Remedy Entertainment devine ușor-ușor unul dintre cele mai titrate studiouri de jocuri din lume. S-a făcut remarcat cu jocuri precum Max Payne, iar mai recent a impresionat cu jocuri precum Control și acum Alan Wake 2.

Recunosc, nu aveam așteptări mari la Alan Wake 2. Primul joc m-a atras cu povestea și personajele, însă m-a cam plictisit cu gameplay-ul. Alan Wake 2 este un joc mai bun decât originalul în toate privințele, indiferent de cum îl privești.

Poveste

Alan Wake 2 este un joc action horror cu influențe de la seriale și producții precum Twin Peaks sau True Detective. În acest joc îi avem în prim plan pe Alan Wake care este prins pe târâmul coșmarurilor, The Dark Place unde a rămas la finalul primului joc și încearcă în continuare să evadeze. Al doilea personaj principal și cu care vei juca este unul nou, o agentă FBI pe nume Saga Anderson, ce alături de partenerul ei Alex Casey, vine în orășelul Bright Falls pentru a investiga o crimă ritualistică.

Inițial lucrurile par cât se poate de setate în realitate, ca un serial polițist autentic în care cei doi agenți FBI ajung la fața locului și investighează locul crimei. Lucrurile se schimbă rapid și la 180 de grade și Saga Anderson trebuie să accepte destul de rapid că ceea ce se întâmplă nu este ceva deloc obișnuit. Jucătorii alături de Saga află că există o prezență întunecată în Bright Falls care poate transforma oamenii obișnuiți în Taken. Această prezență întunecată îl are captiv pe Alan Wake care încercă să comunice cu Saga.

Mai departe jucătorii vor putea juca cu Saga sau cu Alan și cumva cele două povești sunt paralele și afli puțin despre această încurcătură cu fiecare capitol parcurs. Povestea este supranaturală și se joacă destul de liber cu conceptul de timp sau de parcurgere cronologică, însă fără a fi greu de înțeles.

Povestea împletește, din punct de vedere tematic, conceptele de dimensiuni alternative, metaficțiune și reconstrucții recursive pentru a o narațiune plină de surprize și teroare existențială care te poate ține cu sufletul la gură.

Finalul este unul satisfăcător și lasă loc de continuare pentru Alan Wake 3. Va fi interesant de văzut ce ne mai pregătesc cei de la Remedy Entertainment.

Gameplay Alan Wake 2

La nivel de gameplay, Alan Wake 2 este un joc de tip survival horror și se aseamănă foarte mult cu seria Resident Evil. Camera este third person, atmosfera foarte apăsătoare și pe alocuri înfricoșătoare, resursele sunt limitate, la fel și spațiu pentru obiectele pe care le găsești pe drum.

La fel ca și în primul joc și aici, aliat îți este lumina și trebuie să slăbești inamicii cu fascicolul de lumină de la laternă înainte să-i împuști. Pentru că este un survivor horror, nu vei avea tot timpul suficient de multe gloanțe și mai trebuie să te ferești, să fugi până la un punct bine iluminat.

Secțiunile de acțiune sunt succedate de momente de narațiune și explorare, dar și de rezolvare de puzzle-uri de tipul: o ușă este încuiată și trebuie să îți dai seama ce trebuie să faci să mergi mai departe. Designul puzzle-urilor din joc are, de asemenea, multe în comun cu franciza Resident Evil a lui Capcom, în special cu remake-ul lui Resident Evil 2, cu ascunzători ascunse de provizii împrăștiate în fiecare zonă care necesită o observație ascuțită și un raționament deductiv pentru a le debloca.

Cu Saga ai acces la un mind palace unde poți să legi indicii și astfel să tragi concluzii și să îți dai seama de ce ai nevoie să procedezi mai departe. Mi-a plăcut foarte mult asta deoarece m-a făcut să mă simt ca un adevărat detectiv.

Cu Alan Wake ai acces la o tablă unde notezi idei de scris pentru roman. El fiind blocat în acel tărâm trebuie să scrie un altfel de final și trebuie să scrie o soluție pentru el. Astfel, în acest tărâm el poate rescrie anumite scene pentru a schimba acea realitate. De asemenea, în lumea lui Alan intră și o nouă mecanică de joc prin care acesta poate transporta lumina dintr-un loc în altul și astfel schimbă realitatea, deschide uși, alte căi de acces.

De asemenea, odată ce termini un capitol cu un personaj poți schimba între Saga și Alan Wake și să joci cum dorești. Cele două jumătăți se simt ca niște jocuri de sine stătătoare, estompate la margini și suprapuse una peste cealaltă, la fel ca prezența întunecată care s-a infiltrat peste Bright Falls. Saga deslușește legătura dintre un cult mortal și misterele supranaturalului Cauldron Lake, în timp ce Alan luptă cu disperare pentru a scăpa din Dark Place, un peisaj de coșmar al New York-ului. Salturile dintre groaza pastorală și suprarealismul urban sunt deopotrivă stridente și antrenante.

Prezentare

Utilizarea luminii și a umbrelor este o adevărată forță grafică a anului 2023. Grafica fantastic de detaliată este impresionantă pe tot parcursul jocului - în special animația personajelor, ale căror înfățișări sunt atât de realiste, iar mișcările și expresiile faciale atât de credibile, încât jocul este capabil să îmbine interacțiunile realizate cu motorul grafic cu secvențele de acțiune aproape fără probleme.

Jocul a funcționat fără probleme pe PC-ul meu (RTX 2080 Ti, Ryzen 5 5600X, 32GB RAM), pe setări grafice medii, dar cu ray-tracing-ul dezactivat și am avut în jur de 60 FPS la rezoluție 1440p. Am testat jocul și pe un laptop cu RTX 4070 și am reușit să rulez jocul cu ray tracing și cu DLSS frame generation cu 60 FPS pe setări grafice medii, tot la rezoluție 1440p.

Jocul este incredibil de atmosferic, frumos și are o grafică impresionantă, indiferent dacă folosești ray tracing sau nu, însă dacă activezi ray tracing primești acel plus de calitate care face diferența. Deci dacă ai un PC suficient de performant atunci îți recomand să pornești ray tracing și vei fi impresionat.

Folosind un amestec uimitor de scene live-action care se revarsă adesea în lumea redată a jocului, Alan Wake 2 oferă frecvent unele dintre cele mai elaborate și frumoase imagini pe care le-am văzut în acest mediu.

Remedy a fost întotdeauna în favoarea elementelor live-action în jocurile sale, dar nu a fost niciodată folosit în această măsură sau în acest mod special.

În Alan Wake 2, viziuni suprapuse ale personajelor și ecouri ale vocilor dintr-un alt timp și loc se strecoară într-o scenă, oferindu-i o înflorire audiovizuală stratificată pe care, în mod ciudat, nimeni altcineva din jocurile video nu pare să o încerce. Poate că, după Alan Wake 2, vom vedea mai multe studiouri care vor încerca așa ceva, deoarece echipa finlandeză a deblocat ceva hipnotizant cu o cinematografie expertă, un stil distinct și niște decoruri minunate care dau viață personajelor și locurilor captivante ale poveștii.

Alan Wake 2 întinde definiția a ceea ce înseamnă un joc video și devine o producție multimedia captivantă pe care puține studiouri ar îndrăzni să o încerce.

Dacă nu l-ai jucat încă dintr-un motiv anume, sper că te-am convins să-i dai o șansă pentru că eu cred că merită. 2023 e un an cu multe jocuri bune și o să-mi fie greu să-mi votez favoritul la finalul anului.

Alan Wake 2 este disponibil pe consolele Xbox și PS5 și pe PC. De menționat că nu există copii fizice ale jocului, acesta fiind disponibil doar în format digital.