Honor Magic6 Lite vine în continuarea lui Magic5 Lite de anul trecut, un telefon cu rezultate foarte bune de vânzări. Ia câteva elemente bune de la flagship-urile Magic și are ca scop consolidarea imaginii brandului în fața clienților. Adică să nu te mai întrebi nici cine este Honor și nici dacă Honor e Huawei. La doi ani distanță de când Honor și-a făcut simțită prezența mai bine pe piață, pot să spun că brandul își crează o direcție proprie.

Cuvintele cheie de anul acesta pentru Magic6 Lite sunt rezistență crescută, autonomie, design, camere, dar și un preț competitiv. Iar primul lucru pe care-l vezi e că telefonul e frumos, așa că hai să vorbim despre acest lucru. Dar și cu un twist.

Design și rezistență

Magic6 Lite vine cu un display AMOLED de 6,78 inci cu margini curbate și cu rezoluție 1,5K, un ecran tradițional pentru terminalele Honor care au margini subțiri și colțuri rotunjite. Deși nu sunt un fan al display-urilor curbate în mod special, conferă eleganță și atrage publicul.

Cum ziceam, rezoluția de pe el este de 2652 x 1200 de pixeli, are 1,07 miliarde de culori și o luminozitate maximă în soare de 1.200 de niți. Deși nu am avut cele mai însorite zile, telefonul se vede foarte bine atunci când mergi pe stradă cu el.

De asemenea, rata de refresh este de 120 de Hz, un lucru ce devine deja standard pe majoritatea terminalelor de top, dacă nu vorbim de iPhone-uri, iar Honor aduce acest lucru în zona mai ieftină.

Înainte să întoarcem telefonul, Honor se laudă și cu feature-urile sale de protecție a ochilor. Realist, nimeni nu va putea să-ți zică după un review că acest lucru i-a schimbat viața, tocmai că e o tehnologie ce te ajută pe termen lung. Honor aduce o modulație la 1920 de Hz prin care ochii tăi sunt protejați de frecvențele ecranului și elimină fluctuațiile între luminozitatea ecranului și lumina ambientală văzută de ochi. Astfel, privirea ne este protejată.

De asemenea, Honor are Dynamic Dimming ce setează automat luminozitatea și colorizarea ecranului pentru a se adapta la lumina ambientală. Acest lucru duce la scăderea impactului luminii albastre a telefonului. Seara, Honor își schimbă culorile cu Circadian Night Display pentru a scădea din nou lumina albastră și a de a crește secreția de melatonină necesară unui somn de calitate.

Din păcate și eu sunt vinovat de acest păcat. Stau cu telefonul înainte să mă culc și acest lucru scade calitatea somnului. Datele Honor arată că funcțiile acestea cresc cu 20% nivelurile de la melatonină.

Dacă întoarci terminalul descoperi un design foarte elegant în 3 culori. Fie pe verde, fie pe negru, fie pe o piele vegană portocalie ce e inspirată de flagship-uri. Spatele e unul simetric, cu modulul camerei cu un cerc bine amplasatg în partea superioară, înconjurat de o textură zimțată aurie, ce aduce aminte de ceasurile elegante. Spatele e din plastic, dar se simte bine. Personal linia lui Magic de anul acesta îmi place mult, mai mult decât pe telefoanele cu cameră în partea stângă, așa cum a fost Honor 90.

Am zis de rezistență și la prima impresie telefonul îți dă impresia că e plăpând. Are doar 185 de grame și o grosime de 7,98 de milimetri. Dar Honor are pe acest terminal un display propriu, numit Ultra-Bounce Anti-Drop Display. Simplu spus - e un display care e rezistent, care are niște calități de elasticitate ce disipă șocul și care are inclusiv lipici pe sub el care îmbunătățește flexibilitatea.

Promisiunea Honor e că-l poți scăpa de la 1,5 metri și să nu se spargă. Fie că terminalul cade pe colțuri, direct pe ecran sau pe spate. Dar de obicei astea sunt promisiuni de marketing pe care ne e greu să le testăm. Pe canalele internaționale mai vezi teste de căzături, telefoane care sunt dezmembrate. La noi mai rar. Dar Honor ne-a zis simplu. Dați cu el de pământ. Vedeți ce se întâmplă.

Și noi am dat. Am mers pe acoperișul clădirii noastre și am dat cu telefonul de gresie de mai multe ori. Am folosit niște cuie cu capăt de plastic și le-am bătut. Apoi am dat cu display-ul de mânerul geamului termopan mai tare decât poate să vă arate clipul video. Pe gresie l-am scăpat de 3 ori, apoi pur și simplu l-am aruncat ca și cum ne-ar fi alunecat din mână. Telefonul avea o folie de protecție pe ecran.

Nu s-a spart, doar folia s-a zgâriat destul de superficial și am scos-o ulterior, pentru că nu mai era lipită bine. Dar acest test a fost făcut în a doua zi după ce am primit terminalul și l-am folosit de atunci. Dar ca să nu vă aruncați voi telefoanele. Colțurile terminalului sunt zgâriate, gresia a mâncat din cadrul de aluminiu. E absolut normal. Dar după ce l-am scăpat pe colț, faptul că nu trebuie să înlocuiesc display-ul e un lucru bun.

Performanțe tehnice și autonomie

Un mid range astăzi nu mai e un telefon de nefolosit. Este un terminal cumpărat de cei care vor calitate, design, vor să se joace. Un mid range astăzi nu mai e doar un compromis, ci poate fi inclusiv o demonstrație de educație financiară, adică să nu dai 5.000 de lei pe un telefon doar pentru statut și pe care nu-l folosești la nivelul potrivit.

Honor Magic6 Lite nu m-a dezamăgit. Are câteva mici compromisuri, dar nu exagerate.

Procesorul este un Snapdragon 6 Gen 1. Dacă te uiți la specificații, aici vei vedea că ai parte de un procesor mid range. El mai este disponibil pe alte telefoane cum ar fi Vivo Y77, Motorola Moto G Stylus, Nokia X200, Vivo V40 Lite. E un procesor pentru zona de mid range cu 5G care îți permite să ai o experiență bună și cu un consum al bateriei moderat.

Experiența mea cu telefonul a fost una bună, atât în navigație, cât și în jocuri. Am jucat PUBG și telefonul a fost setat la 60 de fps, iar titlul s-a comportat foarte bine, cu grafică bună și fără să sacadeze. Acesta este unul dintre titlurile optimizate pe Honor cu ajutorul Game Center, adică acea funcție care spune telefonului că te joci și optimizează puterea acestuia și elimină din notificări. Am încercat și un titlu neoptimizat, Rush Rally 3. Acesta își face singur optimizarea și a ajuns pe la 57-58 de fps. În titlu lucrurile sunt fluide, iar grafica e bună, inclusiv mișcarea mașinilor și mediul înconjurător.

Ai 256 de GB de stocare, 8 GB de RAM, dar posibilitatea de a extinde nevoile cu 8 GB de RAM turbo din capacitatea de stocare. Telefonul are și 5G, bineînțeles.

Ce mi-a atras atenția? Honor Magic6 Line are o baterie de 5.300 de miliamperi. Autonomia atunci când l-am folosit integral, cu un mix de WiFi și 5G, Netflix, YouTube și social media a fost de mai bine de o zi jumătate. Fără probleme e un telefon pe care să nu-l încarci noaptea. Are încărcare rapidă, dar doar la 35 de wați, niște compromisuri de mid range care trebuie făcute. Telefonul se încarcă până la 100% într-o oră și 20 de minute.

Software-ul este Magic OS bazat pe Android 13. Senzor de amprentă sub ecran, deblocare facială decentă în lumină potrivită. Softul e unul clasic pentru Honor deja, cred că singurul lucru ce nu-mi place la el e faptul că vine standard cu tastaturile SwiftKey de la Microsoft care nu e favorita mea, dar poți instala Gboard din Play Store și ai scăpat de asta. Altfel, doar ca să răspund la întreabrea clasică deja din comentarii. Honor are toate serviciile integrale Google, nu există nicio limitatare din punctul acesta de vedere. E ca oricare alt Android pe care l-ai folosit.

Cameră foto și video

Modulul camerei este format dintr-un setup triplu. Camera principală e de 108 megapixeli, avem o cameră ultra wide de 5 megapixeli și una de 2 megapixeli macro. Camera frontală e de 16 megapixeli. Cifrele nu zic mare lucru. În review-urile noastre anterioare am lăudat Magic5 Lite și Honor 90, iar Magic6 Lite continuă pe aceeași direcție - fotografii clare ziua, luminozitate crescută noaptea și cu ajutorul software-ului.

Camera principală poate să tragă și RAW, dar nu vei face asta. În schimb are un zoom optic de 3X care promite să păstreze calitatea imaginilor. Lucrurile stau bine la acest capitol chiar și în lumină scăzută, dar și dacă vrei să încadrezi o imagine mai bine.

Fotografiile din timpul zilei ies cu un nivel de detalii bun și cu o claritate mai ales pe zona de portret, unde blur-ul din spate este conturat bine în jurul chipului. În imaginile clasice, nivelul de detalii e bun și culorile sunt redate fără aberații.

De asemenea, Honor o joacă bine noaptea. Am făcut imagini în lumină foarte scăzută noaptea și Honor a reușit din software să recreeze lumina bine, culorile și să aducă o calitate excelentă. E un telefon pentru social media, cu imagini care pot fi reușite. Evident, privite în detaliu vei observa unde a intervenit software-ul, dar calitatea în lumină scăzută e foarte bună dacă vrei să fii artist pe Instagram.

Ultra Wide e unul dintre modurile mele favorite pe telefoane. Culorile sunt competitive cu camera principală, nivelul de aberații din colțurile imaginilor este mic, vizibil doar dacă faci un zoom puternic acolo.

Camera frontală de selfie îmi place pentru că redă culorile bine, nu exagerează cu inteligența artificială și funcțiile de Beauty, chiar și atunci când acestea sunt pornite. Portretele ies cu un nivel de blur foarte bun, chiar și în lumină scăzută.

Cred că nivelul camerelor de pe mid range-uri de 300 de euro a ajuns la rezultate excelente, mai ales dacă vrei să folosești acest terminal pentru social media. Ai nevoie de claritate în lumină scăzută, de inteligență artificială care să te ajute și când ești cu spatele la soare, dar și de folosirea unor moduri de ultra wide sau de macro pentru poze cu mâncare. Nu compara cu modelele scumpe, ci cu faptul că majoritatea pozelor de pe acest terminal vor ajunge în cele din urmă în social media unde vor fi măcelărite de algoritmii de compresie. Așadar, ai strictul necesar, iar acesta e influențat de modul de funcționare al utilizatorilor.

Preț și disponibilitate

Honor Magic6 Lite e disponibil pe piața din România de pe 15 ianuarie la un preț de 1.800 de lei în varianta cu 256 GB stocare și 8 GB RAM. E o categorie foarte interesantă aceasta, pentru că e cea a mid range-ului cu preț mic și caracteristici bune. Peste ea mai vin acele telefoane care sunt pe la 2.500 de lei, aproape 3.000 de lei pe care tot la mid range le încadrăm, dar oamenii vor din ce în ce mai mult ori flagship-uri, ori telefoane sub 2.000 de lei.

Pe lângă Magic6 Lite în această categorie de preț vei găsi ca un rival imediat Samsung Galaxy A54, dar și Honor 90 de la companie, dar care a fost lansat la jumătatea anului trecut. Te mai poți uita și la Motorola Edge 40 Neo sau la OPPO A98. Ce îl separă pe Magic6 Lite de competitori e designul, faptul că are o autonomie excelentă și acea rezistență a ecranului pe care se bazează producătorul anul acesta.

Din punctul meu de vedere e una dintre cele mai solide alegeri mid range și o propunere foarte curajoasă pentru 2024 din partea Honor care vine înaintea lansării locale a fratelui mai mare, Honor Magic6 Pro.

Concluzii

Ce rămâne după acest review? Magic6 Lite e pentru tine dacă vrei un telefon care arată bine, care are software stabil, rezistență la căzături și o cameră care să te ajute pe Instagram sau TikTok. Are un cost foarte bun și diferențele față de un flagship încep să se vadă discret.

Îmi place direcția de design luată de Honor cu Magic, chiar dacă ecranul curbat nu este favoritul meu din postura de utilizator. Dar știi ce nu e telefonul acesta? Nu e un telefon cu care să te rușinezi vreodată. Niciun terminal nu, realist vorbind, dar dacă te gândești ce vor zice colegii tăi cu telefoane de 6.000 de lei de tine, află că nu-și vor da seama. Detaliile sunt minime.

Magic6 Lite are un design mai bun decât Honor 90 din punctul meu de vedere și va fi unul din competitorii solizi de pe piața de mid range-uri.