Conform Organizației Patronale HORA, înainte de criza Covid-19 în HoReCa activau 40.000 de societăți cu capital 100% românesc cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro și lucrau 190.000 de angajați.

„Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astazi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele șase luni de zile, din anul 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori”, se arată în scrisoarea organizației HORA.

Organizația mai menționează că redeschiderea teraselor la 1 iunie 2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate și antreprenorii doresc redeschiderea restaurantelor la interior cu păstrarea reglementărilor de siguranță sanitară.

Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență privind ajutoarele de stat pentru sectorul HoReCa. Detalii ai în acest articol.

Ce vor reprezentanții HoReCa?

  • Redeschiderea restaurantelor la interior
  • Scoaterea restaurantelor de sub incidența procentului de 3/1000 de pe lista activităților cu risc de răspândire Covid-19.

Conform studiilor industriei, aproximativ 10.000 de antreprenori nu-și vor mai putea redeschide afacerile în curând.

În plus, organizația critică și lipsa clarității în ceea ce privește populația orașelor, cum ar fi cazul Bucureștiului, unde populația la care se raportează numărul de cazuri e mai mică decât cea existentă, din cauza multor persoane care locuiesc în oraș fără buletin de București sau sunt din Ilfov și comunele din jur.