Am asistat la câteva dintre pitch-urile participanților la CityHack 2017 și am descoperit trei care ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ale Bucureștiului - aglomerația. Echipele formate de programatori de la Orange România Tremend și Actility au încercat să găsească soluții de tip smart city folosindu-se de LoRa, o soluție WiFi de rază scurtă și cu consum redus gândită special pentru Internet of Things.

Crowdly, aplicația care monitorizează mulțimile

Crowdly este un sistem menit să ajute autoritățile, organizatorii de evenimente, dar și utilizatorii obișnuiți să evite situațiile de supra-aglomerare. Crowdly constă într-un sistem de detecție facială și de detecție a corpului uman care poate trimite alerte când un loc devine prea aglomerat.

Acesta i-ar putea ajuta pe organizatorii de festivaluri de muzică să gestioneze mai bine mulțimile și i-ar putea ajuta pe utilizatori să evite orele foarte aglomerate când vine vorba despre stațiile de metrou sau instituțiile publice.

Sistemul folosește camere video și un algoritm special care analizează în timp real imaginile pentru a prezice și raporta aglomerația. Crowdly constă într-o aplicație pentru smartphone-uri, dar și într-o aplicație web, cu ajutorul căreia utilizatorii ar ști în timp real cât de multă lume se află într-o stație de metrou, care sunt zonele mai libere de la un festival, sau câți alți oameni stau la coadă la un anumit ghișeu.

Potrivit creatorilor, sistemul ar putea fi aplicat oricărui feed video și ar putea fi monetizat prin parteneriate cu statul, cu transportatorii sau cu organizatorii de evenimente.

Parkly, Uber pentru parcări

Creatorii Parkly spun despre sistemul lor că este un Uber pentru parcări. Sistemul este gândit astfel încât posesorii de locuri de parcare personale (cele luate de la primărie pe baza locuinței) să îi poată lăsa pe alții să le folosească atunci când ei sunt plecați de acasă.

Sistemul folosește cititoare și tag-uri RFID pentru identifica automat locurile de parcare libere și pe cele ocupate. Cititoarele ar fi montate pe locul de parcare, iar tag-urile RFID ar fi puse în mașinile utilizatorilor.

Proprietarii locurilor de parcare ar putea seta, dintr-o aplicație de smartphone, orele în care vor ca locurile lor să fie libere, astfel încât cei care îl folosesc să îl poată elibera la timp.

Parkly ar putea fi aplicat și parcărilor publice cu plată, iar plata s-ar face direct prin aplicație. Sistemul ar putea trimite și alerte, atunci când sunt lucrări în anumite zone și ar putea alerta automat poliția în cazul furtului mașinilor utilizatorilor.

Sistemul ar putea ajuta la aglomerarea unor zone în care se parchează neregulamentar și ar putea decongestiona traficul din Capitală, dar și din alte orașe.

Predictable Ryde îți spune exact când ajunge autobuzul

Și, apropo de trafic, una dintre cele mai bune soluții privind fluidizarea traficului ar fi ca oamenii să folosească mai mult mijloacele de transport în comun. Totuși, mulți evită mijloacele de transport de suprafață din București deoarece nu știi niciodată exact când vine autobuzul sau tramvaiul.

Predictable Ryde este un sistem bazat pe GPS menit să monitorizeze și să aproximeze momentul în care un autobuz ajunge în stație. Urmărirea s-ar face cu ajutorul unui dispozitiv special montat în mijloacele de transport în comun, dar și cu ajutorul analizei imaginilor din sistemul CCTV.

Creatorii spun că 50% dintre autobuze au întârzieri între 10 și 26 de minute și, cu toate că Predictable Ryde nu ar putea să rezolve această problemă din prima, măcar utilizatorii aplicației ar ști exact la ce să se aștepte atunci când trebuie să ajungă din punctul A în punctul B folosind mijloacele de transport în comun.

Câștigătorii CityHack 2017, organizat de Orange în parteneriat cu Tremend și Actility, vor fi anunțați duminică.