Mai multe instituții publice și ONG-uri din Europa au fost țintele unui grup de hackeri. Atacul a avut loc la sfârșitul anului trecut, prin intermediul unor campanii de phishing, scopul cărora era să fie furate acreditările angajaților și livrate programe malware, se arată într-un comunicat emis de Microsoft.

Potrivit companiei, atacurile au avut ca țintă angajați ai Consiliului German pentru Relații Externe și ai birourilor europene ale Institutului Aspen și Fondului german Marshall. Hackerii se foloseau de site-uri malițioase și email-uri false care păreau legitime. Potrivit publicației Axios, cei de la Microsoft sunt convinși că multe dintre tentative au venit de la un grup de spionaj, Fancy Bear, atribuit Rusiei. Este vorba despre aceeași hackeri care au dezvoltat un instrument cu ajutorul căruia pot accesa informații sensibile fără a fi detectați.

În comunicatul Microsoft se arată că atacurile au vizat 104 conturi aparținând angajaților unor organizații din Belgia, Franța, Germania, Polonia, România și Serbia, lucru confirmat și de către un purtător de cuvânt al Consiliului German pentru Relații Externe.

În contextul alegerilor europarlamentare din acest an, compania pune la dispoziție gratuit serviciul său de securitate cibernetică Microsoft AccountGuard pentru 12 piețe din Europa, oferit candidațior politici, partidelor și birourilor electorale.