Vivatech Paris este cel mai mare eveniment din Europa dedicat startup-urilor. Anul acesta a avut loc în perioada 15 și 18 iunie la Paris. Aici, Orange a susținut mai multe startup-uri pentru a fi prezente cu stand, pentru a se conecta cu parteneri și investitori, dar și pentru a-i expune printr-un Demo Day către grupul Orange.
Telios Care e un startup de telemedicină cu experiență îndelungată, încă de când acest termen era un necunoscut în România. Compania a fost fondată de Philip Choban și aduce 25 de ani de experiență din SUA în servicii medicale de la distanță.
Startup-ul a fost fondat în 2017 și a trecut prin trei runde de finanțare până în acest moment. Prima dintre ele a avut loc în 2018 și a asigurat o investiție de 150.000 de euro, a doua rundă a fost în 2020 când a atras 200.000 de euro, iar în 2021 a primit 700.000 de euro investiție. La Vivatech Paris am vorbit cu Mihaela-Katerina Dobroiu, Chief Customer Advocacy Officer la Telios Care.
În prima zi a evenimentului, Telios Care a avut oportunitatea de a avea un stand în cadrul Orange Fab de unde a putut vorbi cu potențiali clienți și parteneri. Acest lucru e unul dintre avantajele pe care le pune la dispoziție Orange Fab startup-urilor care se alătură programului, pe lângă potențialul de business sau de implementare a noilor tehnologii.
Oportunitatea Vivatech pentru Telios Care
Orice conferință mare dedicată startup-urilor este utilă acestora pentru că pot crea conexiuni. Poate că nu vor semna business chiar atunci, dar vor avea punți de legătură internaționale către investitori sau către potențiali parteneri sau clienți.
În cadrul Vivatech, Orange a organizat o conferință de presă pentru a vorbi despre obiectivele de inovație ale grupului și au profitat de ocazie pentru a aduce mai multe startup-uri special alese pentru a le prezenta pe scenă. Iar Telios Care a fost printre acestea, singurii din zona de telemedicină selectați de către compania franceză.
„Faptul că un jucător mare de piață ca Orange să vină și să valideze pentru tine sau să te ajute să ai vizibilitate, înseamnă că sunt anumite lucruri pe care le facem bine și e un potențial de business care se vede”, crede Katerina Dobroiu.
„Lucrăm îndeaproape cu Orange 5G Lab, un motiv în plus pentru care suntem la Vivatech. Noi avem acele puncte de îngrijire, point of care, pe care le-am lansat în locații selectate în România. Împreună cu hotspoturile 5G avem acest beneficiu de a putea să extragem informații rapid și de calitate. Asta ne permite ca la nivel național să lansăm anul acesta mai multe puncte de îngrijire cu tehnologie 5G”, spune aceasta despre modul în care colaborează concret cu Orange prin programul Orange Fab. Chiar dacă acceleratorul nu este unul care să ofere finanțare, oferă oportunități mult mai mari de parteneriere și o activitate continuă și pe termen mediu pentru startup-uri.
„Este impresionantă scara la care se întâmplă evenimentul acesta, diversitatea startup-urilor, plus sesiunile de healthcare care se țin. Oferă o perspectivă nouă asupra a ceea ce se întâmplă la nivel internațional, noi conexiuni pe care le găsim, noi potențiali clienți”, spune aceasta.
Telemedicina este aici ca să rămână
Anii de pandemie ne-au arătat importanța telemedicinei și deși unele digitalizări din 2020-2021 au încetinit, Katerina spune că telemedicina este aici ca să rămână.
„Cred că anii de pandemie ne-au arătat că este critic să găsim o nouă abordare pentru prestarea de servicii medicale. Telemedicina aduce inovație în acest domeniu, folosind ultimele tehnologii existente”, explică aceasta.
Telios Care sunt printre singurii din România care au prescripții medicale semnate electronic de către medicii Telios și sunt recunoscute cu valoare de original de către lanțuri mari de farmacii din România la care sunt trimise în mod automatizat.
„Știm că în perioada pandemiei a fost o nevoie, dar telemedicina este aici ca să rămână. Poate eventual să fie încetinită, dar nu poți să pui stop inovației”, crede Katerina.
Din punctul ei de vedere telemedicina elimină barierele care stau în calea accesului la servicii medicale de calitate, de la bariere de cost, la cele de timp sau cele geografice.
„Am pornit la drum cu premisa că utilizarea serviciilor medicale la distanță presupune abilități sau cunoștințe de IT. Dar experiența ultimilor 5 ani ne-a învățat că presupune o schimbare culturală și dobândirea de noi obiceiuri”, spune aceasta.
Din punctul ei de vedere, telemedicina ajută la decongestionarea spitalelor, pentru că în România de prea multe ori persoanele se duc la urgențe din orice motiv. În viitor, crede Katerina, oamenii vor ajunge la spital doar pentru îngrijiri acute sau pentru dispozitive medicale de mari dimensiuni, iar medicii vor ajunge să petreacă jumătate din timp acolo, iar jumătate făcând telemedicină.
În țările unde telemedicina există de peste 25 de ani ea se practică în continuare și doar evoluează din punct de vedere tehnologic. Și din acest motiv Telios se uită spre extinderi către țări din Europa de Est, de curând începând să ofere servicii de telemedicină în limba ucraineană.
Tehnologii 5G esențiale pentru telemedicină
5G-ul este una dintre tehnologiile care vor reuși să influențeze nenumărate domenii. Prin faptul că are o latență scăzută și poate funcționa pe dispozitive Internet of Things care consumă foarte puțină energie, 5G-ul e perfect pentru telemedicină. Din acest motiv, Telios Care colaborează cu echipa Orange 5G Lab, unde dezvoltă implementările.
„Tehnologia 5G de foarte bună calitate de la Orange ne ajută să transmitem informații precise, iar medicii Telios pot comunica stabil cu dispozitive medicale integrate cu aplicația noastră. Astfel, medicii pot pune un diagnostic rapid și fac procesarea ușoară”, explică Mihaela-Katerina Dobroiu.
„Transferăm un volum mare de date. De multe ori avem problema specifică de a avea o conectivitate slabă sau chiar lipsa ei. Atunci e necesar și chiar critic să avem o infrastructură stabilă de telecomunicații”, spune reprezentanta Telios Care.
În plus, un alt avantaj al colaborării Telios cu Orange, un exemplu de cum poate lucra o corporație cu un startup din domeniul telemedicinei, e legat de dezvoltările din zona de cybersecurity.
„Orange ne-a ajutat să determinăm gradul de securitate în telemedicină. Astfel încât știm că din momentul colectării datelor, de-a lungul procesului de transfer către Telios Cloud, ele sunt în siguranță și sunt folosite doar în cadrul actului medical. În plus, am început să lucrăm cu Orange 5G Lab și la granturi de cercetare pentru proiecte internaționale și ne-au ajutat să navigăm procesele administrative”, explică Dobroiu.