Am mai zis-o. Ne place și nouă să testăm cele mai scumpe și inovatoare dispozitive. Vă place și vouă să le vedeți, să comentați. Dar știți ce? Majoritatea dintre noi nu le vom cumpăra niciodată. Fie că nu avem bani, fie că nu vrem să dăm 6.000 de lei pe un telefon, fie că ne dăm seama că sunt altele care fac același lucru la un preț mai mic. Așa că azi coborâm la firul ierbii. Redmi Note 13 a trecut prin studio pe la noi. L-am folosit. Am aflat ce poate.

Știi care e chestia? Uneori când testezi flagship-uri uiți să te raportezi la telefoane mai ieftine. Te deranjează că ecranul nu e la fel de rapid, că meniurile nu sunt la fel de fluide, că vezi doamne camera nu e bună.

Majoritatea oamenilor însă vor dori ceva pe care să dea maximum 1.500 de lei, să arate bine, să aibă un ecran măricel și luminos. Nu vor fi la fel de grăbiți ca mine și ca tine, e ok că Facebook nu se deschide instantaneu în câteva milisecunde. Vor folosi camera ca să facă poze la mâncare, la familie, la flori, în vacanțe. Și uneori acești oameni, pasionați de poze simple, le vor revedea cel mai des. Le vor arăta rudelor, le vor trimite mai departe prietenilor pe WhatsApp. În schimb noi, cei care vor căuta ultimii megapixeli, AI-ul cel mai bun, vom posta poate o poză pe Instagram, dacă facem conținut profesionist, vom filma lucruri cu telefonul în loc de cameră și vom uita de 9.750 de imagini din galeria noastră foto. Așa că uneori plăcerea tehnologiei nu ține de bani.

De ce? Pentru că dacă pui cap la cap Redmi Note 12 cu Redmi Note 13 vei găsi același procesor, același ecran, aceeași stocare, aceeași baterie. Designul e puțin modificat și ai o cameră diferită. Merită? Să vedem.

Design Redmi Note 13

Telefonul vine cu un design tradițional care seamănă cu cel de anul trecut, doar că marginile sunt mai subțiri și modulele camerelor sunt un pic mai mari. Dar multe dintre cele auzite vor fi ca în 2023.

Nici ecranul nu a fost schimbat față de anul trecut. 6,67 inci AMOLED, rată de refresh de până la 120 de Hz, dar nu variabilă, ci selectabilă - ori 60, ori 120, rezoluție 2400 pe 1080 de pixeli și luminozitate maximă la 1.800 de niți. Ca la mai multe terminale Xiaomi, telefonul vine cu PWM Dimming care protejează ochii de frecvențele ecranului. Dacă pe un dispozitiv de top cum ar fi Xiaomi 13 ai dimming la 1920 de Hz, aici vorbit de 960 de Hz.

Ecranul e unul de calitate, marginile sunt mici, doar în partea inferioară ai o bandă neagră mai pronunțată. Cred că la telefoanele din această categorie ecranele au devenit lucrurile constante. Adică ai ecrane rapide, mari, culori excelente. Și orice e sub nivelul acesta de la Redmi Note 13 mi se pare neacceptabil.

Pe spate telefonul are o sticlă neagră lucioasă în varianta aceasta pe care am testat-o eu și adună amprente multe, dar terminalul vine în pachet și cu o husă de silicon negru care mi-a plăcut, pentru că păstrează filosofia telefonului și nu e una din aceea de silicon transparent care se face galbenă rapid. În stânga sus ai cele două camere principale, iar a treia cameră și blițul sunt simetrice, un amănunt de design care mi-a plăcut. Per total, liniile de design seamănă cu telefoanele moderne de azi - iPhone, Samsung S24, cu margini plate și colțuri rotunjite.

Per total, nu ai ce să te plângi aici. E un terminal la fel de frumos ca anul trecut. E un frumos al banalului, dar acest lucru nu e rău. Telefoanele arată cam la fel, dar oamenii nu vor să iasă din tipare prea mult, ci să aibă ceva care arată ca un flagship fără să coste ca unul.

Performanțe tehnice

Redmi Note 13 sosește anul acesta cu procesorul Snapdragon 685 la 6 nanometri, varianta pe care am avut-o eu la test a avut 8 GB de RAM și 256 GB stocare, dar mai sunt unele de 128 de GB stocare și variațiuni de 6 sau 8 giga RAM.

Dacă ți se pare familiar ceea ce-ți zic eu, află că nu este review-ul din 2023 și acesta nu este Redmi Note 12. Dar pe acest terminal avem exact același procesor pe care-l găsești și pe generația anterioară. Stocarea și memoria internă au rămas la fel.

Nici în cazul bateriei lucrurile nu s-au schimbat față de anul trecut. 5.000 de miliamperi oră și încărcare rapidă la 33 de wați. Din punctul acesta de vedere, lucrurile nu trebuiau să fie diferite, pentru că avem un terminal rezonabil din punctul acesta de vedere. Am înregistrat 45 de minute de la 10% la 85%, iar autonomia bateriei în regim full 5G este de aproximativ 10 ore, iar pe o folosire mixtă cu WiFi telefonul duce o zi jumătate, fără să fie încărcat peste noapte.

Ai speaker dual, Dolby Atmos și mufă de căști, pe lângă mufa de încărcare USB-C.

Un amănunt important în gama această extrem de diversă de Redmi Note care poate să provoace confuzie e că ce am testat eu e varianta cu 4G. Mai există același telefon, dar cu 5G, pe lângă cele care sunt Pro și Pro+.

Sistemul de operare este un skin MIUI 14 pe care-l cunoaștem de pe alte dispozitive Xiaomi, într-o temă mai jucăușă și colorată acum, bazat pe Android 13.

Cum s-a comportat? Procesorul acesta trebuie tratat ca unul de 1.200 de lei. Poți să folosești terminalul bine? Fără îndoială. Nu am avut mari probleme. Simți un lag atunci când închizi aplicațiile și când treci de la una la alta, dar fără să te încurce prea mult. E normal pentru nivelul acesta. Important e că telefonul nu se blochează, nu are freeze, ci doar e pur și simplu mai lent, dar folosibil.

Jocuri? Acest lucru va fi important. Așa că m-am dus pe un PUBG Mobile. Primul lucru pe care trebuie să ți-l spun e că va funcționa, doar că partea de download va dura un pic mai mult, dat fiind că are 4G și nu este atât de rapid. Așadar prima deschidere a jocului va fi mai dificilă un pic că va trebui să aștepți după update-uri și compilarea resurselor jocului. Dar treci și peste asta, că doar vei folosi acest terminal vreme de 3 ani.

Odată intrat în joc vei avea parte de o experiență foarte corectă, nivelul de detalii ale designului sunt un pic mai reduse față de terminalele mai scumpe, dar jocul funcționează fără lag, fără niciun stutter, iar responsivitatea ecranului este foarte bună.

Camere foto

La camere schimbările sunt minore față de anul trecut. Camera principală a fost upgradată, un modul de 108 megapixeli reprezintă epicentrul în 2024, apoi mai avem o cameră ultra wide de 8 megapixeli și una macro de 2 megapixeli. Camera de selfie a fost schimbată și ea, a trecut de la 13 la 16 megapixeli față de anul trecut.

La ce este bun telefonul acesta? La peisaje e impecabil, redarea culorilor e excelentă și calitatea imaginilor în lumină scăzută e impresionantă, pentru că reușește să atragă lumina de unde nu este. Pentru fotografie urbană de zi cu zi, pentru portrete are un blur de calitate și fără aberații. De asemenea, împrumută moduri creative de la frații săi mai mari de la Xiaomi, cum ar fi modul alb-negru, care mi se pare că scoate niște rezultate artistice excelente.

Ai moduri naturale, zoom 2x și 3x, dar și un mod ultra wide. De asemenea, ai ceea ce nu cred că e important pentru o persoană care dă 1.200 de lei pe un telefon. Aici e schimbarea la camere. Modul de 108 de megapixeli. Da, poți să faci o imagine de această dimensiune, iar apoi să folosești funcțiile de crop pentru a scoate cadrul dorit. Recunosc că această funcție nu am folosit-o și pe telefoane mai scumpe, cu atât mai mult pe Redmi Note 13. Nu pentru că nu scoate imagini de calitate pe care poți să faci crop, ci pentru că foarte puțini oameni vor face acest efort. Pentru un terminal ca Redmi Note 13, introducerea acestei camere față de cea de anul trecut mi se pare destul de inutilă. Aproape pe principiul - asta am avut pe stoc de la alte terminale mai scumpe și asta am folosit.

Așadar, nimic de reproșat la Redmi Note 13 pe camere. Poți să faci poze cu familia, cu bebelușul, cu animalul, în vacanțe sau chiar noaptea în oraș. Va duce în mod foarte corect orice imagine de social media, dar mă deranjează că sunt adăugate funcții sau hardware-uri de care nu ai nevoie.

Preț și disponibilitate

Telefonul acesta costă 1.200 de lei, varianta de stocare de 128 de GB și 6 GB RAM începe de la 1.100 de lei. Dacă vrei varianta cu 5G aceea costă 1.400, respectiv 1.600 de lei.

În categoria sa de preț poți găsi un Motorola Moto G54 Power cu baterie de 6.000 de miliamperi, dar cu procesorul Mediatek Dimensity 7020, însă cu 5G. Sau OnePlus Nord CE 3 Lite care costă 1.100 de lei și are 5G. Poate chiar Samsung Galaxy M34.

Totuși, știi ce mai găsești pe piață? La 940 de lei, cu 8 GB de RAM și 256 GB de stocare găsești un telefon mai scump decât modelul entry level de la Note 13. Se numește Redmi Note 12. Și atât timp cât încă mai e pe piață și-n stocuri, e adversarul cel mai dur al lui 13. E războiul fratricid.

Concluzii

Din punctul meu de vedere, Redmi Note 13 în varianta aceasta pe care am testat-o eu e un pic ciudat. Și nu pentru că vai e un telefon entry level. Ci pentru că deși 5G-ul nu e senzațional în România, vitezele de transfer pe acesta au fost mai mici și nu vrei 4G în 2024. De asemenea, există variante pe piață foarte competitive, e o piață cu bătaie mare.

Ce i-aș da lui Redmi Note 13, dar aici nu e nicio schimbare față de ediția de anul trecut cu adevărat, e că designul e mai plăcut ca la celelalte dispozitive. Marginile subțiri, feel-ul general al telefonului și încărcarea rapidă sunt opțiuni solide. Nu sunt fanul skinului de pe Android 13 de pe el și aș fi vrut un upgrade minim de procesor față de anul trecut.

Așadar, nu am o concluzie clară, doar că am avut un deja vu atunci când am testat acest telefon.