Fitbit nu e doar o companie care produce gadgeturi conectate, cu toate că e un pionier în domeniu. Pe parcursul timpului, odată cu fiecare nou model lansat, s-a transformat într-o companie de wellness, una al cărei scop final este să folosească tehnologia pentru a oferi utilizatorilor un stil de viață mai sănătos, mai activ și mai conștient.

Fitbit Sense reprezintă încununarea acestor valori și e mai mult decât un simplu smartwatch, mai mult decât un fitness tracker. Dar să nu sărim așa de repede la concluzii. Să vorbim mai întâi despre cum arată Fitbit Sense.

Design

Cei de la Fitbit nu au pornit de la zero în designul Sense, iar ăsta este un lucru bun. Împrumută elemente de la modelele Versa anterioare, dar rotunjește și mai mult marginile pentru un aspect cu adevărat unic pe piața ceasurilor inteligente. Nu e nici pătrat, nici rotund, ci are o formă aparte care mie mi se pare greu de confundat. Nu e un device care vrea să semene cu un altul, e un device care vrea să îți stea cât mai bine pe încheietură și care să fie cât mai ușor de purtat 24/24, 7/7.

Rama este metalică, iar display-ul e acoperit cu o sticlă rezistentă la zgârieturi. Butonul fizic de pe modelele anterioare nu mai există, ci a fost înlocuit cu un buton capacitiv, integrat în carcasă, ce reacționează rapid la atingere.

Ceasul e rezistent la apă, deci îl poți lua fără niciun fel de grijă cu tine la bazin sau îl poți lăsa la mână la dușul post-antrenament.

Curelele se atașează în cel mai simplu mod cu putință. Fitbit a schimbat iar mecanismul de prindere, iar acum tot ce trebuie să faci pentru a schimba cureaua este să apeși un buton și va sări de pe ceas. Dezavantajul aici este că nu vei putea folosi curelele de la modelele anterioare de Versa, dar Fitbit a lansat curele noi, atrăgătoare ca să compenseze.

Compania și-a ascultat utilizatorii și a schimbat și încărcătorul. Noul charger este mic și se prinde magnetic de spatele ceasului. Mă bucură că s-a renunțat la clema de la modelele de Versa 1 și 2 și chiar și modelul Versa 3 va veni cu același charger ca și Fitbit Sense, un pas important în direcția potrivită.

Per total, Fitbit Sense nu încearcă să iasă tare în evidență. E discret și asta îl face ușor de purtat la ținuta de sală, dar și la cea de seară. E suficient de mic și de ușor încât să nu te incomodeze nici atunci când faci sport, nici atunci când dormi, iar acesta este un mare avantaj față de smartwatch-urile făcute să arate ca ceasuri clasice, de regulă destul de voluminoase sau de greoaie, și se potrivește bine atât pe încheieturile domnilor cât și pe cele ale doamnelor și domnișoarelor.

Display și sunet

Ecranul lui Fitbit Sense are o diagonală de 1.58 inch, rezoluție 336x336 și este de tip AMOLED. E un display bun, care își reglează automat luminozitatea în funcție de mediul în care te afli și care nu te obligă să-l acoperi atunci când ești în bătaia directă a razelor soarelui. Rezoluția e și ea bună pentru un display de această dimensiune și textul și pictogramele sunt afișate clar, la fel și animațiile din aplicația Fitbit Coach.

Navigarea prin meniuri și funcții o vei face prin intermediul lui și responsivitatea e decentă, dar sunt modele care reacționează mai rapid la atingeri. Display-ul, fiind de tip AMOLED, are și funcție Always On.

Fitbit Sense integrează și un difuzor și microfon, iar microfonul îl poți folosi pentru a înregistra mesaje vocale ce sunt ulterior transcrise, ca să răspunzi rapid la mailuri sau mesaje. În unele regiuni, Fitbit Sense te lasă să îți controlezi gadgeturile smarthome prin Amazon Alexa, dar Alexa nu funcționează deocamdată în România, deci nu vei putea folosi această funcție.

La Fitbit Sense poți lega și o pereche de căști bluetooth și poți descărca melodii din aplicația Spotify Premium de pe ceas pentru a-ți lăsa telefonul acasă când ieși la alergat.

Specificații, senzori, conectivitate și autonomie

Fitbit Sense vine cu 4GB spațiu de stocare din care circa 2,5GB sunt disponibili utilizatorilor pentru extra aplicații sau melodii. Alte specificații nu știm, pentru că Fitbit nu le-a făcut disponibile, dar experiența de utilizare, din punct de vedere al performanțelor, este aceeași ca în cazul Fitbitului Versa 2 de anul trecut. Meniurile mai agață uneori, dar nu suficient încât să fie deranjant și asta contează.

La capitolul conectivitate, Fitbit Sense stă mai mult decât bine. Vine cu Bluetooth, WiFi, GPS integrat, dar și cu NFC care poate fi folosit pentru a face plăți direct de la încheietură, prin Fitbit Pay. Eu am legat un card Revolut și e o funcționalitate pe care o folosesc foarte des.

În ceea ce privește senzorii, nu vei găsi smartwatch mai dotat pe piață. Fitbit Sense pur și simplu nu are rival. Vine cu senzor pentru puls care te monitorizează în permanență, cu un senzor Sp02, care măsoară saturația de oxigen din sânge, are senzor de altitudine, giroscop, senzor de temperatură dar și un senzor cu totul nou, menit să-ți măsoare nivelul de stres. În curând, Fitbit va permite și generarea de electrocardiograme, funcția urmând să fie făcută disponibilă luna aceasta.

Să le luăm pe rând. Cu cel de HR Fitbit ne-a obișnuit de mult timp - e folosit pentru a detecta automat când purtătorul face mișcare și pentru a monitoriza minutele cu activitate fizică intensă. Senzorul SpO2 poate fi accesat doar printr-un watchface făcut special și îți calculează media nivelului de oxigen din sânge de peste noapte, nu e un senzor pe care să îl poți accesa oricând vrei să vezi cât de bine oxigenat ești. Senzorul de temperatură îți măsoară fluctuațiile de temperatură pielii peste noapte și te poate ajuta să-ți dai seama dacă ți-a fost frig sau cald peste noapte sau dacă trebuie să-ți faci griji.

Senzorul EDA, cel pentru stres, funcționează într-un mod mai ciudățel - după ce accesezi aplicația din ceas, va trebui să stai cu palma peste ecran, nemișcat, timp de două minute. În acest timp, senzorul măsoară reacțiile pielii pentru a determina dacă ești stresat sau calm. În cazul în care ai numeroase de astfel de reacții EDA la finalul acestui test, poți intra în aplicația Relax pentru a te calma. Modul în care e gândit acest test mi se pare ingenios, cu toate că unii review-uri s-au declarat deranjați. Faptul că trebuie să stai nemișcat 2 minute, nefăcând nimic, te forțează cumva la introspecție și la calm și pe termen lung vei vedea funcția ca pe un moment de respiro care te ajută să te calmezi.

Aplicația Fitbit pentru smartphone e locul în care toate aceste date sunt strânse laolaltă. În primul rând, fiecare Fitbit Sense achiziționat vine cu un abonament la FItbit Premium de 6 luni care îți oferă funcții avansate de monitorizare, sfaturi de wellness și mindfulness, antrenamente video complexe, chiar și rețete pentru cei care vor diete gustoase și sănătoase. Odată cu Premium, Fitbit Sense devine tot ce ai putea avea nevoie de la un antrenor personal și chiar mai mult.

Revenind la aplicație, poți vedea detaliat cât de bine ai dormit (somn profund sau agitat, somn cu vise, de cât ori te-ai trezit). Apoi, după trei nopți de purtat Fitbit Sense la culcare, vei începe să ai acces la niște date și mai detaliate. Vei putea vedea fluctuația temperaturii, ritmul de respirație, variabilitatea ritmului cardiac, ritmul cardiac de repaus și saturația de oxigen. Fitbit te ajută să-ți faci o idee foarte completă asupra stării tale de sănătate, asupra calității somnului și te sfătuiește ce să faci pentru un somn mai bun și o viață mai lungă. E ceva ce nu vei vedea la acest nivel de detaliu pe niciun alt smartwatch de pe piață și e cel mai mare atuu al Fitbit Sense.

Un alt aspect important este funcția de ECG, adică de electrocardiogramă. Fitbit Sense te poate ajuta să depistezi problemele de inimă înainte ca acestea să-ți pună viața în pericol. Pentru asta, va trebui să descarci pe ceas aplicația ECG din appstore-ul Fitbit. Deschizi aplicația de pe ceas apoi, din secțiunea ”Descoperă” a aplicației de pe smartphone, vei merge la ”Evaluarea ritmului cardiac” și urmezi pașii. Trebuie doar să stai nemișcat 30 de secunde cu degetele pe colțurile ecranului telefonului și ți se va genera un raport în aceeași secțiune din ”Descoperă”. Pentru și mai multe detalii, poți solicita generarea unui raport pentru medicul de familie, pe care îl vei putea descărca din secțiunea ”Notificări” a aplicației de pe smartphone. Funcția de ECG este mai ușor de utilizat decât cea a altor dispozitive, care te forțează să stai în poziții ciudate, și te poate ajuta să depistezi AFib, adică ritmul cardiac neregulat care sporește riscul de atac de cord.

Desigur, în aplicația Fitbit îți poți înregistra mesele, consumul de apă, greutatea ideală și ceasul te va ajuta cu sfaturi și idei de antrenamente.

Pe Fitbit Sense poți instala și numeroase aplicații terțe (eu folosesc Philips Hue pentru a-mi controla becurile și am instalat și aplicație de Maps pe ceas). Ai la dispoziție o mulțime de fețe de ceas, iar una dintre ele îți reamintește să te speli pe mâini și te cronometrează pentru a te asigura că ai scăpat de viruși. Ce nu mi-a plăcut neapărat este noul buton capacitiv, care nu te ”simte” tot timpul când îl apeși, iar navigarea prin meniuri pe bază de swipe-uri poate deveni ușor confuză, în sensul în care trebuie să știi mereu din ce parte ai deschis un meniu ca să-l închizi trăgând din partea opusă.

O altă opțiune prin care Fitbit Sense se remarcă este că este disponibil complet în limba română, atât când vine vorba de aplicația de smartphone cât și de meniul ceasului. Asta se datorează echipei locale Fitbit România care are o contribuție majoră la dezvoltarea smartwatch-urilor și a ecosistemului Fitbit.

Legat de autonomie, lucrurile stau mult mai bine decât la majoritatea smartwatch-urilor de pe piață, chiar dacă Sense nu e cel mai rezistent. În condiții de folosire normală (notificări pornite, câte un test EDA pe zi, și cu funcția de ”raise to wake” activă), Fitbit Sense a ținut aproape 5 zile. Activarea funcției de Always on Display duce la o scădere mare a autonomiei, iar ceasul rezistă numai 2,5 zile (tot mai bine decât multe ceasuri).

Concluzie

Cu un preț de circa 1650 de lei, Fitbit Sense e competitiv. Aduce funcții cu adevărat unice, localizare 100% în limba română, o autonomie decentă și cea mai bună platformă de health&fitness la care poate spera un utilizator obișnuit. Iar cu funcția de electrocardiogramă, vei purta la mână un ceas care îți va putea salva, literalmente, viața. După cum ziceam și în titlu, Fitbit Sense nu e doar un smartwatch - e un stil de viață.