Tradesilvania este un exchange specializat în tranzacționarea monedelor digitale cu sediul în România, Cluj-Napoca. Noi credem că lumea va fi un loc mai bun cu un sistem financiar deschis fără birocrație sau comisioane imense. Prin tehnologia blockchain și prin monedele digitale acest lucru poate să devină realitate”, spune tânărul.

Răzvan precizează faptul că lansarea acestui proiect a fost susținută din investițiile proprii ale fondatorilor, ”practic, cum s-ar zice am venit cu bani de acasă”. Cei trei fondatori ai Tradesilvania au decis să lanseze această platformă pentru că, din punctul lor de vedere, pe piața din România nu ar exista, în acest moment, o bursă de criptomonede solidă.

”Există doar simple exchange-uri de unde utilizatorii pot doar cumpăra și vinde un număr limitat de criptomonede. Prin portofelul nostru digital utilizatorul nu mai trebuie să își “bată capul” cu portofele externe, plus că evită comisioanele rețelei blockchain mai ales dacă se urmăresc fluctuațiile prețurilor pe termen scurt”, explică Răzvan.

Pentru traderi mai experimentați, dar și juniori

În acest moment pe platformă sunt disponibile 12 monede digitale, de la cele clasice, precum Bitcoin, Ethereum sau Ripple, la monede precum Stellar Lumens sau Basic Attention Token. În plus, fondatorii Tradesilvania sunt în ultimele faze de testare pentru introducerea pe platformă a două noi criptomonede: Cardano și Bitcoin Cash.

”Tradesilvania nu este doar o platformă pe care se pot schimba monede fiat (moneda pe care un guvern a declarat-o mijloc legal de plată, dar nu este susținută de o marfă fizică – n.red.) în criptomonede sau invers, ci avem și funcționalități de trading pentru utilizatorii mai experimentați dar nu numai”, mai spune Răzvan. Potrivit acestuia, această funcționalitate este în private beta doar pentru 20% din utilizatorii exchange-ului, iar fondatorii Tradesilvania speră ca în decurs de câteva zile să fie disponibilă pentru toți utilizatorii.

Portofel digital și plată cu cardul

În plus, fondatori Tradesilvania au adăugat pe platformă și un portofel digital prin intermediul căruia utilizatorii pot păstra monedele în siguranță, primind, totodată, și alerte de preț. ”Portofelul oferit de Tradesilvania este un portofel hibrid, fiind o combinație de Portofel online (Hot wallets) și Portofel hardware (Cold storage). Prin combinația celor două tipuri de portofele am obținut atât un portofel ușor de utilizat de către clienți cât și unul sigur. Toate cheile private ale clienților sunt păstrate offline iar balanța portofelului principal este menținută la un nivel minim pentru a minimiza riscurile. Majoritatea operațiilor de retragere efectuate se realizează în timp real dar uneori când există multe tranzacții efectuate există posibilitatea ca acestea să fie amânate până când portofelul principal este realimentat”, spun cei de la Tradesilvania. În plus, portofelul digital ar avea și avantajul că elimină comisioanele la tranzacții.

Totodată, Tradesilvania a introdus de curând și opțiunea ca utilizatorii să poată cumpăra criptomonede prin plata cu cardul. ”În acest moment nu se aplică nici un comision la încărcarea portofelului din aplicație utilizând cardul bancar. O depunere cu cardul bancar trebuie să fie cuprinsă între 50 de lei și 1.500 lei”.

Tradesilvania a fost lansată pe piață abia acum vreo două luni, însă fondatorii platformei lucrează deja la o serie de funcționalități mult mai interesante care vor atrage, cu siguranță, mai mulți utilizatori. ”Lucrăm și la un modul mai interesant care sperăm să îl lansăm cât de curând, pe partea de trading cu algoritmi de machine learning”. Iar pe viitor plănuiesc să crească portofoliul de monede care se pot tranzacționa pe platformă, să îmbunătățească partea de comenzi, și de de nu, să iasă chiar și în afara granițelor.