La alegerile prezidențiale de săptămâna trecută, din Sierra Leone, a fost folosită tehnologia blockchain pentru a verifica rezultatele votării. Procesul a fost supravegheat de către compania elvețiană Agora. Totuși, noua tehnologie nu a fost utilizată pe tot întregul țării, ci s-a limitat la cele mai populate regiuni.

După închiderea secțiilor de votare, circa 400.000 de buletine de vot au fost introduse manual în sistemul blockchain, de către 280 de observatori acreditați din tot atâtea locații. Prin utilizarea acestei tehnologii, Agora vrea să susțină democrația și speră să asigure transparență în alegerile electorale.

Fiecare buletin de vot era stocat pe o rețea de blockchain accesibilă doar oficialilor responsabili de supravegherea procesului electoral. Această metodă reduce șansele ca buletinele de vot validate în blockchain să fie falsificate.

„Cred cu tărie că aceste alegeri sunt începutul unei mișcări mult mai mari de votare în blockchain”, a declarat Leonardo Gammar, CEO al Agora, pentru CoinDesk și citat de Business Insider. Tot el a mai spus că Agora poartă discuții și cu alte țări pentru a folosi această tehnologie în alegeri.

Unele voci consideră că această metodă nu va reuși să elimine frauda electorală în totalitate, ci doar va reduce numărul persoanelor cu acces la înregistrări. Chiar și așa, este interesant să urmărim cum tehnologia își găsește utilitate pentru problemele din lumea reală.

În același timp, publicația bitcoinist.com menționează că alegerile din Sierra Leona nu reprezintă un eveniment istoric în ceea ce privește folosirea tehnologiei blockchain în sine. Moscova utilizează tehnologia ca parte a sistemului Active Citizen, în care locuitorii pot vota problemele din oraș (dar nu și candidați politici), iar în Brazilia li se permite cetățenilor să semneze și să verifice cu ușurință petițiile populare.