Soluția integrată de management al datelor pentru contoare inteligente a start-up-ului DeviceHub a demarat în ultimul trimestru al 2017, prima implementare la scară largă pe partea de apă caldă și agent termic al operatorului vrâncean.

Valoarea contractului cu ENET Focșani este de 130.000 de euro.

Despre planurile DeviceHub am vorbit la emisiunea Ziua Zero cu fondatorul startup-ului, Ionuț Cotoi.

Contractul a fost obținut prin licitație publică iar implementarea este prevazută în trei etape pe parcursul a 12 luni. SC Enet S.A. Focșani, operatorul de termoficare din municipiul reședință de județ, având ca acționar unic Consiliul Local Focșani și se afla într-un proces susținut de revenire financiară și modernizare tehnologică.

Demersul este parte din viziunea companiei de modernizare a infrastructurii aflata în exploatare și a procedurii interne de facturare, asigurând astfel un plus de transparență în relația cu clienții.

În urma licitației publice inițiate de operatorul energetic pentru soluția tehnică de telecitire, componentă hardware și platformă software agregator pentru datele primite. Oferta tehnică a fost înaintată prin Telekom România, parte din grupul Deutsche Telekom, finanțator al startup-ului DeviceHub și a fost declarat câștigător prin criteriul cel mai bun preț.

Soluția încorporează instalarea de contoare Kamstrup prin dispozitive “gateway” M Bus și Wireless M Bus. Implementarea prevede înglobarea în mediul digital a punctelor termice ce deservesc municipiul Focșani în platforma construita pentru Enet, în prima fază, până la instalarea de contoare inteligente la toți consumatorii, în faza finală a proiectului. Criteriul de achiziție pentru contoarele inteligente, conectori a fost perioada de livrare, funcționalitatea și fiabilitatea echipamentelor.

Ce face soluția pentru contoarele inteligente?

Caietul de sarcini Enet cuprinde specificații și funcționalități ca acces VPN pentru terminal iOS și Android, suport GIS și generare de documente în format pdf/csv din platformă.

Etapa premergătoare implementării a fost concentrată în jurul securității datelor, astfel datele găzduite prin serverele locale beneficiază de criptare integrală (end-to-end), procedură de prevenție a accesului neautorizat și autentificare pe mai multe nivele.

Contractul cu Enet confirmă potențialul de piață pentru Smart Metering Pro cât și interesul pentru soluții Smart City și Smart Grid din partea companiilor din sectorul public și privat. Soluția noastră de metering se adresează furnizorilor de utilități în perspectiva modernizării serviciilor oferite consumatorilor. Vreau sa mulțumesc partenerilor noștri ENET SA Focsani, Deutsche Telekom, Telekom România pentru suportul constant oferit.” a declarat Ionuț Cotoi, CEO și Co-Founder DeviceHub.

Soluția realizata de DeviceHub Smart Metering Pro automatizează întregului lanțul operațional, de la citirea contoarelor, facturare automată, modul de mentenanță cu alerte din teren în timp real, în caz de acces neautorizat sau furt din rețea. În vechiul mod de lucru, sistemul estimare/regularizare, procesul de colectare al datelor din teren și facturare necesita pana la 4 zile, cu mai mult de 20 de angajați implicați, de la agenți de teren până la operatori. Este estimat ca după implementare, cu ajutorul platformei software, citirea contoarelor și facturarea să se realizeze în câteva ore, de către un singur operator.

DeviceHub, platforma-ecosistem, open source pentru Internet of Things își propune extinderea implementărilor de soluții smart pentru companii private și publice în 2018, concomitent cu extinderea comunității existente de peste 5.000 de utilizatori creata în jurul platformei.