Zephyrus G15 are un design minimalist, este un laptop compact și destul de subțire (20mm), cu unghiuri drepte și fără brizbriz-uri. Este un laptop de gamer serios, care poate trece și ca unul de business. Materialul de construcție este majoritar plastic, însă este unul de calitate, iar laptopul este robust. Mai puțin ecranul care se poate îndoi pe mijloc atunci când apeși cu degetul deoarece acesta este fixat de baza doar pe laterale. Nu ar trebui să fie o problemă în utilizarea obișnuită, însă e important de știut. Cele trei muchii ale ecranului sunt micuțe, însă cea de jos este destul de groasă la două degete.

Design & Display

Ca element distinctiv avem logo-ul ASUS ROG pe spatele capacului. Per total, G15 are un look cool, minimalist și este potrivit pentru cei care nu vor iluminare RGB, accente de culoare și alte lucruri în plus. Ce nu-mi place la G15 este faptul se văd amprentele pe capac.

La capitolul conectivitate laptopul Asus stă destul de bine. Pe partea stângă avem un port de încărcare, unul ethernet, unul HDMI, un USB 3.2 și un USB-C (cu DisplayPort 1.4 și suport alimentare), dar și o mufă de căști. Pe partea dreaptă mai avem alte două porturi USB 3.2. Mi-ar fi plăcut includerea unui cititor de carduri deoarece G15 se pretează și pentru editare foto/video.

După cum indică și numele, Asus Zephyrus G15 are un ecran IPS cu o diagonală de 15 inci, rezoluție Full HD și o rată de refresh de 144 Hz. Marginile subțiri fac posibilă încadrarea unui ecran de 15 inci într-un corp de 14, cu un raport de ecran/carcasă de 81%. Însă există și un compromis. Nu există o cameră web. În mod normal nu mi-ar fi păsat de așa ceva, dar pandemia a dovedit că există o nevoie și pentru camere web foarte proaste de pe laptop-uri. Deci cu G15 fie îți cumperi o cameră web, fie te limitezi la apeluri și conferințe audio.

Eu m-am jucat pe G15, dar am și editat clipuri video și poze. Și am fost mulțumit de experiență atât la gaming, cât și la muncă. Culorile sunt vii, contrastul este mare și nu am observat artefacte sau alte aberații de culoare. În schimb, mi-aș fi dorit ca panoul să fie puțin mai luminos ca vizibilitatea să fie mai bună atunci când lucrezi de afară.

Tastatura este una clasică de tip chiclet, cu un layout puțin modificat, ce are taste late și moi și te vei adapta ușor la ea. Iluminarea este monocrom. Nu am avut probleme nici la editarea de texte, dar nici în jocuri. G15 are butoane dedicate pentru funcții precum volum, microfon sau luminozitate. Ce nu mi-a plăcut la acest layout este faptul că tastele direcționale sunt prea mici și ar fi dificil să joci titluri de racing cu acest laptop. De asemenea, tasta shift din stânga (de lângă caps) este cam mică (pentru a face loc tastei \) și e posibil să apară apăsări accidentale.

Touchpad-ul este suficient de mare pentru orice nevoi de browsing sau de lucru pe care le-ai avea. Este precis, suprafața este plăcută la atingere și degetele alunecă bine, iar clickul este semi-rigid și are un sunet satisfăcător.

Performanță - Asus Zephyrus G15

Acum să trecem la specificații. Cum e cazul în rândul multor modele de laptop-uri, Zephyrus G15 este disponibil în mai multe variante.

La nivel de procesor există variante cu AMD Ryzen 9 4900HS și Ryzen 7 4800HS (adică cele mai noi și cele mai performante procesoare de la AMD pentru laptop-uri), memoria RAM poate ajunge până la 32 GB DDR4 3200 MHz, performanța în jocuri este asigurată fie de un Nvidia GTX 1660 Ti/ 1650 Ti sau Nvidia RTX 2060, iar spațiul de stocare este asigurat de un SSD NVMe de 512 GB sau de 1 TB.

Noi am avut varianta cu Ryzen 7 4800 HS, 16 GB RAM, SSD 512 GB și placă video Nvidia 1650 Ti. Este o configurație bună pentru gaming în 2020 și vei putea rula fără nicio problemă majoritatea jocurilor moderne. Întrebarea este la ce număr de FPS-uri se rulează jocurile, cât de mult se încălzește laptopul și cât de zgomotoase devin ventilatoarele.

Ca să văd cum se descurcă în gaming, am instalat câteva jocuri, iar rezultatele au fost bune, dar am rămas puțin dezamăgit. Am instalat Modern Warfare, Apex Legends, Valorant, Crucible, Ashes of Singularity și Assassin's Creed Odyssey. Ultimul nu a vrut să funcționeze, însă restul au obținut rezultate bune la setări grafice înalte (cel puțin 60 FPS), însă dezamăgirea vine din faptul că doar în Apex Legends și Valorant am reușit să ating 144 fps ca să mă pot bucura pe deplin de display-ul rapid de 144 Hz.

Modern Warfare a stat la 90 fps cu toate setările la minim, Crucible a jucat între 50 și 70 fps (între high și low, dar aici cred că e o problemă de optimizare), iar benchmark-ul Ashes of Singularity a înregistrat 36 fps pe setări high. (testele au fost făcute cu cele mai noi actualizări de drivere)

În același timp, laptop-ul a muncit din greu (și zgomotos) să păstreze temperatura scăzută. În general, temperatura procesorului stă la 90 de grade celsius în jocuri, la o frecvența a stat cam la 4,1 GHz. O situație cam fierbinte și nici nu am observat ca ventilatoarele să facă o diferență prea mare atunci când activezi diferitele profiluri (performance, full speed sau silent). Chiar și în timpul editării video temperatura procesorului este ridicată. Cât despre ventilatoare, acestea sunt destul de zgomotoase, ajungând la un 45-50 db la viteză maximă. Pentru editare video am observat că funcționează bine profilul silent: zgomotul e redus, însă nu și performanța.

Apropo de asta, am lucrat cu clipuri 4K în premiere pro, am adăugat efecte, tranziții, grafice și timeline-ul nu s-a poticnit deloc, iar timpul de export a fost și el unul destul de bun, în jur de 6 minute și 40 de secunde pentru un clip de 7 min și 30 de secunde (din 4K în Full HD).

În ceea ce privește autonomia, Zephyrus G15 se descurcă destul de bine. A rezistat aproape o zi de muncă de browsing, editare texte, a stat în jur de 5 ore idle în timp ce descărcam Modern Warfare și într-un alt test am obținut aproape 5 ore de video playback la luminozitate maximă. Deci probabil poți să storci 7-8 ore din el cu luminozitatea ecranului redusă și cu activități ce nu consumă multă energie precum editare de texte. Cele două difuzoare asigură un sunet destul de bun, cu destul de mult volum, însă nimic impresionant.

Asus Zephyrus G15 este un laptop cu un design care mie îmi place (chiar dacă este din plastic), este compact, ușor pentru clasa sa și mi-a făcut plăcere să lucrez pe el, însă designul compact face ca procesorul să ruleze cam fierbinte, ventilatoarele să devină cam zgomotoase. Performanța în gaming este una bună (cu varianta noastră), însă să nu te aștepți să atingi 144 fps în toate titlurile pe care le-ai vrea pentru a te bucura de ecranul rapid.

Drept urmare, dacă îți place cum arată și cât de portabil este laptop-ul atunci eu îți recomand să te uiți mai bine la versiunea cu placa video RTX 2060 deoarece ai șanse mai mari să beneficiezi de o rată de refresh mai mare în mai multe titluri. Altfel, dacă nu te interesează numărul de FPS-uri și vrei doar să te bucuri jocuri, Zephyrus G15 poate fi o opțiune.