Lasă-ne comentarii pe Facebook, aici pe site sau pe YouTube, pentru a face lista de cele mai importante dileme pe care le aveți ca Ana-Maria Udriște să poată răspunde. Ana este avocat și fondatoare a startup-urilor Avocatoo și Jurio. A fost trainer la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life și speaker la evenimente TedX. De asemenea, este și mentor la Innovation Labs.

Pe Ana o poți găsi aici, pe LinkedIn.

Vom publica un video cu sfaturi juridice în fiecare miercuri.

După inițierea unei afaceri, apare problema legată de ponderea pe care trebuie să o aibă fiecare asociat. În cadrul unui SRL, de exemplu, vorbim despre o dublă majoritate care înseamnă, pe de o parte, o majoritate de capital și de pondere, iar pe de altă parte, o majoritate a persoanelor.

În același timp, pe lângă ponderea pe care o are un asociat sau un investitor într-o firmă, el trebuie să găsească modalități prin care se poate proteja, cel mai des întâlnite fiind clauzele. Aici vorbim despre clauzele de unanimitate și de majoritate crescută. Legea noastră vorbește de 50+1, dar poate fi derogată în alte ponderi.

Este important de înțeles că ponderile nu sunt cele mai importante, pentru că nu garantează majoritarului putere de decizie.

Nu este recomandat să se meargă pe unanimitate, pentru că, în situația în care apar diferențe de viziune și nu poate fi luată o decizie, singura variantă rămâne închiderea afacerii.

Mecanismele de protejare ale asociaților sunt foarte importante mai ales la etapele din parcursul unui business, dar trebuie stabilite de la bun început.

Cum se definește, mai exact, majoritatea de capital și cum trebuie să fie implementate mecanismele de protejare, aflați de la Ana-Maria Udriște, fondator Avocatoo, în noua serie de sfaturi juridice video.