Transportul de marfă în pandemie
Prin intermediul firmei sale, fondată în 2012, antreprenoarea din Făgăraș pune la dispoziția clienților, firme sau persoane fizice, servicii personalizate de transport rutier a mărfurilor, soluții de logistică și depozitare a mărfurilor, precum și consultanță în intermedierea și spediția rutieră pentru orice tip de mărfuri și pentru orice tip de destinație, pe rute interne și internaționale.
Dacă în urmă cu 2 ani, ATB Logistics se baza pe o flotă proprie formată din 7 mașini, între timp, aceasta a crescut cu încă 3 noi mașini pentru transportul de marfă, semn că în ciuda a doi ani problematici, afacerea de transport administrată de Tatiana Burlea a continuat să se dezvolte încet, dar sigur.
”Pandemia nu ne-a afectat foarte tare pentru că am continuat să facem ce știm: transporturi”, ne spune acum Tatiana Burlea, precizând faptul că, în acea perioadă dificilă pentru întreaga lume, au existat cereri mari de transport pentru clienții din industria de food, existând o dezvoltare foarte puternică în această direcție.
Nevoia de a muta lucruri
Un moment mai dificil pentru firma din Făgăraș, dar și pentru toate societățile care activează în domeniu, îl întâlnim în acest an, odată cu majorarea prețurilor pentru combustibil, lucru greu de anticipat și la o asemenea anvergură. Dar se caută soluții pentru a depăși aceste momente mai dificile.
”În momentul de față suntem nevoiți să ne axăm pe un volum mai ridicat de muncă, pentru acoperirea cheltuielilor în creștere. Făcând mari eforturi și crescand volumul de transporturi și spediții efectuate, reușim să menținem activitatea profitabilă. E cerere mare de transport și asta ne ajută. Dar câștigul final nu este foarte mare, comparativ cu anii trecuți. De exemplu, în acest an, rezultatul obținut din exploatarea a 3 Sprintere (n.r. - autoutilitare Mercedes Sprinter), reprezintă câștigul unuia singur de acum 3-4 ani”, spune Tatiana Burlea, adăugând faptul că, deși cifra de afaceri actuala a firmei este mult mai mare decât în perioada 2018-2019, marja de profit a scăzut.
Nu ia în calcul, totuși, să renunțe la acest business, chiar dacă nu poate crește foarte mult prețurile spedițiilor pentru clienți, prefera varianta achiziției unor noi camioane pentru a crește volumul de transport cu flota proprie și a asigura venituri mai mari în firmă.
”Urmează să mai cumpărăm încă 2 mașini de tip TIR, această investitie urmând a se face prin renunțarea la 2 utilaje dintr-o altă firmă, aflate în conservare pentru că nu mai găsim în zonă personal calificat să le exploatăm. Le-am scos la vanzare, cu banii încasați vom cumpăra camioane pentru a funcționa mai departe, să producă cât de cât”, afirmă ea.
Deși sunt vremuri dificile pentru antreprenori, ține să adauge faptul că nu va renunța la acest business. ”De mutat mărfuri dintr-o parte în alta întotdeauna va fi nevoie. Îmi doresc să avem de lucru cu toții, în acest business este loc pentru toată lumea.”
În plus, așa cum ne precizează Tatiana Burlea, unul din atuu-rile dezvoltării ATB Logistics îl reprezintă echipa. ”ATB Logistics se bazează pe oameni cu vechime ce alcătuiesc o echipă frumoasă, experimentată și unită, pregătită în orice moment să acorde suport partenerilor noștri”. Acest lucru oferă o mare stabilitate a business-ului, servicii de calitate și seriozitate foarte mare în relația cu partenerii de afaceri.
Proprietara unui bloc
Dacă în trecut ATB Logistics își baza activitatea doar pe câteva hale de depozitare în care era descărcată și manipulată marfa pentru magazinele care aveau nevoie de vitrine frigorifice, de la începutul acestui an, Tatiana Burlea a apelat la o nouă finanțare din partea Patria Bank pentru a cumpăra un bloc. Pare stranie aceasta achizitie, însă a fost o tranzacție mult dorită de administratorul societății, pentru a aduce un plus valoare societății sale și comunității făgărășene.
”Anul acesta am accesat o nouă finanțare de la Patria Bank pentru o investiție majoră. Am cumpărat un bloc în oraș. Este un imobil cu 4 etaje exact în centrul orașului, cunoscut de localnici drept „blocul CEC”. Imobilul este compus din spații comerciale la parter și primele 2 etaje, mai multe garsoniere și apartamente cu 2 și 3 camere (la etajele III si IV). Aceste apartamente au suprafață mare și pot fi utilizate ca spații de birouri, fiind pretabile pentru cabinete sau clinici medicale. Vom folosi 1-2 spații pentru activitatea societății, iar restul vor putea fi închiriate de către cei interesați, ținta noastră fiind atragerea unor clienți importanți din domeniul medical (gen Medlife, Regina Maria, RMN Diagnostica etc), atât de necesar în orașul Făgăraș”, ne spune antreprenoarea Tatiana Burlea.
Aceasta finanțare a fost acordată pe o perioadă de 10 ani, iar fondatoarea ATB Logistics și-a luat angajamentul de a reabilita și moderniza clădirea (construită în 1997). Momentan, firmele care aveau sedii în acel imobil au rămas în continuare în spațiu, iar Tatiana Burlea speră să continue colaborarea pe termen cât mai lung, între timp dorind identificarea unor clienți noi pentru spațiile libere existente.
Viziune pe termen lung
Ca și planuri de viitor, administratorul societății își dorește accesarea unor fonduri europene pentru reabilitarea unor hale și transformarea lor într-un adevărat hub logistic la standard ridicat.
De asemenea, în cadrul acestui proiect, Tatiana Burlea spune că mai are drept obiectiv producția proprie de energie verde, dorindu-se obținerea unei independenței energetice prin instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul halelor, înființarea unor stații de alimentare pentru mașini electrice, crearea unor spații de repaus (odihnă și igienizare) pentru șoferii proprii și alți șoferi care tranzitează zona platformei UPRUC din Făgăraș.
”Vrem să atragem fonduri europene pentru reabilitarea halelor industriale existente și crearea unui important hub logistic la Fagaraș. Aceasta este ținta noastră, dacă reușim să accesăm și bani europeni pentru reabilitare ar fi grozav. Acum suntem în plin proces de întocmire a studiilor pe proiect, întocmire dosar, așteptam cu interes rezultatul”, precizează Tatiana Burlea.
Fondatoarea ATB Logistics face parte dintre antreprenorii români care nu se dau bătuți oricât de multe piedici le-ar apărea în cale.
”Nu-mi doresc decât să ne vedem cu toții de treabă și să progresăm la noi acasă, de unde suntem. Nu contează că ești dintr-un oraș mai mic sau mai mare. Aș vrea să nu mai fie nevoie să gândim pe termen scurt, sa facem planuri doar pentru prezent și, mai târziu, vedem ce va mai fi. Să facem lucruri care să însemne ceva pe termen lung. Să prindem și noi vechime în civilizație. Mi-aș dori ca toți cei care sunt transparenți și fac afaceri corect să fie lăsați să-și vadă de treabă, nu să li se pună piedici, astfel încât să nu poată merge mai departe”, concluzionează Tatiana Burlea.