Potrivit comisiei pentru reglementarea traficului aerian, scopul este ca până în 2019 să existe reguli clare, statele membre să se alinieze la acestea, iar proprietarii de drone să le respecte.

Practic, UE vrea să creeze un sistem de management al traficului aerian cu drone și vehicule fără pilot, similar cu cel al controlorilor de trafic din momentul de față. Pe măsură ce vor trece anii, dronele se vor înmulți, dincolo de scopurile lor de astăzi, care sunt mai mult pentru filmări sau pentru agrement. Deja se folosesc drone în agricultură sau pentru monitorizarea scurgerilor de gaze.

Planul pe termen mediu este ca în doi ani să existe un registru european în care să se poată înregistra proprietarii de drone, să aibă și o soluție pentru a interzice dronelor să treacă peste anumite segmente de pe cer și posibilitatea de a identifica dronele de la distanță, pentru a ști toate informațiile despre ele. Ca la avioane.

Astfel, fiecare țară va trebui să deschidă un birou de înregistrare a dronelor. O dronă neînregistrată ar putea fi comparată cu o mașină care nu are plăcuțe de înmatriculare. Uniunea Europeană ar dori, de asemenea, ca dronele să aibă incorporată în software o limitare pentru evitarea zonelor interzise, cum ar fi deasupra bazelor militare sau aeroporturilor.

Piața dronelor e uriașă, ajungând la 127 de miliarde de dolari în 2016, în zone precum livrarea pachetelor sau inspecția șantierelor.

În ce domenii pot fi folosite dronele? Poți descoperi mai jos: