UPDATE: Au apărut SMS-uri ce par a veni dinspre Apple. Nu dați click pe ele! Detalii aici.

O nouă campanie de phishing se răspândește printre utilizatorii din România. Ce e phishing? Mesaj care impersonează unul oficial, ca și cum ar veni de la Facebook sau o bancă. De obicei, aceste mesaje te împing să dai click pe un link ascuns după o extensie scurtă, de tip bit.ly sau goo.gl. Niciun cont oficial de la o rețea socială, o bancă sau o instituție nu te va pune să dai click pe un link scurt vreodată! Atenție!

Potrivit celor de la Heimdal Security, o firmă de securitate din România, mesajul apare sub forma unui SMS cu mesajul „Contul dvs. Facebook a fost folosit într-o locație nouă. Pentru siguranța dvs. am blocat contul. Vă rugăm urmați pașii de deblocare http://bit.ly/....“. Am acoperit capătul linkului cu puncte, ca să nu dați click.

Iată un exemplu mai jos. Foto - Alexandru Negrea

Odată ce ați dat click pe un asemenea link, vă trimite către o pagină-clonă a unei autentificări Facebook unde ți se va spune să introduci adresa de email sau telefonul mobil și parola. Dacă introduci datele de cont, primești un mesaj cum că ai fi reactivat contul de Facebook. Problema e că nu ai făcut asta, ci, probabil, ți-ai dat datele de autentificare către cineva care vrea să le folosească în alte scopuri.

Dacă ai dat click totuși pe link, schimbă urgent parola de la Facebook. Acest lucru se face pe desktop din dreapta Sus, click pe săgeată - Security and Login. Potrivit celor de la Heimdal Security, link-ul a fost accesat de 118 ori.

Recomandarea noastră e să nu dați click pe link și dacă aveți rude sau prieteni care nu se pricep atât de mult la tehnologie, să le spuneți că dacă primesc așa ceva să nu dea click!