Tenda W18E e un router profesional. Nu e un dispozitiv pe care să ți-l montezi pe rețeaua de acasă, decât dacă ești un power-user cu niște nevoi destul de atipice. E un router creat special pentru nevoile unei firme de dimensiuni mici sau medii în care numărul de utilizatori e ridicat, iar fiabilitatea rețelei trebuie să fie mare.

Design

Tenda W18E se remarcă din prima în ceea ce privește designul. Nu pentru că ar avea linii futuriste sau cine știe ce beculețe, ci tocmai pentru că este un dispozitiv sobru, dar construit să reziste cât mai mult. E făcut din metal, nu din plastic, lucru care asigură nu doar durabilitate, ci și o disipare a căldurii mai eficientă.

Are patru antene mari, patru porturi WAN/LAN (aici clarificăm imediat), un port de alimentare, și poate fi montat cu ușurință pe un perete. E făcut să nu atragă atenția, ci să își facă treaba bine.

Specificații

Tenda W18E e un router cu specificații bune. Funcționează pe benzile de 2,4Ghz și 5Ghz (dual band) oferind viteze de descărcare de 300, respectiv 867Mbps. Routerul suportă până la 50 de conexiuni simultane prin WiFi, deci putem vorbi despre un birou cu peste 20 de angajați care au și computerele și smartphone-urile conectate. Prin LAN, routerul poate susține până la 80 de conexiuni prin fir.

Are o memorie RAM de 128MB și o memorie flash de 8MB, iar acoperirea promisă este de circa 300 de metri în spațiu deschis.

Totuși, cel mai interesant aspect la routerul Tenda W18E este faptul că poate accepta trei conexiuni de la provideri diferiți, pentru a asigura fiabilitate maximă. Mai exact, pe lângă portul WAN dedicat mai există și încă 2 porturi LAN/WAN care pot accepta conexiuni de internet, însemnând că poți avea o rețea cu două redundanțe - dacă un provider întâmpină probleme, routerul va muta automat semnalul pe altă conexiune disponibilă. De asemenea, routerul poate face o mediere între două conexiuni WAN, mărind astfel banda disponibilă angajaților.

Funcții speciale

Pe lângă cele deja menționate mai sus, Tenda W18E vine și cu o funcție de gestiune inteligentă a benzii. De exemplu, utilizatorii care folosesc conexiunea de sarcini mai complexe (să spunem upload/download de fișiere mari) vor fi prioritizați, conexiunea celor care doar verifică emailul fiind limitată.

Mai mult, dacă ai trei conexiuni de la trei provideri, poți realiza rețele separate pentru fiecare în parte - de exemplu, poți lăsa o rețea pentru vizitatori, una pentru departamentul IT, unul pentru restul angajaților. Ai opțiunea de a-i întâmpina pe cei care vor să se logheze cu o pagină creată special pentru credențiale (Captive portal), lucruri utile în baruri și cafenele, de exemplu.

Există și funcții pentru rețele ascunse (cu SSID care nu este vizibil), iar controlul se face prin accesarea IP-ului prin conectarea la rețeaua inițială înscrisă pe router și apoi accesarea 192.168.0.1 sau tendawifi.com. La setarea inițială se va cere definirea user și parolă pentru accesul la interfața de administrator, dar și pentru rețeaua WiFi. Din interfață poți seta lățimile de bandă alocate oricărei rețele și ai fel de fel de setări de securitate.

Iar pentru contextul actual, când majoritatea dintre noi lucrăm acasă, Tenda W18E suportă diferite protocoale ale VPN-ului, cum ar fi : IPsec, PPTP, și L2TP. Acest lucru este foarte util când vorbim despre accesarea conținutului sensibil de la distanță, iar funcția va fi apreciată de administratorii IT din companii.

Concluzie

Cu un preț de circa 170 de lei la reducere la Altex, routerul Tenda W18E reprezintă o investiție minoră cu un impact major. Dacă în firma ta încă folosești un router tradițional destinat utilizatorilor de acasă, poate ar trebui să iei în considerare acest device. Clar nu e un dispozitiv pentru toată lumea, însă dacă îți dorești un router capabil să susțină concomitent trei provideri diferiți, probabil nu găsești ceva mai ieftin și mai fiabil pe piață.