Grigore Prepeliță a învățat programare pe cont propriu. Apoi, după ce a făcut asta, a vrut să le arate și altora că programarea nu e așa complicată pe cât pare. “Mi-am dat seama că-n România există puține programe care ar putea ajuta oamenii să învețe programare și să obțină toate abilitățile și cunoștințele necesare. Așa că am decis să încep afacerea cu partenerul meu, concentrându-ne în primul rând pe crearea de programe educaționale”, spune Prepeliță.
SkillBrain a luat naștere în octombrie 2021, iar din august 2022 Grigore este CEO al platformei. Aceasta oferă cursuri de front-end developer, QA, QA Engineer, Web Designer și posibilitatea de internship-uri în domeniul IT. E o piață complicată, sunt multe platforme de cursuri, iar unele chiar promit angajarea în companii. Asta în condițiile în care piața de IT din România are un deficit de specialiști, în timp ce nevoia firmelor e mare. Dar despre asta am discutat pe larg cu Grigore pentru start-up.ro.
O cerere imensă pe piață
“Orice cercetare arată că piața IT va continua să crească în deceniile următoare, creând o nevoie permanentă de profesioniști calificați. Această tendință este inevitabilă. Doar în România există o lipsă de 10.000 de lucrători în sectorul IT”, spune Grigore Prepeliță, cofondatorul SkillBrain.
Dincolo de acest lucru, el consideră că tehnologia schimbă meseriile și că lumea se va orienta în timp spre educație tehnică.
“Putem rezista acestor schimbări sau pur și simplu le putem accepta prin dobândirea unei înțelegeri măcar de bază. Un alt fapt este că peste 50% dintre profesii bine plătite necesită acum un anumit nivel de cunoștințe în IT”, mai spune acesta.
Dincolo de cerere, ceea ce l-a împins pe Grigore să deschidă o platformă de cursuri este, după cum spune chiar el, calitatea programelor de educație și formare disponibile.
“Am examinat ceea ce este disponibil pe piață și am constatat că o mare parte dintre ele nu se concentrează pe furnizarea unei pregătiri cuprinzătoare care să poată ajuta cu adevărat studenții să obțină un loc de muncă și să înceapă să lucreze în companii de IT. În cazul nostru, obiectivul nostru principal este să ne asigurăm că studenții noștri încep să câștige în industria IT”, explică acesta.
Astfel, finalizarea unor cursuri nu pregătește mereu o persoană pentru piața muncii. Grigore consideră că e nevoie de o imersiune cuprinzătoare în domeniul IT, în special în etapele inițiale. De asemenea, a descoperit că puține cursuri sunt finalizate cu adevărat.
“Pe platforme precum Udemy, doar 30% dintre studenții care încep cursurile după înscriere le și încep cu adevărat, iar 5% le finalizează”, spune acesta.
De ce o altă platformă de cursuri? Pentru că e nevoie și de educație a pieței. “O fracțiune de oameni înțeleg ce implică domeniul IT, gama diversă de profesii și cunoștințele tehnice necesare. E o idee greșită conform căreia IT-ul se referă doar la programare, în timp ce în realitate există zeci, dacă nu sute de profesii”, spune Grigore Prepeliță.
Diferențiatori pe o piață aglomerată
La o simplă căutare pe Google găsești zeci, dacă nu sute de platforme de cursuri IT. Cum mai poți să te diferențiezi pe piața aceasta? Unele platforme au și parteneriate cu firme de IT care își asumă angajarea studenților după finalizarea cursurilor. Dar Grigore a văzut acel silver lining în piață.
“Piața pare destul de saturată, având în vedere atât jucătorii interni, cât și companiile străine. Cu toate acestea, nu există un lider evident și piața este fragmentată, oferind astfel șansa unei companii mici, dar cu un produs de calitate, să obțină o cotă de piață”, explică acesta.
Dincolo de asta, el spune că startup-urile educaționale nu concurează doar între ele, ci și cu instituțiile educaționale tradiționale, iar piața crește cu 13,5% în fiecare an.
Când vine vorba de platformele care se angajează să dea și job la final de cursuri, Grigore este sceptic. “Prețul unor asemenea garanții poate fi de 2-3 ori mai mare decât la alte cursuri. Sunt multe clauze de care studenții trebuie să țină cont. Dacă ești implicat din start, poți să găsești un job și fără a avea o asemenea garanție la supra preț. O altă problemă e că-n România nu sunt suficiente produse financiare din partea băncilor care ar permite implementarea în masă a acestui concept”, spune Prepeliță.
SkillBrain oferă cursuri online, dar cu o abordare om la om. Adică un sprijin pentru studenți, feedback și răspunsuri la întrebări.
“De asemenea, subliniem importanța unei imersiuni complete în domeniul IT. Aceasta depășește abilitățile de programare și include experiența de lucru în echipă, abilitatea de primi și oferi feedback colegilor, familiarizarea cu metodologiile și procesele de lucru în echipa IT, precum metodologia AGILE SRUM. Studenții ar trebui să se integreze fără probleme în orice echipă și să înceapă să lucreze imediat după finalizarea pregătirii lor”, spune Grigore.
Dincolo de un curriculum de bază, SkillBrain oferă și internship-uri la 7 parteneri din România, Statele Unite și Europa.
Rezultatele startup-ului
SkillBrain a avut peste 1.l000 de studenți în diferite programe, cu un Scor Net Promoter de 9.
De asemenea, au lansat internship-uri cum spuneam mai sus, au dezvoltat și o curriculă pentru zona de UX/UI și au crescut rata de finalizare a pregătirii de la 26% la 45%.
Modelul de business e unul de partajare a veniturilor. Astfel, se pot crea cursuri de către specialiștii, iar aceștia le promovează și le vând pe SKillBrain în schimbul unui comision. Conform datelor SkillBrain, durata de angajare după finalizarea programelor este acum în jur de 9-10 luni.
În perioada următoare SkillBrain vrea să se extindă și să se ducă spre Marea Britanie și Germania. Mentorii de pe platformă sunt de la branduri precum UiPath sau Endava, dar și de la startup-uri de tehnologie. Cursurile ținute de aceștia sunt exclusiv online.
Ciclul de pe SkillBrain începe cu zona de cursuri, se poate continua cu zona de internship, dar și cu Centrul de carieră, unde recruiterii IT devin mentori pentru construirea unui CV și pentru a oferi sfaturi privind interviurile.
SkillBrain are și o echipă dedicată de suport tehnic și curatorii de grup care se ocupă de aspectele organizaționale și tehnice ale programelor.
SkillBrain înainte și după acceleratorul InnovX-BCR?
SkillBrain a aplicat la InnovX-BCR cu dorința de a atrage investiții. Grigore consideră că InnovX a creat un mediu în care te poți conecta cu experți din diferite zone critice ale afacerii, de la sales, marketing, finance, legal și mediul investional.
“În primul rând, am revizuit și am îmbunătățit strategia noastră de creștere și extindere a afacerii, având în vedere feedback-ul și expertiza oferite de mentori și specialiștii din cadrul programului. Am reevaluat modelul nostru de afaceri și am identificat noi oportunități de monetizare și diversificare a veniturilor”, explică Prepeliță impactul acceleratorului în business.
În momentul de față SkillBrain este în proces de a crea o nouă platformă pentru eficientizarea conținutului și integrarea AI-ului în procesul educațional.