Cum am menționat și în articolul unde anunțam lansarea produsului, Sonos Beam 2 nu este foarte diferit față de originalul, nici ca aspect, nici ca specificații tehnice. Să începem cu ascpectul.

Are aceleași dimensiuni ca generația 1, deci vorbim de un produs cu o lungime de 65 de centimetri, o lățime de 10 cm și o înălțime de 7 centimentri și cântărește 2,8 kilograme. Mic, compact și puternic (dar despre asta mai jos).

Ce s-a schimbat este grilajul, de data aceasta din policarbonat, nu din material textil, ce se asemănă cu cel de pe Sonos Arc (soundbarul premium al companiei - review aici). Acel material textil îi dădea produsului un aer vintage, însă prefer acest grilaj din policarbonat deoarece este mai rezistent și nu prea există riscul să se deterioreze.

Acesta poate fi amplasat pe o comodă în fața televizorului și fiind atât de compact nu o să blocheze ecranul în partea de jos. De asemenea, acesta poate fi amplasat în perete. Spre deosebire de versiunea anterioară, noul Beam are un cablu HDMI eARC inclus în cutie pentru control facil al sunetului, un cablu de încărcare și un adaptor de cablu optic. Pe spate avem și un port ethernet pentru conectarea la internet prin cablu.

Despre modularitatea sistemului, conectivitatea prin Wi-Fi nu o să mai vorbesc în acest review deoarece am făcut-o în alte dăți și dacă sunteți curioși cum funcționează puteți citi aici.

La fel ca și la versiunea anterioară, avem butoane capacitive deasupra două pentru volum, unul pentru play/stop și soundbar-ul are și un buton de microfon pentru Alexa sau asistentul Google. Da, acesta este și un smart speaker și poți pune pe el asistentul Amazon sau al Google, însă pentru a le utiliza astfel în România trebuie să schimbi țara în contul Sonos. Altfel îți va spune că asistentul vocal nu este disponibil la noi în țară.

Sonos Beam cu Dolby Atmos

Dolby Atmos (pentru sunet) și Dolby Vision (pentru imagine) au devenit standarde importante pentru mulți cinefili, iar eu știu că atunci când îmi aleg produsele aș vrea să văd această certificare. De ce? Pentru că experiența de entertainment este mai bună atunci când ai un HDR bun și un sunet surround.

Marea noutate de pe acest model este faptul că are suport pentru Dolby Atmos și pentru a face asta, Beam gen 2 a fost dotat cu un procesor cu 40% mai performant. Era necesar pentru că acesta va procesa toate metadatele acestui format de sunet și îl redă în mod virtual, astfel încât să simți că te afli în mijlocul acțiunii. Beam (gen 2) se folosește de virtualizare pentru a reda sunet Dolby Atmos, acesta nefiind dotat cu difuzoare care să emită sunetul în sus. Procesorul și software-ul vor face în așa fel, încât privitorul să aibă impresia că sunetul trece pe deasupra capului.

Nu este singurul model care face asta, ci multe soundbar-uri oferă Dolby Atmos virtual. Este o experiență bună și vei simți diferența față de un sistem clasic stereo, mai ales dacă treci de la difuzoarele televizorului, însă nu la fel ca un sistem audio cu difuzoare dedicate pentru propagarea sunetului în sus, cum este Sonos Arc.

Dar această comparație nu este neapărat relevantă, diferența de preț dintre cele două produse fiind mare. Am urmărit filme, am ascultat muzică atât de la televizor, cât și pe Wi-Fi și experiența a fost una foarte bună. Sunetul este de calitate, bogat și cu mult bass (poate chiar prea mult în unele situații, însă poți să-l reglezi în aplicație).

La fel ca și la versiunea 1, Sonos Beam gen 2 are patru woofers full range pentru a acoperi întreaga gamă de sunete și un tweeter pentru voci. Tot la interior găsim și radiatoare pasive ce plimbă aerul și adaugă o căldură plăcută sunetului. Acest soundbar umple cu ușurință chiar și sufrageriile mai mari dintr-o locuință. Și, cum era de așteptat, nici la volum maxim nu am auzit distorsiuni ale sunetului.

Pentru a face vizionarea filmelor mai plăcută, Sonos Beam vine cu funcționalitățile night mode și speech enhancement, primul mod reduce zgomotele puternice, fără a afecta vocile, iar al doilea mod crește claritatea vocilor oamenilor pentru o experiență mai bună, fără să fii nevoit să crești volumul. Muzica se aude bine, clar, are suficient de mult bass și echipamentul este suficient de performant să redea sunetul pe întregul palier de frecvențe.

Într-un final, am fost impresionat de calitatea de construcție și de calitatea sunetului, de modularitatea sistemului, însă nu și de prețul ridicat. La fel ca și la prima iterație apreciez aceleași lucruri, dar și adăugarea suportului pentru Dolby Atmos, însă prețul nu a scăzut, chiar a crescut.

Deci, dacă ai un Sonos Beam generația 1 și funcționează bine atunci nu prea ai motive să treci la acest nou model. Dacă ai un sistem audio mai vechi și vrei un soundbar smart pentru filme, jocuri și muzică atunci Sonos Beam este o alegere excelentă. Mai mult apoi este foarte probabil să vrei să investești în ecosistem și poate cumperi un tablou Sonos Ikea (review aici) pentru dormitor sau o boxă portabilă Roam (review aici) pentru ieșirile în natură sau Sonos One SL pentru bucătărie și așa mai departe.

Sonos Beam (gen 2) va fi disponibil din octombrie pentru 2500 de lei și va înlocui Sonos Beam (gen 1).