Studiul explorează și care sunt problemele de care se lovesc și cum pot fi combatute pentru a crește numărul de absolvenți angajați într-un domeniu care suferă de o lipsă de angajați.

În urma unui studiu realizat de școala de programare Codecool am aflat care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă cei care vor să intre în domeniul IT prin intermediul cursurilor de programare, cât și cum percep învățarea programării. Studiul și datele aferente pot fi parcurse în întregime pe blogul companiei.

Doar unul din trei români crede că programarea poate fi învățată pe cont propriu

Deși programarea a fost mereu promovată ca fiind o știință foarte accesibilă, pe care oricine o poate învăța doar cu ajutorul resurselor online - și având drept exemplu câteva nume celebre precum Bill Gates sau Steve Wozniak care confirmă acest lucru - datele spun însă altceva.

Conform studiului, doar 26,6% dintre respondenți sunt de părere că pot deveni buni profesioniști în domeniul IT învățând programare pe cont propriu.

„Chiar și acum, într-o perioadă atât de axată pe tot ce înseamnă digitalizare, cursuri online, nevoia de cursuri asistate de mentori nu poate fi înlocuită de acest acces aproape nelimitat la resurse online. Studenții au nevoie de mentori, au nevoie de proiecte în echipă - dincolo de aspectul social, interacțiunea de acest tip îi ajută să se integreze mult mai ușor ulterior la locul de muncă. La Codecool, studenții noștri realizează peste 40 de proiecte pe parcursul cursului. Astfel ne asigurăm că îi pregătim cu adevărat pentru provocările cu care vor da piept într-o companie de IT”, a declarat Claudia Tamași, country manager Codecool.

74% dintre cei care au absolvit un curs de programare nu s-au angajat apoi în domeniu

Studiul a continuat cu informații despre cum arată parcursul profesional al unui proaspăt absolvent de studii IT, din momentul terminării cursului și până la absolvire.

Astfel, datele arată că dintre aceștia, 74% nu ajung să se angajeze în acest domeniu, iar principalul motiv este pentru că nu se simt îndeajuns de pregătiți din punct de vedere tehnic (77,6%).

Într-o piață saturată de cursuri IT și cu un deficit de peste 15.000 de programatori, confirmat de Codecool cu 50 de mari jucători ai industriei IT din România, cifrele nu sunt încurajatoare, lucru confirmat și de Claudia Tamași, care afirmă că pe lângă cunoștințele tehnice necesare unui programator, companiile pun accent pe soft skills în procesul de angajare.

„Putem spune că avem o piață saturată de cursuri, unele mai bune, altele mai puțin bune. Ce contează cel mai mult este ca cei care fac cursurile în speranta un trai mai liniștit și unui venit sigur, să poată găsi o utilitate în aceste cursuri și să reușească sa se angajeze. Avem singurul curs care oferă garanția angajării la absolvire și credem ca oposibilă explicație pentru discrepanța mare dintre numărul de joburi disponibile și numărul mare de absolvenți angajați în domeniu poate fi faptul că skill-urile tehnice nu mai sunt suficiente. Angajatorii pun accent pe soft skills precum abilitățile de comunicare, de a primi feedback și de a te integra într-o echipă, lucruri care nu sunt predate de obicei la cursurile de programare axate doar pe zona tehnică, sau cele foarte scurte, de câteva luni sau săptămâni.”.

32,9% sunt dispuși să investească între 6 luni și 1 an pentru a învăța programare

Cursurile de programare au devenit o alternativă la formarea clasică, la facultate, care durează cativa ani. Cei interesați de IT sunt dispuși să investească între 6 luni și 1 an pentru a învăța programare (32,9%). Aproape la egalitate, 32,2% dintre cei care au participat la studiu își doresc să dedice doar între 3 și 6 luni, iar doar 12,1% se așteaptă să învețe un limbaj sau un skill nou în mai puțin de 3 luni.

„Aici intervine și o percepție denaturată cauzată de multitudinii de oferte disponibile pe piață, care le promit studenților că îi învață programare într-o lună, două. Pentru a aprofunda corect toate cunoștințele este nevoie de aproximativ 1 an pentru a învăța programare pe bune și pentru a obține un job în domeniu. Desigur, pot exista și cursuri mai scurte, care să se concentreze pe un anumit set de cunoștințe, precum web design sau Front-end Development, acolo da, putem vorbi de un interval de timp mai scurt”, a mai adăugat Claudia.

79,6% dintre respondenți nu sunt dispuși să plătească mai mult de 1.000 de euro pentru un curs de programare

În România, 79,6% dintre cei intervievați nu sunt dispuși să plătească mai mult de 1.000 de euro pentru un curs de programare, în timp ce doar 15,2% au declarat că ar plăti între 1.000 și 2.000 de euro pe un curs. Un procent și mai mic (3,5%) a declarat că ar plăti o taxă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de euro.

Tot în ceea ce privește taxele, cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au declarat că ar plăti între 1.000 și 2.000 de euro pe un curs de programare (16,2%) versus cei cu vârste de peste 35 de ani (doar 11,5%).

Cursurile de IT, tot mai căutate pentru reconversia profesională

În ceea ce privește o posibilă reconversie profesională către domeniul IT, domeniu considerat foarte sigur și atractiv, mai ales în condițiile actuale, Codecool a pus bazele cursului de Full-Stack Developer, un curs pentru începători care îți amână complet orice taxă de școlarizare și îți oferă posibilitatea de a plăti taxa în rate după angajare, și care promite că după 12 luni de curs ai garanția unui job în IT ca Junior Full Stack Developer.

Pentru mai multe detalii și date legate de situația actuală a industriei de angajare în IT, vizitați https://codecool.com/ro/blog/studiu-the-future-is-it/ și parcurgeți studiul în întregime.