ai tehnologie integrată.”
”Aș vrea să știu foarte multe lucruri pe care le-am învățat între timp. Aș vrea să vină cineva să-mi explice cât de important este să te miști repede, cât de importantă este viteza. N-aș mai pierde nici o zi în ce înseamnă startup-ul sau business-ul pe care l-aș începe. Aș face toate lucrurile la viteză maximă. Mi-aș da șansa să am un start bun accesând capital. E un lucru de care e absolută nevoie în ziua de astăzi. Dacă stai să generezi venituri și să crești doar din acestea, lucrurile se întâmplă foarte încet. Al treilea lucru, sau de fapt primul lucru ca importanță, echipa: nu aș mai începe nimic fără să am alături niște oameni care pe domeniul lor sunt mai buni decât sunt eu.”
”În venture capital, în 98% din cazuri spunem ”nu”. Doar în 2% din cazuri zicem ”da” și facem o investiție. Acestea sunt cifre care au rezultat dintr-o analiză pe care am făcut-o după 3 ani de investiții. Din fericire, nu pot să spun că am ratat un unicorn, ba mai mult decât atât, am credința că în portofoliul nostru se află cel puțin vreo 2 unicorni care ni se vor confirma în anii care vin. Orice investitor cred că minte dacă spune că nu are întotdeauna o fărâmă de îndoială în suflet: ”Oare nu am ratat ceva? Oare nu trebuia să fi investit acolo?”. Nu putem să investim în toate, dar e un sentiment pur omenesc și de înțeles.”
”Nu cred că ai cum să nu folosești tehnologia. Cred că și să vrei, nu știu de ce ai vrea asta, să nu folosești tehnologia, nu ai cum să o eviți.”