O mașină inteligentă astăzi înseamnă una care nu-ți ia toți banii din buzunar, una care te lasă să te bucuri de plăcerea șofatului, dar care-ți conferă și siguranță. Atât în oraș, cât și la drum lung. Nouă ne plac lucrurile care integrează tehnologia.

Păstrează distanța automat

Noul Mercedes Clasa A poate menține distanța între automobile chiar și la 200 de km/h și împrumută din caracteristicile mașinilor premium, din clasa superioară. Ai în jurul tău un set de senzori radar și o cameră stereo 3D pentru a păstra distanța față de mașinile din jur.

Am apreciat faptul că sistemul poate fi setat, de la relaxat la foarte sensibil. Mașina poate frâna în situații de urgență până la o viteză de 210 km/h. De exemplu, dacă cineva pune o frână bruscă în fața ta, tu nu ai timp să reacționezi, mașina realizează asta și dă un semnal acustic, iar ulterior frânează singură dacă simte pericolul.

Am încercat să forțăm mașina să frâneze automat, dar oricât de mult ne-am chinuit, eram mereu în control și nu a intervenit fără motiv.

Frânare asistată de senzori

Frânarea automată e asistată de senzori și la schimbarea benzii. De exemplu, dacă simte că treci peste banda continuă, mașina crede că ai adormit sau nu ești atent, așa că frânează automat. De asemenea, dacă iei mâinile de pe volan, ea încearcă să mențină banda, dar dacă nu te întorci în control, trage singură pe dreapta și se pune pe luminiile de avarii.

Pentru menținerea distanței ai asistentul Distronic. Într-un ambuteiaj, mașina pleacă singură de pe loc dacă nu a staționat mai mult de 30 de secunde. De asemenea, dacă identifică o curbă în față, reduce singură viteza de rulaj. Iar pe oglinda retrovizoare, ai un asistent de unghi mort, pentru a nu rata mașinile care ar putea trece pe lângă tine.

Am testat sistemele și le-am detaliat în video-ul de mai jos.