În anul Centenarului, start-up.ro și-a propus să descopere spiritul românesc printr-un lucru ce ne e comun și nouă, și celor de acum 100 de ani - micii. Că doar, cum serbăm noi centenarul, dacă nu-ncingând grătarul?

Ne-am propus să-l marcăm printr-o campanie de căutare a celor mai bune locuri de mici din România, Marea Unire a Micului Românesc, un proiect susținut de Penny Market. Am unit din nou regiunile istorice ale României pentru a găsi cei mai buni mici, locurile de poveste unde se adună românii, indiferent că sunt din Moldova, Muntenia, Transilvania sau Bucovina.

Ne apropiem de finalul proiectului „Marea Unire a Micului Românesc”, dar până atunci, vrem să trecem în revistă câteva dintre cele mai bune locuri de mici din București, ipoteză testată și confirmată de noi sau de cei care au acceptat să intre în hora noastră și au pus pe hartă locurile în care au mâncat cei mai buni mici din oraș.

Terasa Obor

Ne-am dorit să descoperim la fața locului unul dintre cele mai căutate localuri din București și am mers la Terasa Obor, din piața cu același nume. Micii de la Obor sunt cunoscuți de zeci de ani, doar Terasa Obor este ceva mai nouă. Deși era trecut cu mult de ora prânzului, cele câteva zeci de mese de la Terasa Obor erau pline. Unii mușcau cu poftă din micii zemoși trecuți prin stratul generos de muștar, alții se răcoreau cu o bere și ascultau muzica de petrecere ce răsuna din boxe.

Acolo l-am întâlnit și pe Adrian, proprietarul Terasei - un tip pe la 40 de ani, volubil, însă cu un oarecare grad de mister când vine vorba despre business-urile lui. Ne-a povestit câte-n lună și stele cât mai am stat de vorbă cu el, despre politică, viață și taxe. Printre pilde de viață de la Obor a strecurat și faptul că este dinamovist convins (de altfel, la un moment dat i-a sunat telefonul și am fost aclamate de întreaga galerie a lui Dinamo), dar și faptul că mai are și alte afaceri de care se ocupă.

Mai multe detalii despre cum învinge micul shaormeriile în Oborul în transformare, puteți citi aici.

La Cocoșatu'

Un alt loc din București, renumit pentru micii săi, este La Cocoșatu', aflat la marginea Capitalei. Am comandat mici de acolo în redacție nu o dată, semn că o vom mai face. Pe site-ul lor scrie că au cei mai buni mici din România - că o fi așa sau nu o știu, poate, numai adevărații pasionați de mici. Ceea ce știm sigur este că lumea se duce până la ei chiar trebuie să meargă din alt colț al Bucureștiului sau atunci când vine de la aeroport și n-are bagaje prea multe.

Cert e că La Cocoșatu' este un local emblemă printre pasionații autohtoni de mici, și nici turiștii de pe alte meleaguri nu sunt străini de celebrii mici de acolo făcuți cu măiestrie de același grataragiu de mai mult de un sfert de secol - nea Sandu Cocoșatu', cel despre care se spune că ar fi ”împrumutat” și numele micăriei (pe seama lui există și o glumă, că ar fi cocoșat pentru că stă de atâția ani aplecat peste grătar).

Faima restaurantului a ajuns și în presa străină, iar cei de la Associated Press ar fi spus că micii de aici sunt „printre cei mai buni din Balcani”. Printre cei care au mâncat mici de La Cocoșatu' se numără autorul brazilian Paulo Coehlo și soprana Mariana Nicolesco.

La Ciotoianu

Tot la marginea orașului, dar în celălalt capăt, este grătarul lui Ciotoianu, atracția gastronomică din Popești Leordeni. Marian Ciotoianu a aprins prima dată grătarul din Popești în 2007 și de atunci lucrează la foc continuu. Și-a dorit să facă ceva extraordinar și a fost primul din București care a făcut micul de 100 de grame.

La Ciotoianu, micii nu au timp să se sleiască pe grătar. Telefonul zbârnâie constant, la celălalt fir fiind pofticioșii care nu vor să mai aștepte la coadă și te fac să-ți imaginezi cum în fața mesei sticlesc de nerăbdare ochii a cel puțin vreo 10 persoane care așteaptă să se înfrupte. ”20 de mici vreau”, se aude la un moment dat, în timp ce noi ne luptam să dovedim cei 7 mici pe care-i avem în față. ”Se face, imediat ți-i dau!”, vine răspunsul din fața grătarului fierbinte, în timp ce un lighean plin se golește rapid pe niște cartoane pentru meseni, făcând loc pentru următoarea șarjă.

A trecut mai bine de un deceniu de când a deschis afacerea, dar Ciotoianu are și astăzi tot aceleași prețuri ca la început. La început, a fost nevoit să facă totul e unul singur, de la tăiat carnea, la încins grătarul și servit clienții, dar între timp a devenit o afacere de familie, cu angajați pe care continuă să-i supravegheze în toate etapele.

Continuarea poveștii de la Ciotoianu o poți citi aici.

Caru' cu bere

Dacă ești vreodată prin Centrul Vechi și îți plouă în gură de dorința unui mic bun, intră la Caru’ cu bere. Este un loc faimos și cu „mâncăruri care-ți trec prin suflet”, după cum spun ei, iar, pe lângă pofticioșii de la noi, nici străinii nu se lasă mai prejos, restaurantul fiind un must see în rândul lor. E genul de local unde trebuie să mergi de dragul atmosferei, dar nici micii nu te lasă la o poftă. Este un restaurant vechi, cu multă personalitate, iar atmosfera din interior are un aer gotic. În mod regulat au loc programe de divertisment cu muzică și dansuri folk, iar uneori pot veni pe la masa ta și interpreți locali pentru a te bucura cu muzică populară.

Rețeta micilor de la Caru’ cu bere este din 1920 și încă de atunci lumea era în stare să stea la coadă minute în șir în fața restaurantului, numai să prindă un loc la o masă pentru preparatul culinar. La ei micii se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca să prindă o crustă rumenă de jur împrejur. Grataragiii întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor.

Hanul lui Manuc

În anul Centenarului, nu puteau să lipsească din lista noastră nici locurile care au găzduit evenimente importante pentru Marea Unire, iar unul dintre ele este Hanul lui Manuc. Sala Dacia, din han, a găzduit, în anii de dinaintea primului război mondial, întâlnirile politicienilor care doreau intrarea în război și unirea României cu Transilvania și Bucovina.

Situat în inima orașului, Hanul are o curte interioară umbrită de copaci, perfectă pentru zilele mai calde, în care poți savura o porție de mici, alunecând cu o bere potrivit de rece. Secretul micilor de aici s-a păstrat de mai bine de 80 de ani, de când a fost inventată de Nae Postolnicu, carmangier prin Bariera Oborului. Legenda spune că atunci când amesteca cărnurile și mirodeniile pentru mititei își punea o pătură în cap. Tot pe ascuns îi prepara și Pache, fiul lui.

City Grill

Rămânem în Centrul Vechi, iar următorul loc este City Grill, recomandat de către cititorii start-up.ro, despre care spun că are o varietate de mici gustoși de unde poți alege: Micii lui Iordache, Mici de Lehliu Gară, de Obor sau de Medgidia. Dintre toți, savoarea cea mai deosebită ar avea-o cel numit Lehliu Gară, care este picant (având și boia iute) și în care predomină carnea de vită.

Casa Gri

Pe harta micilor din București a fost pusă și terasa „Casa Gri”, din Piața Veteranilor. Nu este unul dintre localurile recunoscute în oraș, dar uneori locurile ascunse sunt și cea mai mare surpriză. Unul dintre review-urile terasei spune că aici „se servesc cei mai buni mititei din București, făcuți pe grătar cu cărbuni de lemn”, pe care îi poți savura la terasă ori îi poți lua acasă.

---

Marea Unire a Micului Românesc e un proiect editorial susținut de către Penny Market în care încercă să readucem în atenția publicului un obicei care se pierde - acela de a opri pe marginea drumului la popasuri și să mâncăm un mic.

Poți contribui și tu cu locurile tale favorite de mici din România. Intră în secțiunea specială Marea Unire a Micului Românesc, apasă pe "Adaugă și tu" și caută localitatea pe hartă și publică. O vom adăuga imediat pe hartă pentru a face imaginea României din locurile favorite de mici.